Συνέντευξη με τον Ειδικό Παιδαγωγό/Συγγραφέα κ. Παπαναστασίου

F.Papanastasiou_mylittleworldgr

Συνέντευξη με τον Ειδικό Παιδαγωγό/Συγγραφέα κ. Παπαναστασίου. Ολοένα και περισσοτεροι γονείς κι εκπαιδευτικοί έχουν απορίες σχετικά με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Είναι ένας τομέας που συνεχώς ανθίζει κυρίως γιατί οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελίχθούν ακαδημαικά στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο κ.Παπαναστασίου είναι “ο ειδικός” στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση και βρίσκεται εδώ για να μας καθοδηγήσει επί του θέματος.

•Κύριε Παπαναστασίου πείτε μας πρώτα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Είμαι Ειδικός Παιδαγωγός και Συγγραφέας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολική Ψυχολογία. Έχω δημιουργήσει την ιστοσελίδα eidikospaidagogos.gr και τα τελευταία χρόνια έχω γράψει τα βιβλία «Μαθησιακές Ευκολίες», «ΔΕΠΥράζει» και «Dyslexia Box» που έχουν γίνει best sellers σε σύντομο χρονικό διάστημα και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Τους τελευταίους μήνες έχω ανοίξει και το δικό μου κανάλι «Ειδικός Παιδαγωγός» στο YouTube. Mέσα από το οποίο γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν το παιδί.

Συνέντευξη με τον Ειδικό Παιδαγωγό/Συγγραφέα κ. Παπαναστασίου

Fotis_Papanastasiou_mylittleworldgr


• Διάβασα σε μια από τις συνεντεύξεις σας ότι σπουδάσατε Ειδική Αγωγή από επιλογή. Τι σας οδήγησε να επιλέξετε μια σχολή που πριν από 10 χρόνια δεν ήταν στις σχολές πρώτης επιλογής;

Όντως, πριν μερικά χρόνια η ειδική αγωγή δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής. Πόσο άλλο πριν 20 χρόνια περίπου που ξεκίνησα τις σπουδές μου. Για μένα η ειδική αγωγή ήταν μια ξεκάθαρη και συνειδητή επιλογή. Ήταν το μόνο το οποίο ένιωσα ότι με αφορά στην εκπαίδευση και ότι ήθελα να του αφοσιωθώ. Και για τον λόγο αυτό δεν ήρθε στην καριέρα μου ως συνέχεια στις σπουδές μου στην εκπαίδευση, αλλά από εκεί ξεκίνησα. Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Παν/μίου Θεσσαλίας και θεωρώ ότι ήταν από τις πιο σωστές επιλογές που έχω κάνει στη ζωή μου.

Ο κύριο λόγος όμως που επέλεξα να ασχοληθώ με την ειδική αγωγή είναι γραμμένος στην πρώτη σελίδα των βιβλίων μου. Αρκεί κάποιος να διαβάσει την αφιέρωσή τους. Για μένα η ειδική αγωγή δεν είναι απλώς μια ανάγκη για προσφορά, είναι μια υπόσχεση που προσπαθώ καθημερινά να τηρώ. 

Μαθησιακές ευκολίες


• Το 2017 ανοίξατε έναν νέο δρόμο στην Ειδική Αγωγή με την έκδοση του πρώτου σας βιβλίου, το «Μαθησιακές Ευκολίες» & δηλώσατε τότε ότι είναι εμπνευσμένο από τους μαθητές σας.
Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το βιβλίο που αγαπήθηκε τόσο που έφτασε στην 7η Έκδοση.


Το βιβλίο μου «Μαθησιακές Ευκολίες» (Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ) είναι όντως ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τους μαθητές μου. Ο τίτλος του αντικατοπτρίζει πλήρως τη στάση μου απέναντι στην Ειδική Αγωγή. Μόνο εάν μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες των παιδιών χωρίς να εστιάζουμε αποκλειστικά στις δυσκολίες στους, μπορούμε να μετατρέψουμε κάθε μαθησιακή δυσκολία σε ευκολία.

Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών των παιδιών και για τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων υποστήριξης και παρέμβασης. Πρόκειται για το πρώτο δομημένο Πρόγραμμα Παρέμβασης στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου καλύπτουν οι ασκήσεις παρέμβασης και υποστήριξης. Είναι ασκήσεις που έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια σε παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, με θετικά και πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

ΔΕΠΥράζει

Depyrazei_mylittleworldgr


Το «ΔΕΠΥράζει» κυκλοφόρησε το 2019. Έγινε & αυτό αμέσως bestseller (4η Έκδοση). Αφορά παιδιά με ΔΕΠΥ;

Το δεύτερο βιβλίο μου «ΔΕΠΥράζει», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές με Διαταραχή Ελλειματική Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) να κατακτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για την ακαδημαϊκή τους πορεία, την κοινωνική τους ένταξη και τη διαχείριση της συμπεριφοράς τους. Αποσκοπεί επίσης να γίνει ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και των γονιών για την ανίχνευση της ΔΕΠΥ και τη δημιουργία ενός προγράμματος Παρέμβασης & Υποστήριξης.

