Η επίσκεψη μας στο σπήλαιο των Λιμνών με τα παιδιά ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία! Για τα κορίτσια μου ήταν η δεύτερη φορά που έβλεπαν σπήλαιο με Σταλακτίτες και Σταλαγμίτες. Την πρώτη φορά είχαμε πάει στο σπήλαιο στα Κάψια (δες εδώ).
.
Το σπήλαιο των Λιμνών μας εντυπωσίασε και μας άφησε με πολύ καλές εντυπώσεις. Πάμε να σας πω αναλυτικα!
Σπήλαιο των Λιμνών
Το σπήλαιο των Λιμνών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τρουπίσιο, βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων και απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι περίπου 2 χλμ. και το σχήμα του οφιοειδές. Το σπήλαιο αποτελεί στην πραγματικότητα παλαιά κοίτη ποταμού με εξερευνημένο μήκος περίπου 1.980 μέτρα. Αν κι αποτελείται από τρεις ορόφους, μόνο ο δεύτερος όροφος είναι επισκέψιμος. Όπως μας ενημέρωσαν, στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.
.
Εμείς μπήκαμε στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει απευθείας στο δεύτερο όροφο και συγκεκριμένα στον «θάλαμο των νυχτερίδων». Οι νυχτερίδες είναι οι μοναδικοί ζωντανοί κάτοικοι του σπηλαίου των Λιμνών. Αν και δεν τις είδαμε λόγω του χαμηλού φωτισμού, τις ακούσαμε να φτεγουγίζουν κάπου ψηλά.
.
Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Μέσα στο σπήλαιο των Λιμνών “κρύβονται” θησαυροί! Παράξενοι σταλακτιτικοί σχηματισμοί, αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες, πετρώματα σε διάφορα χρώματα! Γενικά, οι λίμνες στο εσωτερικό ενός σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Κι αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο κάνει το σπήλαιο των Λιμνών ξεχωριστό!
.
Μιας και η επίσκεψή μας ήταν καλοκαίρι, η στάθμη του νερού των Λιμνών ήταν σχετικά χαμηλή. Όπως μας ενημέρωσε ο ξεναγός, τα νερά πλημμυρίζουν, καμιά φορά, το χειμώνα και μένουν στάσιμα τις άλλες εποχές, στις 13 κλιμακωτές λίμνες.
.
Όταν τελειώνει ο πρώτος θάλαμος, αριστερά, αρχίζει νέος διάδρομος που καταλήγει σε άλλο θάλαμο. Ακολουθούν και άλλοι διάδρομοι με λιθωματικές λεκάνες και περίτεχνα τοιχώματα, σε μήκος 150 μέτρων. Το χειμώνα πολλές φορές, οι λίμνες αυτές, γεμίζουν νερά και σχηματίζουν μικρούς κλιμακωτούς καταρράκτες.
.
Τα τοιχώματα του σπηλαίου είναι στολισμένα με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που λαμπιρίζουν. Τα κορίτσια μου μέσα στο σπήλαιο άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και δημιούργησαν τις δικές τους εικόνες. Επίσης, έδιναν όνομα και σχήμα σε κάθε σταλακτιτικό σύμπλεγμα!
.
Αν βρεθείτε κοντά στην περιοχή αξίζει να το επισκεφτείτε. Εμείς το επισκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας στη Βυτίνα (θα σας πω σύντομα περισσότερα).
.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Συμβουλή:
-Καλό είναι να έχετε επικοινωνήσει πριν την επισκεψή σας γιατί λόγω Covid-19 τα γκρουπ ξενάγησης είναι πολύ μικρά.
-Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας λόγω Covid-19 ήταν πολύ υψηλά και νιώσαμε πολύ ασφαλείς.
-Περισσότερες πληροφορίες για τα σπήλαια των Λιμνών θα βρείτε εδώ.
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Στο Saloon Park στο Καρπενήσι με τα παιδιά
.
Στον καταρράκτη της Ραπεντώσας με τα παιδιά
.