Παιδί στο νοσοκομείο, τι κάνουμε

Όταν ο παιδίατρος μας ανακοίνωσε ότι η 3χρονη τότε κόρη μας, λόγω μιας μόλυνσης στο στόμα έπρεπε να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να της χορηγηθεί ενδοφλέβια αντιβίωση, μπορώ να πω ότι έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου! Άρχισα να σκέφτομαι το πώς θα είναι στο νοσοκομείο, αν θα τρομάξει, αν θα συνεργαστεί, αν θα χειροτερέψει, αν θα πονέσει, πως θα την απασχολήσω, πόσο θα μείνουμε, κ.α. Επίσης, ανησύχησα πολύ και για το μικρότερο παιδάκι μας το οποίο θήλαζα και φρόντιζα αποκλειστικά.

Σαν μαμά θα σας πω ότι η εισαγωγή ενός παιδιού στο νοσοκομείο είναι μία δύσκολη κι επώδυνη κατάσταση για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν φόβο για το μεγάλο κτίριο και τους άγνωστους ανθρώπους με τις άσπρες ποδιές. Οι γονείς αισθάνονται απελπισμένοι και αβοήθητοι όταν το παιδί τους πονάει και φοβούνται την πιθανότητα μιας χειρότερης κατάστασης.

Ένα παιδί μπορεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο είτε για απλές θεραπευτικές παρεμβάσεις που δεν μπορούν να παρασχεθούν αλλιώς (όπως στην περίπτωση της κόρης μου), είτε λόγω πιο σοβαρών καταστάσεων. Οι συνήθεις περιπτώσεις είναι τα ατυχήματα, οι λήψεις ουσιών (απορρυπαντικών, φαρμάκων, κ.α.), οι αλλεργικές αντιδράσεις, η αφυδάτωση και φυσικά κάποιες περιπτώσεις που το παιδί πάσχει από κάτι πιο σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση ο γονιός είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να στηρίξει το παιδί του ψυχολογικά, να το ηρεμήσει ώστε να φοβάται όσο το δυνατό λιγότερο και να καταλάβει γιατί αρρώστησε.

ατ΄ αρχήν μείνετε μαζί του όσο περισσότερο μπορείτε. Στα περισσότερα νοσοκομεία οι γονείς μπορούν να μείνουν μαζί με το παιδί όλο το 24ωρο (στα ιδιωτικά νοσοκομεία υπάρχει πρόβλεψη για κρεβάτι και φαγητό γονέα).

ροσπαθήστε με απλά λόγια να δώσετε στο παιδί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει (ανάλογα με την ηλικία του). Σε καμία περίπτωση μη πείτε ψέματα! Όπως για παράδειγμα ότι δεν θα πονέσει ενώ γνωρίζετε ότι αυτό θα συμβεί.

αροτρύνετε το παιδί (ανάλογα με την ηλικία του) να σας μιλήσει για τους φόβους του, την αγωνία του και ό,τι σχετικό το απασχολεί. Μπορείτε επίσης να το ρωτήσετε τι ξέρει και τι φαντάζεται ότι θα συμβεί, ώστε να το καθησυχάσετε σε περίπτωση που έχει παρερμηνεύσει κάποια πράγματα.

υνεργαστείτε με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι οι άνθρωποι του νοσοκομείου είναι εκεί για να το βοηθήσουν να γίνει καλά.

ροσπαθήστε να είστε ήρεμοι, υπομονετικοί και φροντίστε να ξεκουράζεστε. Εάν είστε ανήσυχοι, άυπνοι και νευρικοί θα το μεταδώσετε και στο παιδί. Αν χρειαστεί, ζητήστε βοήθεια ή ψυχολογική υποστήριξη από την οικογένειά σας, τους φίλους, τους γιατρούς, κ.α.

οηθήστε όσο μπορείτε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το πιθανό στρες που μπορεί να αισθανθεί. Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά δείχνουν με τη συμπεριφορά τους ότι είναι αναστατωμένα (κλαίνε, δεν μπορούν εύκολα να κοιμηθούν, βρέχουν το κρεβάτι τους, βλέπουν εφιάλτες, κ.α.).

ε περίπτωση που το παιδί πρόκειται να υποστεί επέμβαση ενημερώστε το για τα επακόλουθα αυτής (π.χ. εάν θα μπορεί να φάει, να πiει, να σηκωθεί, αν θα πονάει, κ.α.).

Κατά την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:

-Πιτζάμες (2-3 σετ)

-Παντόφλες

-Καλλυντικά (οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, κρέμες σώματος)

-Πάνες και κρέμα συγκάματος, μπιμπερό, πιπίλα (εάν είναι μικρό)

-Κάποια αγαπημένα του παιχνίδια (ίσως χρειαστεί να του αγοράσετε και κάτι καινούργιο για να ξεχαστεί)

-Την κουβέρτα ή το σεντόνι που το σκεπάζετε στο σπίτι ώστε να νιώσει πιο οικείο τον χώρο.

Ευτυχώς, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν πολύ καθησυχαστικοί. Επίσης, η παρουσία και η στήριξη στενών συγγενών μας βοήθησε πολύ. Ήμασταν συνέχεια δίπλα στο παιδί μας και κυρίως ο μπαμπάς της καθώς εγώ έπρεπε να λείπω κάποιες ώρες για να θηλάσω τη μικρή μας κόρη. Προσπαθούσαμε να της εξηγούμε ήρεμα τι συνέβη. Την επιβραβεύαμε για το πόσο γενναία ήταν όταν την εξέταζαν οι γιατροί ή όταν της έβαζαν τον ορό με την πεταλούδα στο χεράκι της. Τελικά με τη δική μας ψυχραιμία και συμπαράσταση το παιδάκι μας ήταν αρκετά συνεργάσιμο για την ηλικία του και όλα πήγαν καλά.

Καλή δύναμη σε όλους τους γονείς, για τα μικρά αλλά κυρίως για τα πιο σοβαρά περιστατικά!

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Δείτε επίσης

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτο-δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

6 Comments
    1. Μαρίνα μου σε ευχαριστώ πολύ. Πάει καιρός από τότε, ήταν δύσκολη εμπειρία αλλά μας είχαν βοηθήσει πολύ οι άνθρωποι του νοσοκομείου. Φιλάκια

  1. Είναι όντως τρομακτική εμπειρία για γονείς και παιδί. Χαίρομαι που κατέγραψες τις συμβουλές σου και αχρείαστες να είναι, αλλά καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι!

    1. Χριστίνα είχα βρεθεί εντελώς απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο. Είχαμε πάει για μια απλή εξέταση και βρεθήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο νοσοκομείο! Δεν ήξερα ούτε τι να πάρω μαζί μου ούτε πως να φερθώ! Γι΄αυτό έκανα την ανάρτηση ώστε αν βρεθεί κάποιος άλλος στη θέση μου (που δεν το εύχομαι) να είναι καλύτερα προετοιμασμένος! Φιλιά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link