Βιβλίο-πρόταση: Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου

Το βιβλίο “Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου” των εκδόσεων Παπαδόπουλος είναι ένα υπέροχο βιβλίο με πολλές και σημαντικές βραβεύσεις που σίγουρα δεν τις έχει λάβει τυχαία! Το διάβασα πρόσφατα και μπορώ να πω ότι κράτησε το ενδιαφέρον μου αμείωτο μέχρι τη τελευταία σελίδα, καθώς είναι καλογραμμένο, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, καλοδουλεμένο σενάριο, περιπετειώδη ιστορία που μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και καταπιάνεται με θέματα που αγγίζουν ακόμα και τη σύγχρονη κοινωνία.

Η Έιντα είναι ένα κορίτσι, περίπου 10 ετών, που ζει σε ένα άθλιο δωμάτιο, σε μια φτωχική γειτονιά του Λονδίνου, μαζί με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδερφό της. Η μητέρα της λόγω μιας εκ γενετής αναπηρίας στο πόδι της Έιντα, ντρέπεται πολύ για αυτή και της συμπεριφέρεται σχεδόν απάνθρωπα, χωρίς αγάπη, χωρίς στοργή και σαν να ευθύνεται το ίδιο το παιδί για την αναπηρία του. Το χειρότερο είναι ότι την κρατάει έγκλειστη στο δωμάτιο που μένουν, με λιγοστή τροφή και φροντίδα, χωρίς να της επιτρέπει να έρθει σε επαφή ή να μιλήσει σε κανέναν. Μέσα σε ένα καλοκαίρι η Έιντα μαθαίνει μόνη της, με πολύ κόπο, να περπατάει κι όταν οι Γερμανοί απειλούν να βομβαρδίσουν το Λονδίνο αποφασίζει να ακολουθήσει τον αδερφό της και όλα εκείνα τα παιδιά που τα στέλνουν στη Βρετανική Επαρχία για να μην κινδυνέψουν.

Εκεί, τα δύο παιδιά θα βρεθούν στο σπίτι της Σούζαν Σμιθ, μιας μοναχικής και θλιμμένης γυναίκας. Η Σούζαν στην αρχή δεν ήθελε τα παιδιά, σχεδόν αναγκάστηκε να τα πάρει υπό την προστασία της. Στην πορεία όμως της μεταξύ τους συμβίωσής, η ζωή της Σούζαν θα αποκτήσει νέο νόημα καθώς θα αγαπήσει την Έιντα και τον μικρότερο αδερφό της, θα συνδεθεί μαζί τους με μια σχέση αγάπης κι εμπιστοσύνης και θα θελήσει να τα κρατήσει κοντά της.

Η Έιντα, που ουσιαστικά είναι ένα παιδί ψυχολογικά κακοποιημένο, ξεκινάει μια νέα ζωή όπου συνειδητοποιεί ότι έχει δικαιώματα, ότι είναι ίση με όλα τα παιδιά της ηλικίας της κι ότι η αναπηρία του ποδιού της δεν σημαίνει και αναπηρία του μυαλού της. Μαθαίνει νέες λέξεις, αναγνωρίζει συναισθήματα, ανακαλύπτει τη λυτρωτική επαφή με τη φύση και μέσα από την ανασφάλεια του επερχόμενου πολέμου αισθάνεται την αποδοχή και την ασφάλεια που τόσο έχει λείψει σε εκείνη και τον μικρό αδερφό της.

Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν όταν η μητέρα των δύο παιδιών τα αναζητάει, όχι επειδή της έχουν λείψει, αλλά επειδή είναι υποχρεωμένη να πληρώσει ένα ποσό σε όποιον φροντίζει τα παιδιά της. Άραγε θα καταφέρει η Σούζαν να τα κρατήσει κοντά της, αφού τα αγαπάει σαν πραγματικά της παιδιά;

Το βιβλίο αυτό έχει λάβει τις παρακάτω βραβεύσεις:

-Newbery Honor Book HONOR 2016

-Odyssey Award AWARD 2016

-Schneider Family Book Award AWARD 2016

-Winner of the Schneider Family Book Award (Middle School)

-Winner of the Josette Award

-New York Public Library’s 100 Books for Reading and Sharing

-Chicago Public Library’s Best of the Best Books 2015

-Publishers Weekly Best Books of 2015

-Kirkus Best Books of 2015

-Horn Book Fanfare Book 2015

Είναι ένα βιβλίο που κάθε νεανική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει! Ανυπομονώ να μεγαλώσουν οι κόρες μου και να το διαβάσουν!

Συγγραφέας: Bradley Brubaker Kimberly

Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

Σελίδες: 288

Κατηγορία: Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία

Ηλικία: 10+

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου εδώ και να το παραγγείλετε εδώ.

Καλό διάβασμα!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

-Βιβλίο-πρόταση: Το Διάστημα, με 3D εικόνες

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link