Τι κάνουμε όταν κουνιέται το δοντάκι

κουνιέται-το-δοντάκι-νεογιλά-δόντια

Κουνιέται το δοντάκι; Και τώρα; Τι κάνουμε όταν κουνιέται το δοντάκι; Όπως κάθε μαμά έτσι κι εγώ μόλις άρχισε να κουνιέται το πρώτο δοντάκι της κόρης μου προβληματίστηκα. Άρχισα να σκέφτομαι αν πρέπει να της πως να το κουνάει συνέχεια ή αν πρέπει να την πάω στον παιδοντίατρο για να τη δει. Αν πρέπει να το βγάλει, καθώς από πίσω φύτρωνε ήδη το μόνιμο δόντι ή να το αφήσουμε και να περιμένουμε.

κουνιέται-το-δοντάκι-νεογιλά-δόντιαΜέχρι να αποφασίσω τι από όλα αυτά πρέπει να κάνουμε η Ελένη μου έχασε το πρώτο της δοντάκι! Για την ακρίβεια δύο δοντάκια, τους δυο κεντρικούς κοπτήρες στην κάτω γνάθο! Το πως το περίμενε να αρχίσουν να κουνιούνται τα νεογιλά δοντάκια της δε λέγεται!

Για την Ελένη μου (6 ετών και 4 μηνών) η αλλαγή των δοντιών σηματοδοτεί το γεγονός ότι έχει μεγαλώσει!!! Καθώς όοοοολοι οι φίλοι της είχαν ήδη αλλάξει τα πρώτα νεογιλά δόντια, συνεχώς παραπονιόταν για το πότε θα τα άλλαζε κι εκείνη! Δεν ήθελε βλέπετε να είναι η μικρή της παρέας! Και να που ξαφνικά πριν από ενάμιση μήνα περίπου ξεκίνησε να κουνιέται ο κάτω κεντρικός κοπτήρας! Ταυτόχρονα δυο νέα δοντάκια έκαναν την εμφάνισή τους πίσω από τα νεογιλά! Η χαρά της απερίγραπτη! Το φαντάζεστε! Τόοοση χαρά επειδή κουνιόταν ένα δοντάκι! Αφού το δοντάκι αυτό έφτασε να κουνιέται τόσο που σχημάτιζε σχεδόν ορθή γωνία, κάποια στιγμή πριν από λίγες ημέρες η Ελενη μου με ένα μικρό τράβηγμα το κρατούσε στα χέρια της! “Μαμαααα βγήκε το δοντάκι” φώναξε γεμάτη χαρά!

κουνιέται-το-δοντάκι-νεογιλά-δόντιαΠότε αλλάζουν δόντια τα παιδιά

Η αλλαγή των νεογιλών δοντιών ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 6 ετών (κάποιες φορές και νωρίτερα). Τα νεογιλά δόντια είναι 20, δηλαδή 10 στην πάνω γνάθο κι άλλα τόσα στην κάτω γνάθο. Μέχρι την ηλικία των 12 ετών περίπου 3-4 δόντια θα αλλάζει το παιδί κάθε χρόνο, έως ότου αντικατασταθούν και τα 20 νεογιλά δόντια. Ταυτόχρονα θα φυτρώνουν και νέα δόντια μέχρι να φτάσουν συνολικά τα 32 μαζί με τους φρονιμίτες (αυτό θα γίνει στην ενήλικη ζωή του παιδιού).

Τι κάνουμε όταν κουνιέται το δοντάκι

  • Όταν το πρώτο δοντάκι ξεκινήσει να κουνιέται περιμένουμε να πέσει από μόνο του χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Το τράβηγμα ενός παιδικού δοντιού αντενδείκνυται αν αυτό δεν είναι έτοιμο να πέσει φυσιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν τραβάμε ένα παιδικό δόντι! Γιατί, εκτός του ότι μπορεί να είναι επώδυνο για το παιδί, υπάρχει πιθανότητα να σπάσει το δόντι και να παραμείνουν μικρά κομματάκια μέσα στη γνάθο προκαλώντας μόλυνση.
  • Αν δούμε ότι ένα δόντι συγκρατείται μόνο σε κάποιο σημείο από τα ούλα τότε μπορούμε να τραβήξουμε ελαφρά (και χωρίς δύναμη).  Κι αν το δόντι είναι έτοιμο να βγει αυτό θα γίνει αβίαστα και χωρίς πόνο για το παιδί. Το καλύτερο βέβαια είναι να το βγάλει το παιδί μόνο του και γι αυτό το ενθαρρύνουμε να κουνάει το δόντι μπρος πίσω. Μόλις το δόντι πέσει, θα υπάρχει λίγο αίμα στα ούλα του παιδιού που αντιμετωπίζεται δίνοντάς του να πιέσει μια αποστειρωμένη γάζα επάνω στην πληγή για μερικά λεπτά.
  • Στην περίπτωση που τα μόνιμα δόντια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους πίσω από τα νεογιλά (όπως σε εμάς), καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας. Εκείνος θα κρίνει εάν πρέπει να βγούνε τα νεογιλά δόντια προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χώρος για τα μόνιμα δόντια.

