Το ηλιακό λεωφορείο – εργασία της Γ΄δημοτικού

Ηλιακό λεωφορείο εργασία Γ΄ δημoτικού

Το ηλιακό λεωφορείο είναι μια προαιρετική εργασία της Γ΄δημοτικού με αφορμή το ομώνυμο τραγούδι που αναφέρετε στο βιβλίο της γλώσσας. Αν ακούτε με τα παιδιά σας τα τραγούδια της γνωστής Λιλιπούπολης, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε το ηλιακό λεωφορείο. Οι στίχοι του μιλάνε για ένα ονειρεμένο ηλιακό λεωφορείο που το λένε ηλιοτρόπιο, με πεταλούδες άσπρες και ροζ!

Το ηλιακό λεωφορείο εργασία της Γ δημοτικού

Το ηλιακό λεωφορείο

Ένα λεωφορείο που το λένε ηλιοτρόπιο
με πεταλούδες άσπρες και ροζ,
κάνει κάθε μέρα κι ένα δρομολόγιο
πάνω σε μια γραμμή από φως.

Τρέχα ηλιακό μου λεωφορείο,
πέρνα σαν αστραπή πορτοκαλιά
κι απ’ την εξάτμισή σου πέτα γύρω γύρω
ηλιό ηλιόσπορους να τρώνε τα πουλιά.

Μ’ ένα λεωφορείο που το λένε ηλιοτρόπιο
γεμάτο γέλιο και μουσικές, πάμε κάθε μέρα
κι ένα δρομολόγιο στις φωτεινές μας Λιλι γειτονιές.

Τρέχα ηλιακό μου λεωφορείο,
πέρνα σαν αστραπή πορτοκαλιά
κι απ’ την εξάτμισή σου πέτα γύρω γύρω
ηλιό ηλιόσπορους να τρώνε τα πουλιά.

Το ηλιακό λεωφορείο Γιαννάτου Σαβίνα του έτους 1980 σε στίχους Κριεζή Μαριανίνα και σύνθεση Πλάτωνος Λένα από το album Εδώ Λιλιπούπολη.

Στην τάξη της κόρης μου Ελένης, όλα τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους ηλιακό λεωφορείο και το παρουσίασαν! Το δικό μας ηλιακό λεωφορείο είναι αυτό στις φωτογραφίες και η Ελένη είναι πολύ περήφανη για το τελικό αποτέλεσμα! Πάμε να σας δείξω πως το φτιάξαμε!

Το ηλιακό λεωφορείο εργασία της Γ δημοτικού

Το ηλιακό λεωφορείο: Υλικά

 • 2 χάρτινα κουτιά από γάλα
 • κίτρινο και γαλάζιο χαρτί
 • 1 ανθρωπάκι playmobil
 • 4 καπάκια (από μπουκάλια νερού) για ρόδες
 • 1 μικρή θήκη για cup cakes
 • 1 μαρκαδόρο
 • χάρακα
 • ταινία διπλής όψεως και σελοτέιπ
 • συρματάκια πίπας (χειροτεχνίας)
 • 1 πλαστικό διάφανο καπάκι για παρμπρίζ (εγώ χρησιμοποίησα το καπάκι από συσκευασία με τυρί κρέμα)
 • κοπίδι, ψαλίδι
 • λίγο αλουμινόχαρτο
 • κόλλα στικ και πιστόλι σιλικόνης
 • διάφορα λουλουδάκια, πεταλουδίτσες, κτλ
λεωφορείο εργασία Γ΄ δημοτικού

Βήμα 1ο

Το πρώτο που κάναμε ήταν να πλύνουμε καλά (εσωτερικά) τα δύο χάρτινα μπουκάλια γάλακτος και να τα στεγνώσουμε. Αφού στέγνωσαν καλά, το ένα μπουκάλι το ξανακλείσαμε με το καπάκι του. Στο άλλο μπουκάλι έκοψα με το κοπίδι το πάνω μέρος. Επίσης με το κοπίδι έκοψα κι από ένα παράθυρο σε κάθε πλευρά.

