Όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει το πως να απασχολήσεις το μικρότερο παιδί είναι ένα θέμα που δυσκολεύει πολλές μανούλες! Σαν μαμά δύο παιδιών έχω αντιμετωπίσει κι εγώ το ίδιο πρόβλημα όντας στο σπίτι μόνη με τα δύο παιδιά. Αλλά με καλή διάθεση, υπομονή κι ευρηματικότητα όλα πήγανε καλά. Καταρχήν, αν το μικρότερο παιδί κοιμάται την ώρα που το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει τότε όλα είναι μια χαρά. Αν όμως δεν είναι η ώρα του ύπνου του αλλά η ώρα του παιχνιδιού, κολατσιού, κτλ. τότε το θέμα χρειάζεται οργάνωση!
Όταν η μεγάλη μου κόρη ξεκίνησε την Α΄δημοτικού, η μικρή μου κόρη ήταν 3,5 ετών. Δηλαδή αρκετά μικρούλα για να κατανοήσει ότι έπρεπε να καθίσει να παίξει μόνη της και να κάνει ησυχία. Επίσης και η μεγάλη κόρη, σαν πρωτάκι, ήθελε βοήθεια στα μαθήματά της και ουσιαστικά κάποιον να της μάθει τον τρόπο να διαβάζει. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι τι μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, ώστε ούτε το μεγαλύτερο παιδί να αποσυντονιστεί από το διάβασμά του, αλλά και το μικρότερο παιδί να είναι ευχαριστημένο.
Όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει…
Το πρώτο που έκανα ήταν να σκεφτώ δραστηριότητες που θα κρατούσαν τη μικρούλα μου απασχολημένη για αρκετή ώρα, χωρίς να χρειάζεται να είμαι όλες τις στιγμές από πάνω της. Έτσι θα κατάφερνα να μοιράσω το χρόνο ανάμεσα στα δύο παιδιά.
Έβαλα στο χώρο που διάβαζε η μεγάλη μου κόρη (πχ στο δωμάτιό της) ένα μικρό τραπεζάκι για την αδερφή της. Πάνω σε αυτό το τραπεζάκι η Έλλη μπορούσε να ζωγραφίσει με ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. Όταν τελείωνε τη ζωγραφική της έδινα να παίξει με σπιτική πλαστελίνη. Αυτό το παιχνίδι κρατούσε για πολύ ώρα και η μικρή μου το απολάμβανε, αλλά είχε και λίγη ατσαλιά. Τι να κάνουμε, όλα δεν γίνεται να τα έχουμε!
Παιχνίδια κατάλληλα για το μικρό παιδί
Το επόμενο παιχνίδι που της κρατούσε συντροφιά ήταν τα παζλ. Από μικρή έμαθε να φτιάχνει παζλ και της άρεσε πολύ που τα κατάφερνε. Είναι κι αυτό ένα από τα παιχνίδια που δεν χρειάζεται η μαμά να είναι συνέχεια πάνω από το παιδί!
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Άλλες πάλι φορές, φέρναμε στο δωμάτιο της μεγάλης μου κόρης μερικές κούκλες-μωρά και κουζινικά. Έτσι η μικρούλα μου έκανε ότι μαγειρεύει και ταΐζει τα μωρά της.
Σιγά σιγά βρήκαμε τους ρυθμούς μας. Η Ελένη συνήθισε την ώρα που διαβάζει να είναι μέσα στο δωμάτιό της και η μικρή αδερφή της. Η Έλλη άρχισε να ζητάει να “διαβάσει” κι εκείνη. Οπότε πλάι στο μικρό τραπεζάκι προστέθηκε και μία παιδική καρέκλα. Η μικρή μου έμαθε να κάθεται αρκετή ώρα στην καρέκλα και να κάνει κι αυτή τα “μαθήματά” της! Ή έπαιρνε ένα παιδικό βιβλίο στα χέρια της κι έκανε πως διαβάζει.
Όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει…
Έτσι κατάφερα να είμαι κοντά στη μεγάλη μου κόρη όταν διάβαζε μήπως και χρειαστεί τη βοήθειά μου. Γιατί σκοπός ήταν να μάθει να διαβάζει μόνη της. Κι έμαθε. Όμως κάθε πρωτάκι χρειάζεται το χρόνο του για να φτάσει στο επίπεδο αυτό. Αυτό σημαίνει να κάνετε υπομονή μανούλες!
Από την άλλη η μικρή μου κόρη έμαθε σιγά σιγά να κάθεται στην καρέκλα της για αρκετή ώρα και να πιάνει στο χέρι της μολύβι, να γράφει το όνομά της, να μουτζουρώνει, να ζωγραφίζει, κτλ. Να τονίσω ότι το όφελος για τη μικρή μου κόρη ήταν μεγάλο. Και τα δυο παιδιά μου ήταν ευχαριστημένα κι εγώ δεν είχα τύψεις για το πιο παιδί να προσέξω περισσότερο. Είναι αυτό που σας έγραψα και στην αρχή: Με καλή θέληση, υπομονή κι ευρηματικότητα, όλα γίνονται!
Σας φιλώ….
Δείτε επίσης
-Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου ξένη γλώσσα
-5 συμβουλές για να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά
-Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι – πώς το αντιμετωπίζω
Photos via Pexels.com, pixabay.com