Τι κάνουμε όταν κουνιέται το δοντάκι

Μόλις τα νεογιλά δόντια πέσουν, απαθανατίστε τη στιγμή λέγοντας στο παιδί να σας δώσει το καλύτερό του χαμόγελο (όπως η Ελένη μου και η Έλλη μου στις παραπάνω φωτογραφίες)!

Η γιαγιά μου έλεγε:

“Πάρε κουρούνα κόκκαλο και δώσε μου σιδερένιο, να μασουλάω τα κουκιά να τρώω τα ρεβίθια..”

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ…

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

14 Comments
  1. Μεγάλο γεγονός για τα παιδάκια μας, η αλλαγή δοντιών.
    Κι εμένα και οι δύο μου γιοί, αγωνιούσαν να αλλάξουν τα δοντάκια τους, ακριβώς γιατί οι φίλοι τους τα είχαν αλλάξει.
    Τώρα βέβαια μεγαλώσαμε (13 και 10) αλλά οι αλλαγές συνεχίζονται. Ο μεγάλος μου εδώ και ένα μήνα έβαλε σιδεράκια.
    Εκεί να δεις. Γέλασα με το ποιηματάκι-τραγουδάκι, γιατί το λέμε κι εμείς αυτό ΄όταν πέφτει δοντάκι στα παιδάκια, χαχαχα.
    Να χαίρεσαι τα κοριτσάκια σου και με το καλό τα νέα δοντάκια τα γεράαααα.
    Φιλιά πολλά.

    1. Σιδεράκια ε? Πωπω τα έχω συνδέσει με εφηβεία – προεφηβεία! Μεγαλώνουν πολυ γρήγορα τα παιδια! Σε ευχαριστούμε πολυ! Φιλιααααα

  2. Λοιπόν, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θυμάται αυτή την διαδικασία. Κι εμείς περιμέναμε πώς και πώς να πέσει ένα δόντι και να το πετάξουμε στα κεραμίδια ενός σπιτιού και λέγοντας ένα μικρό δίστιχο. Φιλάκια πολλά!!

  3. Φαντάζομαι Σωτηρία μου πόσο θα χάρηκε η Ελένη!!!!!Εμάς χτες μας έπεσε το 6ο!!!δεν μας έπεσε ακριβώς, ήταν έτοιμο να φύγει και η Λυδία το τράβηξε μόνη της….έχουμε εξοικειωθεί,βλέπεις, πια με την όλη διαδικασία….Με το καλό να έρθουν τα μόνιμα γερά δοντάκια!!!Πολλά φιλιάααααα….

  4. Πολύ μου αρέσουν αυτά τα φαφούτικα χαμόγελα!! Να είναι γερά τα καινούρια σας δοντάκια. Η δικιά μου η μεγάλη έβγαλε το πρώτο της δοντάκι λίγο πριν τα 6 πέρισυ (αφού είχε φροντίσει να ξεφορτωθεί τον ένα πάνω τομέα στα 5 της μετά από βουτιά με τα μούτρα σε παιδική χαρά…).
    Με το καλό και τα υπόλοιπα!!

  5. Η χαρά μου σήμερα είναι απερίγραπτη καθώς η μεγάλη μου κόρη 5 χρονών και 2 μηνών μου είπε ότι της κουνιέται το πρώτο της δοντάκι!! Και είναι τόση η χαρά μου γιατί ακριβώς όπως και η Ελένη σου έχασε το επάνω της δοντάκι σε ατύχημα όταν ήταν μόλις 2 χρονών. 🙁 Τα πρώτα δοντάκια τα είχε βγάλει 4 μηνών και έτσι είναι τυχερή που άρχισε να τα αλλάζει νωρίς γιατί ήταν δύσκολο να την βλέπουμε χωρίς δοντάκι 3 χρόνια! Γερά να βγουν λοιπόν και όλα τα υπόλοιπα!

    1. Σε καταλαβαίνω απόλυτα! Έτσι ακριβώς νιώθαμε κι εμείς όταν έχασε η κόρη μας το δοντάκι της σε ατύχημα. Πιο πολύ φοβόμασταν μήπως την κοροιδεύουν τα άλλα παιδιά. Αλλά τελικά όλα καλά! Με το καλό να βγουν όλα τα δοντάκια γερά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link