Παιχνιδοβιβλίο: Η ιστορία του τρένου + τρισδιάστατο μοντέλο

Μετά την πρόσφατη εκδρομή μας με το τρενάκι τον Οδοντωτό (που σας μίλησα εδώ), το ενδιαφέρον της Ελένης και της Έλλης για τα τρένα αυξήθηκε, έτσι το παιχνίδι-βιβλίο Η ιστορία του τρένου” των Εκδόσεων Ψυχογιός ήρθε και “κούμπωσε” υπέροχα!

Το βιβλίο αυτό ανήκει στη θεματική κατηγορία STEM, αφού στοχεύει στο να προσφέρει στα παιδιά βασικές γνώσεις για την ιστορία, τη λειτουργία και την τεχνολογία των τρένων και περιέχει ένα τρισδιάστατο μοντέλο ατμομηχανής από ανθεκτικό χαρτόνι, διαστάσεων 54εκ. x 14εκ. για να το συναρμολογήσει το παιδί και να παίξει όπως έπαιξαν και οι κόρες μου!

Το βιβλίο ξεκινάει μιλώντας για την ιστορία του τρένου, για το πως ήταν στην αρχική του μορφή και για το πως κατασκευάζεται μία σιδηροδρομική γραμμή. Εσείς ξέρετε ότι η λέξη τρένο προέρχεται από τη λατινική λέξη trahere που σημαίνει “σέρνω”? Εμείς το διαβάσαμε στο βιβλίο!

Συνεχίζει δείχνοντας μας το πως δουλεύει μια ατμομηχανή σαν αυτές που κάποτε τις λέγαμε “καρβουνιάρη” (θυμάστε?) κι εξηγεί γιατί ο καπνός προκαλεί πίεση. Επίσης μας μιλάει για το πως φτιάχτηκε η πρώτη κινητήρια μηχανή με αφορμή κάποιους ξεχωριστούς αγώνες που διεξήχθησαν στην Αγγλία το 1829, τα λεγόμενα Rainhill Trials.

Το ενδιαφέρον των κοριτσιών μου κορυφώθηκε στην ενότητα με τα διαχρονικά σύμβολα, όπου αναφέρεται ένα από τα πιο διάσημα και πολυτελή τρένα στον κόσμο, το Orient Express, που κατασκευάστηκε το 1883 και συνέδεε το Παρίσι με τη Ρουμανία. Οι θαμώνες του απολάμβαναν ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από την Ανατολική Ευρώπη, με κοκτέιλ, ωραία πιάτα και υπέροχα βαγόνια εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις. Η φήμη αυτού του τρένου συνδέεται με το πολύ γνωστό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι “Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές”, που αναφέρεται σε έναν πλούσιο Αμερικανό επιβάτη που τον βρίσκουν δολοφονημένο μέσα σε ένα βαγόνι του διάσημου τρένου.

Το βιβλίο συνεχίζει να κρατάει το ενδιαφέρον μας δίνοντάς μας γενικές πληροφορίες για τα εισιτήρια, τους σταθμούς, τη σηματοδότηση στις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά και για τον παγκοσμίως γνωστό σιδηροδρομικό σταθμό Ορσέ που βρίσκεται στο Παρίσι και σήμερα είναι πολύ γνωστό Μουσείο που φιλοξενεί αγάλματα, πίνακες και άλλα έργα τέχνης.

Στην τελευταία ενότητα “Τα τρένα σήμερα και αύριο”, το βιβλίο μας δίνει πληροφορίες για τα τρένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα αλλά και του μέλλοντος, καθώς και για το φαινόμενο της μαγνητικής ανύψωσης. Δηλαδή το φαινόμενο όπου ανάμεσα στις ράγες και στο τρένο σχηματίζεται ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο όπου τα φορτία είναι τα ίδια κι έτσι απωθούν το ένα το άλλο κάνοντας το τρένο να αιωρείται πάνω στις ράγες.

Βέβαια το πιο ωραίο σημείο του βιβλίου (σύμφωνα με τις κόρες μου) ήταν εκεί που ανοίξαμε το κουτί στο τέλος του βιβλίου και βγάλαμε τα κομμάτια του τρένου! Με τη βοήθειά μου κι ακολουθώντας τις οδηγίες του εγχειριδίου, συναρμολογήσαμε ένα τρισδιάστατο τρένο από ανθεκτικό χαρτόνι που αμέσως βρήκε χώρο στο δωμάτιο της Ελένης (που έγινε σιδηροδρομικός σταθμός).

Το τρενάκι μας μεταφέρει ένα σωρό επιβάτες, δηλαδή όλα τα ανθρωπάκια που χωρούσαν πάνω του και εκτελεί τακτικά δρομολόγια από τη μία πόλη στην άλλη. Που ξέρετε ίσως συμβεί και στο δικό μας τρένο κάποιο μυστήριο άξιο λόγου και παιχνιδιού!!!

Εκδότης: Ψυχογιός

Κατηγορία: Παιχνίδια-STEM

Σειρά: Αστέρι

Σελίδες: 16

Ηλικία: 5+

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο κάνετε κλικ εδώ και για να το παραγγείλετε κάνετε κλικ εδώ.

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ!

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

4 Comments
  1. Οοοο!! Παρότι έχουμε ένα εκπαιδευτικό με τρένα από Σαββαλα με παζλ, με έπεισες! Ανυπομονώ να το αγοράσω και αυτό!!! Φιλιά πολλά!

    1. Χαίρομα, είναι πραγματικά πολύ ωραίο παιχνιδοβιβλίο, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό, για λίγο μεγαλύτερα παιδάκια από το Δημήτρη-Γεράσιμο, αλλά με τη βοήθειά σου θα το καταφέρει άνετα! Φιλιάαα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link