Βιβλίο-πρόταση: Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια

Διαβάζοντας το βιβλίο “Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια” των εκδόσεων Παπαδόπουλος, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι το γνωστό “όταν θέλεις κάτι πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις (Paulo Coelho)”. Το βιβλίο αυτό μιλάει για την ιστορία σαράντα αξέχαστων Ελληνίδων που αψήφησαν τις δυσκολίες της εποχής τους, αγνόησαν τον κοινωνικό περίγυρο, έδιωξαν από μέσα τους το φόβο και τη δειλία, τόλμησαν και ακολούθησαν αυτό που αγαπούσαν, πίστευαν και πρέσβευαν!

Σαράντα μικρές ιστορίες για γυναίκες όπως:

Η Υπατία, η σπουδαία Ελληνίδα φιλόσοφος και μαθηματικός που έζησε στην Αλεξάνδρεια.

Η Καλλιπάτειρα, που μεταμφιέστηκε σε άνδρα γυμναστή προκειμένου να γυμνάσει η ίδια τον γιό της ο οποίος τελικά στέφθηκε Ολυμπιονίκης και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της λόγω της μεταμφίεσης αυτής.

Η Μελίνα Μερκούρη που ίδρυσε τα περιφερειακά δημοτικά θέατρα, έδωσε την ιδέα για το θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης (πρώτη ήταν η Αθήνα το 1985) και ξεκίνησε την εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης που σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Αγνοδίκη που χάνοντας την αγαπημένη της φίλη πάνω στη γέννα (επειδή ντρεπόταν να καλέσει άντρα γιατρό), αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική, να γίνει μαία, προκειμένου να βοηθήσει τις γυναίκες. Χάρη στην Αγνοδίκη, που έγινε εξαίρετη γιατρός, άλλαξε ο νόμος της εποχής και οι γυναίκες της αρχαιότητας επιτρεπόταν να σπουδάζουν ιατρική!

Η Μπουμπουλίνα, η λεοντόκαρδη Κυρά της Επανάστασης που πρόσφερε τα πάντα στον αγώνα, πλοία, χρήματα κι έναν γιο που σκοτώθηκε στη μάχη.

Η Καλλιρόη Σιγανού-Παρρέν που με το πείσμα της και την προσπάθειά της κατάφερε να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να επιτρέψουν στις γυναίκες να φοιτούν στα Πανεπιστήμια, ίδρυσε την Ένωση των Ελληνίδων, το Άσυλο Ανιάτων, το Λύκειο των Ελληνιδων, κ.α.

Η Κατίνα Παξινού, κόρη εύπορου αλευροβιομήχανου, σπούδασε στη Γενεύη, στη Βιέννη και στο Βερολίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα θέλησε να ασχοληθεί με το θέατρο, όταν όμως το έμαθε η μητέρα της την έδιωξε από το σπίτι. Η Κατίνα όμως με πείσμα και τόλμη επέμεινε κι ακολούθησε αυτό που αγαπούσε, έπαιξε τους μεγαλύτερους ρόλους του αρχαίου δράματος και του σύγχρονου ρεπερτορίου και κατάφερε να αφήσει εποχή στο Χόλιγουντ παίρνοντας μέχρι και Όσκαρ ερμηνείας.

Η Μαντώ Μαυρογένους, η ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης, που την ημέρα πολεμούσε ενάντια των Τούρκων και τα βράδια έγραφε επιστολές στις κυρίες της Αγγλίας και της Γαλλίας για να τους εμπνεύσει φιλελληνικά αισθήματα.

Η αγωνίστρια Κυρά της Ρω, Δέσποινα Αχλαδιώτου που ως το τέλος της ζωής της ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία και την υπέστελλε με τη δύση του ηλίου, στο άγονο νησάκι κοντά στο Καστελόριζο.

Η Μαρία Κάλλας που αν και οι καθηγητές μουσικής ήταν πολύ δύσπιστοι απέναντί της και την αποθάρρυναν, εκείνη δεν τα παράτησε. Μαζί με τη μοναδική δασκάλα που πίστεψε σε εκείνη κατάφερε να αψηφίσει τις άσχημες κρητικές μέχρι την ημέρα που όλα τα θέατρα του κόσμου άνοιξαν τις πύλες τους στη Μαρία και κατάφερε να τραγουδήσει στην πιο διάσημη όπερα του κόσμου, στη Σκάλα του Μιλάνου.

Η Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα που αγνόησε τις απαγορεύσεις της εποχής και έγινε η πρώτη γυναίκα ζωγράφος της Νεότερης Ελλάδας.

Κι άλλες πολλές γυναίκες που αποτελούν πρότυπα και πηγή έμπνευσης για τα σημερινά κορίτσια, κι όχι μόνο, γιατί είναι όλες Ελληνίδες, αγωνίστριες, που έδειξαν τόλμη κι αφοσίωση στον σκοπό τους και κατάφεραν να αφήσουν τα χνάρια τους στην ιστορία μας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικονογράφηση του βιβλίου που έγινε από 15 διαφορετικούς εικονογράφους βάζοντας ο καθένας το δικό του ιδιαίτερο στυλ. Το διάβασα με την κόρη μου Ελένη, αλλά ομολογώ ότι της έπεσε κάπως βαρύ, εμένα πάντως μου άρεσε πολύ, έμαθα πολλά για αυτές τις σπουδαίες Ελληνίδες και το ευχαριστήθηκα αυτό το βιβλίο.

Συγγραφέας: Σχινά Κατερίνα

Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά,Polkadot Design,Σάντρα Ελευθερίου,Ναταλία Καπατσούλια,Μιχάλης Καζάζης,Μάρια Μπαχά,Ίρις Σαμαρτζή,Ντανιέλα Σταματιάδη,Σοφία Τουλιάτου,Κατερίνα Χαδουλού,Φωτεινή Τίκκου,Πέτρος Μπουλούμπασης,Κώστας Θεοχάρης, Μαργαρίτα Τζαννέτου,Αχιλλέας Ραζής

Σελίδες: 96

Ηλικία: 7+

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου εδώ και να το παραγγείλετε εδώ.

Καλό διάβασμα!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

-Βιβλίο-πρόταση: Το Διάστημα, με 3D εικόνες

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link