Τα οφέλη της μουσικής στα παιδιά

ta_ofeli_tis_mousikis_sto_paidi_mylittleworldgr

Τα οφέλη της μουσικής στα παιδιά

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα της μουσικής παιδαγωγικής, της νευροφυσιολογίας, ψυχιατρικής και της ψυχολογίας μέσω πολλών ερευνών τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει την επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο και ιδιαιτέρως στα παιδιά από την εμβρυϊκή ακόμα ηλικία.

Η πρώτη επαφή του εμβρύου με τον ήχο της καρδιάς της μητέρας του είναι η πρώτη του ακουστική εμπειρία και η πρώτη του επαφή με τον ρυθμό. Το παραπάνω γεγονός μας δείχνει την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με την μουσική. Την ερμηνεία αυτού δε, την συναντάμε όλοι συνειδητά και υποσυνείδητα στην καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα με την επιλογή ήρεμης μουσικής για να χαλαρώσουμε, στο τέλος μιας ημέρας γεμάτης άγχος.

ta_ofeli_tis_mousikis_sto_paidi_mylittleworldgr

Ποια είναι όμως τα οφέλη της μουσικής στα παιδιά;

  • Βελτιώνει την μνήμη: Έρευνες έχουν δείξει ότι ακούγοντας ή παίζοντας ένα μουσικό κομμάτι βελτιώνεται η μνήμη. Προσπαθώντας να θυμηθούμε πώς ακούγεται ή παίζεται ένα μουσικό κομμάτι είναι μία εξαιρετική άσκηση για την μνήμη μας.
  • Υπομονή και επιμονή: Μέσω της διαδικασίας της μάθησης και της μελέτης, τα παιδιά μαθαίνουν πώς με την υπομονή και επιμονή έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν.
  • Βελτιώνει την κοινωνικότητα: παίρνοντας μέρος σε μουσικές ομάδες με κοινό στόχο, κοινωνικοποιούνται.
  • Συνεργασία: Η έννοια της συνεργασίας είναι πολύ σημαντική στην καθημερινή τους ζωή και βελτιώνεται ιδιαίτερα μέσα από μουσικές συναντήσεις με άλλα παιδιά.
  • Αυτοπεποίθηση: Όταν το παιδί καταφέρνει να φτάσει στον στόχο του, πχ. μαθαίνοντας ένα μουσικό κομμάτι, αυτό χτίζει την αυτοπεποίθησή του.

Τα οφέλη της μουσικής στα παιδιά

  • Πειθαρχία: Όπως και στα αθλήματα, έτσι και στην μουσική χρειάζεται η απαραίτητη πειθαρχία για να μάθουν ότι πειθαρχώντας τον ίδιο τους τον εαυτό, θα έχουν τα αποτέλεσμα που θέλουν.
  • Δημιουργικότητα: Η δημιουργικότητα καλλιεργείται μέσω της μουσικής, δίνοντας πολλαπλές διεξόδους στην καθημερινή τους ζωή.
  • Διώχνει το άγχος: Η μουσική σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει την ανήσυχη ψυχή. Παίζοντας ή ακούγοντας μουσική, τα παιδιά μαθαίνουν να την χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να την ηρεμία τους.
  • Συναισθηματική νοημοσύνη: η μουσική, είναι έντονα συνδεδεμένη με τα συναισθήματά μας. Έτσι μπορεί να συμμετέχει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού.
  • Ανάπτυξη γλωσσικής ικανότητας: Νήπια περί της ηλικίας των 2 ετών που ξεκινάνε να μιλήσουν, έχουν πολύ μεγαλύτερη εξέλιξη στην ομιλία τους μέσω του τραγουδιού.
ta_ofeli_tis_mousikis_sto_paidi_mylittleworldgr

Μέσω της καθημερινής ενασχόλησης με την μουσική, μαθαίνοντας κάποιο όργανο, κάνοντας κάποια ομαδική μουσικοκινητική δραστηριότητα ή δραστηριότητες εντός σπιτιού με βάση την μουσική, το παιδί αναπτύσσει την μουσική του αντίληψη. Κατά συνέπεια αναπτύσσει την μουσική του νοημοσύνη, δίνοντας εφόδια που χρειάζεται για την μετέπειτα πορεία του ως ενήλικας.

Γράφει η Μουσικός παιδαγωγός Σοφία Ελευθερίου. Περισσότερα άρθρα της Σοφίας Ελευθερίου, αλλά και προτάσεις και κατασκευές θα βρείτε στο site της The Rainbow plays music.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Δείτε επίσης

Θα μου πεις ένα παραμύθι; Τα οφέλη της ανάγνωσης παραμυθιών

ta_ofeli_tis_anagnosis_paramuthiou_mylittleworldgr

.

Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του

mathe_to_paidi_na_prostateuei_to_soma_tou_mylittleworldgr

.

Παιχνίδι: Χάσιμο χρόνου ή ο πολυτιμότερος χρόνος που δίνουμε στα παιδιά μας;

Paixnidi_kai_paidi_mylittleworldgr

Photos via pexels.com, pixabay.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link