Όλες οι ασκήσεις του βιβλίου στην αρχή είναι απλές και σταδιακά παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητα. Στο παιδί δίνεται η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται αμέσως την επιτυχία και την πρόοδο, με αποτέλεσμα να έχει άμεση ανατροφοδότηση και επιθυμία να συνεχίσει τη διαδικασία της παρέμβασης. Απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου. Οι ασκήσεις του μπορούν να δοθούν τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.

Dyslexia_box_mylittleworldgr

Dyslexia Box


• Πριν 1 μήνα κυκλοφόρησε το τρίτο σας book-project το Dyslexia Box. Είναι ένα βιβλίο σε κουτί. Πως το εμπνευστήκατε;

Πολλοί συνάδελφοι και γονείς με ενημέρωναν ότι πολλές σελίδες και κάρτες των βιβλίων μου τις έχουν πλαστικοποιήσει και τις έχουν αποθηκευμένες σε κουτιά για μελλοντική χρήση. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η αρχική ιδέα. Το νέο μου βιβλίο να μετατραπεί σε κάρτες και να αποθηκευτούν σε ένα κουτί.

Θέλοντας όμως να εμπλέξω ακόμα περισσότερες αισθήσεις των παιδιών στην παρέμβαση, πρόσθεσα πιόνια, έναν βοηθό ανάγνωσης και φυσικά το νέο μου βιβλίο με τις ασκήσεις παρέμβασης. Και έτσι δημιουργήθηκε το Dyslexia Box, η πρώτη πολυαισθητηριακή παρέμβαση στη Δυσλεξία, την ανάγνωση και τη γραφή σε Ελλάδα και Κύπρο.• Αφορά μόνο παιδιά με Δυσλεξία;

Δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά με Δυσλεξία, αλλά σε όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των τάξεων του Δημοτικού. Υποστηρίζει ουσιαστικά την ομαλή μετάβαση του παιδιού από τον προφορικό λόγο στον γραπτό λόγο.

Γι’ αυτό είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, ειδικούς θεραπευτές, νηπιαγωγούς, δασκάλους και γονείς που επιθυμούν να υποστηρίξουν τα παιδιά στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την ανάγνωση και τη γραφή.• Ο Ειδικός Παιδαγωγός έρχεται καθημερινά σε επαφή με παιδιά με αναπηρία ή/και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Σας λύγισε ποτέ αυτή η καθημερινότητα; Σκεφθήκατε ποτέ να τα παρατήσετε, ή να πάτε στην γενική εκπαίδευση;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ μέχρι στιγμής. Προσπαθώ να μην αντιμετωπίζω την ειδική αγωγή ως εργασία με τη στενή σημασία της λέξης. Είναι κάτι που μου δίνει συνέχεια το κίνητρο να συνεχίσω. Η αγάπη που έχω εισπράξει από τους μαθητές μου, τους γονείς τους και τους συναδέλφους μου δίνουν απίστευτη ενέργεια για να συνεχίσω. Κι αυτή η αγάπη είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δυσκολίες. Νιώθω ευλογημένος για όλο αυτό που μου συμβαίνει, οπότε η σκέψη της εγκατάλειψης θα ήταν σίγουρα αχαριστία.

Συνέντευξη με τον Ειδικό Παιδαγωγό/Συγγραφέα κ. Παπαναστασίου


• Όλη αυτή η πορεία με την μεγάλη αποδοχή & ανταπόκριση του κόσμου, που οδηγεί; Τι να περιμένουμε από εσάς;

Όταν σου δίνεται το βήμα για να ακουστεί ο λόγος σου, είναι σημαντικό να αξιοποιείς σωστά αυτή την ευκαιρία προς όφελος όλων κι όχι για προσωπική προβολή. Προσπαθώ να μετατρέψω αυτή την αποδοχή του κόσμου σε αποδοχή της διαφορετικότητας και πιο συγκεκριμένα των παιδιών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Αν θα μπορούσα να μιλήσω για ένα από τα μεγάλα σχέδια μου είναι να καταφέρω, μέσω του έργου μου, η ειδική εκπαίδευση να φτάσει σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Γονείς κι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για τα θέματα της ειδικής αγωγής και να υποστηρίξουν τα παιδιά τους ώστε να φτάσουν στο μέγιστο σημείο που μπορεί να φτάσει το καθένα ξεχωριστά. Να αντιληφθούν πως η ειδική αγωγή δεν είναι κάποιο παρακλάδι της εκπαίδευσης, αλλά ο κορμός της.

Σας ευχαριστούμε θερμά κ.Παπαναστασίου και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας!

Δείτε επίσης

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου για το Safer Internet for Kids

sunentefksi_marios_athanasiou_safer_internet_for_kids__mylittleworldgr

.

“Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων” & Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μ.Νομικού

to_kapelo_pou_akouge_mylittleworldgr
My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link