Το παραμύθι στα παιδιά αποτελεί μέσω ψυχαγωγίας, γνώσης και σύνδεσης με τον κόσμο. Πόσες φορές όλοι εμείς που συναναστρεφόμαστε με παιδιά έχουμε ακούσει την έκφραση από μικρά στοματάκια “Θα μου πεις ένα παραμύθι;”; Τα παιδιά μέσω των παραμυθιών ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους και μαθαίνουν να διαχειρίζονται καταστάσεις της καθημερινής τους ζωής. Το παραμύθι μαθαίνει στο παιδί πολλές από τις αξίες της ζωής όπως η οικογένεια, η φιλία, η αγάπη και ο σεβασμός.
.
Πότε ξεκινάμε να διαβάζουμε παραμύθι στο παιδί
Κανείς δεν μπορεί να ορίσει απόλυτα την ηλικία που πρέπει να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας. Το σίγουρο είναι πως όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να μυούμε τα παιδιά μας στον κόσμο του παραμυθιού τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν. Ακόμη και από τη βρεφική ηλικία, παρόλο που τα νεογέννητα δεν αντιλαμβάνονται την σημασία των λέξεων, μπορούμε να ξεκινήσουμε να τους διαβάζουμε παραμύθια. Άλλωστε τα βρέφη νοιώθουν ασφάλεια και αγάπη ακούγοντας τη φωνή των γονιών τους. Επίσης, διαβάζοντας τους ένα παραμύθι τα φέρνουμε σε επαφή με τη γλώσσα.
Μεγαλώνοντας το παιδί είναι σε θέση να αντιληφθεί περισσότερα πράγματα μέσω της ανάγνωσης ενός παραμυθιού. Το παραμύθι συμβάλει στην ενίσχυση της φαντασίας του και το βοηθά στην επίλυση διάφορων καταστάσεων που μπορεί να αντιμετωπίσει. Επιπλέον, μέσω του παραμυθιού τα παιδιά μπορούν να βρουν απαντήσεις σε πράγματα που τα απασχολούν και να καθησυχάσουν πολλές από τις φοβίες τους. Αποκτούν θάρρος και νοιώθουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους.
Τα οφέλη της ανάγνωσης παραμυθιών
Σημαντικό είναι επίσης πως τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να διακρίνουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Ταυτίζονται με τους ήρωες και βρίσκουν σε αυτούς στοιχεία της δικής τους προσωπικότητας και σκέψεις που τα ίδια έχουν κάνει πολλές φορές. Επιπλέον ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους, πιστεύουν πως είναι δυνατά να πετύχουν όσα θεωρούν αδύνατα. Από την άλλη αντιλαμβάνονται πως η αποτυχία είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους και είναι αποδεκτό.
Ανάγνωση παραμυθιού και λόγος
Σύμφωνα με έρευνας τα παιδιά που μεγαλώνουν με παραμύθια έχουν ενισχυμένο λεξιλόγιο και καλύτερο αφηγηματικό λόγο. Μέσω της ανάγνωσης παραμυθιού ενισχύουν το λεξιλόγιο τους, η συντακτική τους δομή βελτιώνεται και είναι σε θέση να αφηγηθούν τα ίδια μια ιστορία ακολουθώντας σωστή δομή με αρχή, μέση και τέλος. Ενισχύεται η συγκέντρωση τους και η μνήμη τους και εξοικειώνονται με χωροχρονικές έννοιες.
Η στιγμή που ο γονιός κάθεται με το παιδί του και αποκτούν το δικό τους χρόνο να ταξιδέψουν στις σελίδες ενός βιβλίου παρέα είναι και για τους δύο σημαντική. Μέσω της ανάγνωσης του παραμυθιού ο γονιός καταφέρνει να ενισχύσει τη σχέση του με το παιδί και να του προσφέρει το χρόνο και τη συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται. Είναι η στιγμή που και ο γονέας και το παιδί μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους και να έχει ο ένας την αμέριστη προσοχή του άλλου. Το παιδί αισθάνεται άνετα και μέσω των ερεθισμάτων που δέχεται από το παραμύθι, αποκτά το θάρρος να λύσει τις απορίες του και να ζητήσει βοήθεια σε κάθε προβληματισμό του.
Το σημαντικότερο όλων βέβαια είναι πως κάθε παραμύθι τελειώνει με τη φράση “Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”. Η κατάληξη αυτή δίνει στο παιδί την ασφάλεια και την ελπίδα πως ό,τι και αν συμβεί όλα στο τέλος μπορούν να πάνε καλά!!!
Γράφει η Ασμίδου Δήμητρα , υπεύθυνη λογοθεραπεύτρια του κέντρου ”Δια-Λόγου”. Περισσότερα για το κέντρο “Δια-Λόγου” θα βρείτε στο Instagram (εδώ) και στο Facebook (εδώ).
Αν σας άρεσε το άρθρο αυτό μοιραστείτε το κι ακολουθήστε μας:
–Instagram
–Tik Tok
–Facebook
–Newsletter
Δείτε επίσης
“Θα είμαι πάντα κοντά σου” – το πιο τρυφερό παραμύθι!
Παιχνίδι: Χάσιμο χρόνου ή ο πολυτιμότερος χρόνος που δίνουμε στα παιδιά μας