Σήμερα ετοίμασα μια εύκολη, αλμυρή τάρτα τυριών με μαύρα σύκα. Για το σύκο πιστεύω θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο συνταγών! Βασιλικό φρούτο, με τόσο χαρακτηριστική και ιδιαίτερη γεύση που άνετα χρησιμοποιείται σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.
Αλμυρή τάρτα τυριών με μαύρα σύκα
Υλικά
1 έτοιμο φύλλο κουρού
300 γρ. κατίκι
150 γρ. ανθότυρο
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. μπλε τυρί
Πιπέρι
Θυμάρι
6 μαύρα σύκα κομμένα στα τέσσερα
Εκτέλεση
1.Σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση που έχουμε βουτυρώσει απλώνουμε καλά το φύλλο κουρού καλύπτοντας και 2-5-3 εκ. περίπου από τα τοιχώματα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη και την κρατάμε για κάποια άλλη συνταγή.
2.Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε λίγα σημεία και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, αντιστάσεις, για 20 λεπτά.
3.Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα τυριά, το πιπέρι και λίγο θυμάρι, (αλάτι δεν χρειάζεται γιατί τα μισά τυριά είναι αρκετά αλμυρά).
4.Βγάζουμε την βάση από τον φούρνο, προσθέτουμε στο εσωτερικό το μείγμα των τυριών και απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τα σύκα.
4.Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσουν τα τυριά περιμετρικά να παίρνουν χρώμα και τα σύκα να μελώσουν.
5.Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε ζέστη.
.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Δροσερή τάρτα με σταφύλια και σύκα
.
Τάρτα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με βάση από δημητριακά
.