Αλλεργίες την άνοιξη και παιδί

allergies_tin_anoixi_kai_paidi_mylittleworldgr

Οι αλλεργίες την άνοιξη είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Κι αν έχετε παιδί με αλλεργίες θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Προσωπικά, επειδή η μεγάλη μου κόρη είναι παιδί με προδιάθεση σε αλλεργίες, φροντίζω να είμαι πολύ προσεκτική.

Αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα

Γενικώς, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, η άνοιξη, είναι η περίοδος που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά λόγω των αλλεργιών που τη συνοδεύουν. Οι αλλεργίες αυτές συνήθως εμφανίζονται:

-με κόκκινα μάτια που δακρύζουν

-συνάχι

-ξερό βήχα

-φτάρνισμα κι άλλα

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να διαμορφώσετε στο σπίτι σας ένα όσο το δυνατόν πιο αντι-αλλεργικό περιβάλλον γίνεται.

Αλλεργίες την άνοιξη: Αερισμός του σπιτιού

Ο αερισμός του σπιτιού έχει πολύ μεγάλη σημασία και ιδιαίτερα στους χώρους που περνάει πολλές ώρες το παιδί. Γι΄ αυτό ανανεώνουμε τον αέρα του σπιτιού ανοίγοντας συχνά τα παράθυρα σε όλο το σπίτι.  Ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού όταν παίζει, διαβάζει ή πριν κοιμηθεί.

Θυμηθείτε ότι στα καινούργια σπίτια τα διπλά ή τριπλά τζάμια και τα κουφώματα αλουμινίου εμποδίζουν τον καλό αερισμό τους καθώς στεγανοποιούν το χώρο. Οπότε έχετε έναν λόγο παραπάνω για να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα.

Αλλεργίες την άνοιξη

Αλλεργίες την άνοιξη: Σκόνη και ακάρεα

Η σκόνη του σπιτιού και τα ακάρεα συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Γι΄ αυτό καθημερινά:

  • Αερίζουμε, τινάζουμε τα κλινοσκεπάσματα και τα αφήνουμε να τα δει ο ήλιος που με τις ακτίνες του εξολοθρεύει τα ακάρεα.
  • Αποφεύγουμε μεγάλα χαλιά και μοκέτες από τοίχο σε τοίχο και προτιμάμε μικρά χαλιά που τινάζονται εύκολα.
  • Σκουπίζουμε συχνά το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονίζουμε συχνά με νωπό πανάκι. Καθαρίζουμε συχνά και τις κουρτίνες καθώς συγκρατούν μεγάλες ποσότητες σκόνης.
  • Δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι καθώς ο καπνός του τσιγάρου περιέχει βλαπτικά αέρια που συντελούν στην ανάπτυξη αλλεργιών, όπου υπάρχει σχετική προδιάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 75% του καπνού ενός τσιγάρου διοχετεύεται στο περιβάλλον και δεν εισπνέεται μόνο από τον καπνιστή. Αυτό ισοδυναμεί με ενεργητικό κάπνισμα 60-150 τσιγάρων το χρόνο!

Αλλεργίες την άνοιξη: Κατοικίδια

Εστιάζουμε την προσοχή μας στα κατοικίδια ζώα. Γενικώς τα κατοικίδια ζώα αν και είναι καλοί φίλοι των παιδιών, αποτελούν συνήθη πηγή εισπνεόμενων αλλεργιογόνων τα οποία βρίσκονται στο τρίχωμά τους, στο σάλιο και στα ούρα τους. Αν δεν θέλουμε να τα απομακρύνουμε τότε φροντίζουμε να τα πλένουμε συχνά.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα παιδί γεννιέται σε περιβάλλον όπου προϋπάρχουν κατοικίδια τότε μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης αλλεργίας.

Αλλεργίες την άνοιξη: Γενικά

  • Προτιμάμε να μην έχουμε λουλούδια με χώμα μέσα στο σπίτι και ιδιαίτερα στο παιδικό δωμάτιο
  • Αποφεύγουμε τα λούτρινα παιχνίδια των παιδιών καθώς συγκρατούν σκόνη και πλένονται πιο δύσκολα σε σχέση με άλλα παιχνίδια.
  • Μειώνουμε την υγρασία στο σπίτι γιατί ευνοεί τους μύκητες που με τη σειρά τους συντελούν στην ανάπτυξη αλλεργιών.

Αλλεργίες την άνοιξη

Αλλεργίες την άνοιξη και φύση

Όσον αφορά στο παιχνίδι στον κήπο και τη βόλτα στην εξοχή ή το πάρκο, μπορεί να ταλαιπωρούν τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό. Η επαφή με φυτά όπως:

-το πεύκο

-η ελιά

-το κυπαρίσσι

-η γύρη των λουλουδιών

-οι κάμπιες κι άλλα

είναι οι κύριες αιτίες που προκαλού αλλεργίες όπως η ρινίτιδα, το βρογχικό άσθμα, το έκζεμα, η φαγούρα και η αναφυλακτική αντίδραση.

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως εμφανίζεται με μπούκωμα στη μύτη, φτάρνισμα, καταρροή και κόκκινα μάτια που δακρύζουν και τσούζουν.

Βρογχικό άσθμα

Το βρογχικό άσθμα εκδηλώνεται κυρίως με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βράσιμο και οφείλεται στα αλλεργιογόνα της άνοιξης.

Κνίδωση (φαγούρα)

Η κνίδωση εμφανίζεται με φαγούρα, κοκκινίλα κι ενίοτε πρήξιμο σε χείλη, βλέφαρα, γλώσσα, λάρυγγα και χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία, δηλαδή το αλλεργικό σοκ που παθαίνει ο οργανισμός από την έκθεσή του σε κάποιο αλλεργιογόνο, είναι επικίνδυνη κατάσταση και χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Αλλεργίες την άνοιξη: Προφυλάξεις

Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τα παραπάνω είδη αλλεργιών, είναι να αποφεύγουμε την επαφή τους με το αλλεργιογόνο που τους προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα:

-Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όπου η παραγωγή της γύρης είναι μεγαλύτερη κατά τις ώρες αυτές.

-Προσπαθούμε να μην κόβουμε λουλούδια, φρούτα, χορτάρια, κλαδιά με γυμνά χέρια.

-Κλείνουμε τα παράθυρα του σπιτιού όταν φυσάει.

-Να αποφεύγουμε να απλώνουμε τα πλυμένα ρούχα για πολλές ώρες έξω. Έτσι ώστε να μη μεταφέρουν στο σπίτι τη γύρη που κόλλησε πάνω τους.

-Τα παιδιά να μην περπατάνε με γυμνά πόδια.

-Τα παιδιά να φοράνε πάντα γυαλιά ηλίου.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας των αλλεργικών παθήσεων παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 4 παιδιά αναμένεται να εκδηλώσει κάποια αλλεργία.

allergies_tin_anoixi_kai_paidi_mylittleworldgrΌσο περισσότερο το ψάχνω καταλήγω στο συμπέρασμα ότι σαν γονείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον οργανισμό του παιδιού μας και την όποια προδιάθεση έχει στις αλλεργίες. Μπορούμε όμως να κινηθούμε προληπτικά ακολουθώντας όλα όσα προαναφέραμε.

Σε κάθε περίπτωση που το παιδί μας εμφανίσει κάποια αλλεργία και τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο μας προκειμένου να μας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.


Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).


Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του

mathe_to_paidi_na_prostateuei_to_soma_tou_mylittleworldgr

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτοδημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

Πηγή φώτο: pexels.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link