Βιβλίο-πρόταση: Η γοργόνα

Η κόρη μου η Ελένη (7,5 ετών) εδώ και καιρό έχει άποψη και θέλει να επιλέγει τα καινούργια μας βιβλία. Εμπιστεύομαι την άποψή της γιατί με κάποιο μαγικό τρόπο τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν αν ένα βιβλίο είναι καλό ή μέτριο και να σε κατευθύνουν. Πρόσφατα κοιτούσαμε μαζί τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο, κι από τα λίγα που της διάβαζα, ξεχώρισε τη Σειρά: Ιστορίες της Νεοελληνικής Μυθολογίας, της συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση. Πρώτα επέλεξε το βιβλίο “Η Γοργόνα” που το διαβάσαμε και της άρεσε πάρα πολύ, για την ακρίβεια άρεσε και στα δύο κορίτσια μου.

“Μα κάτ΄από τη μέση της γεμάτη ήταν λέπια

κι αντί για πόδια είχε ουρά, μεγάλη και ψαρίσια.

Μισή ήτανε άνθρωπος, μισή ήτανε ψάρι·

πλάσμα τρανό και μαγικό που το έλεγαν Γοργόνα.”

Το βιβλίο αυτό μιλάει για ένα πλάσμα ξακουστό, όμορφο με σμαραγδένια μάτια και μακριά μεταξένια μαλλιά. Είναι η γοργόνα, μισή γυναίκα μισή ψάρι, μα πάνω από όλα η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλοι, μα όλοι ναύτες και καπετάνιοι τρέμανε το θρυλικό αντάμωμα της, μα ακόμα πιο πολύ φοβόντουσαν μήπως τους ρωτήσει για τη μοίρα του αδερφού της. Γιατί αλήθεια αν της έλεγαν, ότι ο βασιλιάς Αλέξανδρος είναι από καιρό πεθαμένος, τότε από το θυμό της και τη στενοχώρια της την έπιανε μανία, φουρτούνιαζε τη θάλασσα και βούλιαζε τα πλοία. Πολλοί της λέγαν ψέμματα, ότι ζει και βασιλεύει, κι εκείνη τότε γαλήνευε και ημέρευε τα κύματα, τα πλοία ταξίδευαν με ασφάλεια και φεύγαν μακριά της. Υπήρχαν όμως κι εκείνοι που ούτε αλήθεια της έλεγαν ούτε όμως και ψέμα…

Μοιάζει με τις ιστορίες που αφηγούνταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες και με το δικό τους τρόπο εξηγούσαν τα ανεξήγητα για την εποχή τους φαινόμενα, συντρόφευαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, κέντριζαν το ενδιαφέρον τους, τα ενθουσίαζαν, τα ταξίδευαν ή τα παρηγορούσαν. Έχει κάτι νοσταλγικό η ιστορία αυτή γιατί είναι βασισμένη στις παραδόσεις μας, στα ήθη και τα έθιμά μας και γενικά όλη η σειρά ελκύει και εμένα και τις κόρες μου και νομίζω ότι αξίζει να την διαβάσουμε!

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εκδότης: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Σελίδες: 36

Ηλικία: 4+

Σειρά βιβλίου: Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ και να το παραγγείλετε εδώ .

Καλό διάβασμα

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link