Βιβλίο-πρόταση: Οι Μοίρες

Τι να πρωτοπώ γι΄ αυτή την εξαιρετική σειρά βιβλίων “Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας” που αρέσει τόσο πολύ στις κόρες μου και ειδικά στη μεγάλη, την Ελένη, αλλά και σε εμένα! Το πρώτο βιβλίο που διαβάσαμε ήταν “Η Γοργόνα”, για το οποίο σας είχα μιλήσει εδώ. Σήμερα θα σας πω για το δεύτερο βιβλίο που διαβάσαμε από τη σειρά αυτή των εκδόσεων Μεταίχμιο, με συγγραφέα την Αγγελική Δαρλάση και τίτλο “Οι Μοίρες”.

“Γιατί όλοι ήξεραν καλά πως κάθε που γεννιέται

σ΄αυτή τη γη ένας άνθρωπος, την τρίτη κιόλας μέρα

το σπίτι επισκέπτονται οι τρεις καλοκυράδες,

για να μοιράνουν το μωρό, τη μοίρα του να γράψουν.”

Οι Μοίρες ήταν τρεις γυναίκες άξιες, αθάνατες, πάντα καλοντυμένες, που ζούσαν μόνες τους σ΄ένα παλάτι στα χείλη της αβύσσου. Όλοι την ημέρα έκαναν τις δουλειές τους, ύφαιναν τα ρούχα τους κι όταν ο ήλιος έδυε τότε άφηναν το σπίτι τους, γύριζαν το κόσμο και πήγαιναν σ΄όλα τα νεογέννητα μωρά την τύχη τους να γράψουν. Όλες οι μάνες ήξεραν πως την τρίτη μέρα που είχαν φέρει στο φως το βλαστάρι τους, τα μεσάνυχτα οι Μοίρες θα το επισκέπτονταν. Γι΄αυτό το σπίτι τους συγύριζαν και πάντα άφηναν μέλι και νερό πάνω στο τραπέζι για να καθίσουν οι Μοίρες να ξεκουραστούν, να ξεδιψάσουν και να γλυκαθούν.  Και μόλις ξεκουράζονταν κι έτρωγαν το γλυκό τους, τότε οι Μοίρες κρατώντας αδράχτι, ρόκα και ψαλίδι, άρχιζαν το χρέος τους να κάνουν. Πώς όμως μοιραίναν το μωρό κι έγραφαν το ριζικό του?

Το βιβλίο αυτό το διαβάσαμε αμέσως με το που το πιάσαμε στα χέρια μας και μας άρεσε πολύ γιατί την ιστορία του, με κάποιες παραλλαγές, τη λέει η γιαγιά στις κόρες μου και πάντα τους προκαλεί ένα δέος. Είναι μια ιστορία που προσπαθεί να εξηγήσει το ανεξήγητο, αυτό που ακόμα και σήμερα λέμε “ήταν της μοίρα του γραμμένο” για κάθε τι που συμβαίνει στους ανθρώπους γύρω μας κι αναρωτιόμαστε γιατί. Είναι ένα βιβλίο παρηγοριάς για όσα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με τη λογική κι έτσι τα αφήνουμε στο συναίσθημα. Ευτυχώς, το βιβλίο τελειώνει πολύ αισιόδοξα αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και τη μοίρα μας, με λίγη τύχη, μόνοι να την ορίσουμε! Τα κορίτσια μου κυριολεκτικά το “ρούφηξαν”  γιατί είναι καλογραμμένο, με όμορφη και κατανοητή εικονογράφηση και νομίζω ότι έχει γίνει από τα αγαπημένα τους.

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εκδότης: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Σελίδες: 36

Ηλικία: 5+

Σειρά βιβλίου: Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ και να το παραγγείλετε εδώ.

Καλό διάβασμα!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments
  1. Τρελαινόμαστε για μυθολογικά παραμύθια! Και ειδικά τώρα που σιγά σιγά εντάσσεται και στο σχολείο του μεγάλου (αυτές τις μέρες διάβασαν και έγραψαν έγραψαν έκθεση για τους άθλους του Ηρακλή) εκφράζει ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία για αυτού του είδους τα βιβλία! Προχθές σκέψου, κάθισε και διάβασε μόνος του μια παλιά έκδοση για την Οδύσσεια!
    Όμορφο το βιβλίο με τις μοίρες Σωτηρία μου, θα την έχουμε υπόψη τη συγκεκριμένη σειρά! Σε φιλώ

    1. Το ίδιο και τα κορίτσια μου, αγαπούν πολύ την Ελληνική Μυθολογία. Η συγκεκριμένη σειρά όμως αναφέρεται κυρίως σε μύθους χωρίς γνωστούς ήρωες της Μυθολογίας και καταπιάνεται με ιστορίες που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας και μαθαίνονταν από στόμα σε στόμα χωρίς να υπάρχουν κάπου γραμμένες. Είναι εξαιρετική σειρά! Τα φιλιά μου!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link