Η ασφάλεια των παιδιών κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των γιορτών

Η ασφάλεια των παιδιών

Η ασφάλεια των παιδιών κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των γιορτών είναι ένα θέμα που απασχολεί (ή θα έπρεπε να απασχολεί) τους περισσότερους γονείς!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια καλή αφορμή για να συγκεντρωθούν τα μέλη της οικογένειας και να περάσουν όμορφες στιγμές μαζί. Γενικά, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ένα έθιμο που τηρούν όλες οι οικογένειες. Άλλοτε με πολύ ενθουσιασμό κι άλλοτε με λιγότερο!

Μια οικογενειακή συγκέντρωση έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά καθώς:

-τα βοηθά να κοινωνικοποιηθούν

-τα φέρνει σε επαφή με τις προηγούμενες γενιές

-τους μαθαίνει τις παραδόσεις και τα έθιμα της δικής τους οικογένειας

-γνωρίζουν συγγενείς που δεν έχουν ξανασυναντήσει

Όμως οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι παράλληλα και μια περίοδος χαλάρωσης των κανόνων κι αποδιοργάνωσης για τα παιδιά. Κι αυτό γιατί συχνά βγαίνουν από την καθημερινή τους ρουτίνα. Επίσης, οι αλλαγές που γίνονται στην διακόσμηση του σπιτιού μας εκείνη την περίοδο, συχνά το κάνουν λιγότερο ασφαλές. Έτσι, συχνά τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα. Τα παιδιά έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που μπορεί να περιέχει εύθραυστα στολίδια. Υπάρχουν ξηροί καρποί σερβιρισμένοι σε μπολ στο πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού. Υπάρχουν ποτήρια με αλκοόλ ή σταχτοδοχεία με αποτσίγαρα σε διάφορα σημεία του σπιτιού, κτλ.

Για να αποφύγετε τις κακοτοπιές και τα ατυχήματα κατά την περίοδο των γιορτών και να κάνετε τις οικογενειακές συγκεντρώσεις σας πιο ασφαλείς απαιτείται να λάβετε τα σωστά μέτρα.

-Καταρχήν, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο χρειάζεται να το τοποθετήσετε σε σημείο που δεν είναι προσπελάσιμο. Δηλαδή να βρίσκεται σε κάποια γωνιά του σπιτιού που δεν εμποδίζει την άνετη διέλευση. Αν έχετε πολύ μικρά παιδιά και φοβάστε ότι μπορεί να το ρίξουν κάτω, μια καλή λύση είναι να το τοποθετήσετε ψηλά στον μπουφέ.

-Φροντίστε τα στολίδια του δέντρου να είναι άθραυστα ή τουλάχιστον τοποθετήστε τα εύθραυστα στολίδια ψηλά, εκεί που δεν φτάνουν τα παιδικά χεράκια. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια σπασμένη χριστουγεννιάτικη μπάλα που τα μικρά μυτερά της κομμάτια θα χωθούν στο πέλος του χαλιού!

Αποφύγετε τις γιρλάντες με χάντρες γιατί αν σπάσουν είναι εύκολο να τις καταπιεί το παιδί.

-Επίσης, φροντίστε η πρίζα για τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια να μην είναι προσπελάσιμη για το παιδί.

Η ασφάλεια των παιδιών κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των γιορτών

Κατά την ημέρα της οικογενειακής συγκέντρωσης έχετε το νου σας! Αν είστε εσείς η οικοδέσποινα φροντίστε να αφήσετε την ασφάλεια του παιδιού σε ένα έμπιστο άτομο. Μην το αφήσετε σε οποιονδήποτε συγγενή που μπορεί να ξεχάσει την επίβλεψή του ή να μην έχει πείρα από φροντίδα παιδιών. Για παράδειγμα, είναι συχνό το φαινόμενο οι θείες και οι γιαγιάδες να δίνουν γλυκά στα παιδιά επειδή το είδαν, λέει, να ξερογλύφεται! Οι θείοι και οι παππούδες να δίνουν στα μικρά παιδιά να δοκιμάσουν μια γουλιά ουίσκι για να γίνουν μερακλήδικα από την κούνια!

Μην αναθέτετε στα μεγαλύτερα παιδιά, όσο υπεύθυνα κι αν είναι, να προσέχουν τα μικρότερα. Πρώτον γιατί δεν είναι δική τους δουλειά και δεύτερον γιατί κι αυτά, στην τελική, παιδιά είναι και σύντομα θα ξεχαστούν.

-Τοποθετήστε τα μπολ με τους ξηρούς καρπούς σε σημεία που δεν τα φτάνουν τα παιδικά χεράκια. Συχνά, τα ξηροκάρπια ευθύνονται για περιστατικά πνιγμών και αλλεργιών στα μικρά παιδιά.

-Φροντίστε να έχετε εύκαιρα κάποια αγαπημένα παιχνίδια του παιδιού που θα το κρατήσουν απασχολημένο.


Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).


Εν κατακλείδι…

Γενικά, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια περίοδος ευφορίας και χαλάρωσης. Ταυτόχρονα και μια περίοδος με έντονο στρες (για τις ετοιμασίες που έρχονται) και μερικές φορές εντάσεων. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις συγχρωτίζονται άνθρωποι τουλάχιστον 3 γενιών. Δηλαδή διαφορετικών ηλικιών που ο καθένας θέλει τη δική του φροντίδα. Σε κάθε περίπτωση το όφελος για τα παιδιά είναι μεγάλο από την επαφή του με τη στενή και την ευρύτερη οικογένειά του. Το μόνο που χρειάζεται για την ασφάλεια των παιδιών είναι να έχουμε το νου μας και να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη.

Εν ολίγοις, τα μάτια μας 14 προκειμένου να προλάβουμε οποιοδήποτε ατύχημα. Έτσι ώστε η οικογενειακή συγκέντρωση να είναι μόνο διασκεδαστική, γεμάτη χαρά κι αγάπη για όλους!

Καλές γιορτές με υγεία, αγάπη και ασφάλεια!

Σας φιλώ…

Δείτε επίσης

1)Πότε θα μιλήσει το παιδί μου (κλικ εδώ)

Πότε θα μιλήσει το παιδί μου

2)Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του (κλικ εδώ)

Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του

3)Πώς να απασχολήσεις το μικρότερο παιδί όταν το μεγαλύτερο αδερφάκι διαβάζει (κλικ εδώ)

όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link