λεωφορείο χειροτεχνία

Μετά κόλλησα τα δύο μπουκάλια μεταξύ τους με ταινία διπλής όψεως και λίγο σελοτέιπ. Επειδή τα χάρτινα μπουκάλια γάλακτος είναι πλαστικοποιημένα εξωτερικά, η κόλλα δεν “πιάνει”. Για αυτό και χρησιμοποίησα ταινία διπλής όψεως.

λεωφορείο εργασία Γ΄ δημοτικού

Βήμα 2ο

Στο σημείο αυτό μπήκε και η Ελένη στη χειροτεχνία! Στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου κολλήσαμε με το πιστόλι σιλικόνης το ανθρωπάκι playmobil για οδηγό. Το τιμόνι του το φτιάξαμε από συρματάκι πίπας.

λεωφορείο χειροτεχνία

Παρέα “ντύσαμε” το λεωφορείο με το χαρτί που είχε διαλέξει, δηλαδή το κίτρινο. Μετά κολλήσαμε τις 4 ρόδες, δηλαδή τα καπάκια. Έπειτα η Ελένη μέτρησε με ένα χαρακάκι το λεωφορείο κι έκοψε από το γαλάζιο χαρτί παράθυρα ίσων διαστάσεων. Έτσι βάλαμε και λίγο τα μαθηματικά στη χειροτεχνία μας!

λεωφορείο χειροτεχνία

Στη συνέχεια το κορίτσι μου πήρε τον μαρκαδόρο κι έφτιαξε μερικές νότες σε κάποια παράθυρα του λεωφορείου. Ενώ στα υπόλοιπα παράθυρα κόλλησε λουλουδάκια και πεταλούδες.

λεωφορείο χειροτεχνία

Για παρμπρίζ του αυτοκινήτου κολλήσαμε το διάφανο πλαστικό καπάκι από συσκευασία τυριού-κρέμας (αφού το κόψαμε στις σωστές διαστάσεις).

Το ηλιακό λεωφορείο εργασία της Γ δημοτικού

Στο πάνω μέρος του λεωφορείου κολλήσαμε ένα ορθογώνιο κομμάτι αλουμινόχαρτου. Αυτός είναι ο φωτοσυλλέκτης μας αφού, είπαμε ότι το λεωφορείο μας είναι ηλιακό! Στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου κολλήσαμε ένα λουλούδι ηλιοτρόπιο, σύμφωνα με το τραγούδι!

Το ηλιακό λεωφορείο εργασία της Γ δημοτικού

Τέλος, για την εξάτμιση του λεωφορείου η Ελένη είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε μια θήκη για cup cakes. Έτσι, κολλήσαμε στο πίσω μέρος τη θήκη για cup cake και μέσα κολλήσαμε ένα συρματάκι πίπας διπλωμένο στα δύο. Δώσαμε στο συρματάκι πίπας κυματιστό σχήμα και πάνω κολλήσαμε πολύχρωμα λουλουδάκια.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Το ηλιακό λεωφορείο εργασία της Γ δημοτικού

Μας άρεσε τόοοοσο πολύ αυτή η χειροτεχνία! Εσάς πώς σας φαίνεται το ηλιακό λεωφορείο μας;

Δείτε επίσης

Φτιάχνουμε σκουλήκια που κινούνται

skoulikia_pou_kinountia_mylittleworldgr

Το Ηλιακό Σύστημα με αστρική σκόνη – πως να το φτιάξετε!

from ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑΞΙΑ to everyone: 3:26 PM Βιβλίο Γλώσσας, Τετράδιο Εργασιών,β' τεύχος, σελ. 10 to Evita Daskalaki (privately): 3:29 PM Γεια Εβίτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! from Φάνης τζουμακας to everyone: 3:29 PM γεια from ΈΛΛΗ ΔΡΟΣΗ to everyone: 3:30 PM Γεια!!!!!!!!!!!!!!!!!! to ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑΞΙΑ (privately): 3:44 PM ρήμα to ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑΞΙΑ (privately): 3:51 PM Εξακολουθιτικός , Συνοπ5τικός , Συντελασμένος to ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑΞΙΑ (privately): 3:57 PM έχω τιτιβίσει

Φτιάχνουμε μάνταλα με πέταλα λουλουδιών

ftiaxnoume_mandala_me_petala_louloudion_mylittleworldgr
My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link