Η βασιλόπιτα είναι ένα έθιμο που τιμούμε κάθε χρόνο γιατί συμβολίζει την Πρωτοχρονιά και την εορτή του Αγίου Βασιλείου (από όπου πήρε και το όνομά της). Συνήθως την κόβουμε την πρώτη μέρα του νέου χρόνου. Μέσα πάντα κρύβουμε ένα φλουρί (κέρμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο) που όποιος το βρει θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Ο καλός μου, δηλαδή ο νοικοκύρης του σπιτιού αναλαμβάνει να κόψει τόσα κομμάτια όσα και η οικογένεια και οι καλεσμένοι μας κι επιπλέον κομμάτια για τον Χριστό, την Παναγία και το σπιτικό μας.
Έτσι για την ιστορία, παλιά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αντί για φλουρί έβαζαν ένα κομμάτι άχυρο, κληματόβεργας ή ελιάς. Αυτό συμβόλιζε την παραγωγή του κάθε τόπου και όποιος έβρισκε το κομμάτι με το ιδιαίτερο αυτό φλουρί, σήμαινε ότι τη χρονιά αυτή θα έχει καλή σοδειά.
Η δική μου δοκιμασμένη κι επιτυχημένη πρόταση για αφράτη και αρωματική βασιλόπιτα που μοιάζει με κέικ, είναι η παρακάτω.
Βασιλόπιτα αφράτη, αρωματική και πεντανόστιμη
Υλικά για βασιλόπιτα
-500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-3 μεγάλα αυγά
-2 φλ. τσαγιού ζάχαρη καρύδας (ή απλή ζάχαρη)
-1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-1 βανίλια
-250 ml γάλα
-ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-½ φλ. χυμός πορτοκαλιού
-Λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το ταψί
-άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το γάλα και τον χυμό και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο κι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.
Η παραπάνω συνταγή είναι για φόρμα 25 εκ. την οποία αλείφουμε καλά με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Προσέχουμε να βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε καλά και τα πλαϊνά της φόρμας μας για να φουσκώσει ομοιόμορφα η βασιλόπιτα και να μην κολλήσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚C για 45-50 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε από τη φόρμα και τη βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει. Αφού κρυώσει, βάζουμε από κάτω το φλουρί και πασπαλίζουμε με άχνη. Αν θέλουμε κάνουμε και σχέδια με κακάο όπως τα αστέρια που έκανα εγώ. Επίσης μπορούμε να γράψουμε πάνω στη βασιλόπιτα το έτος με σταγόνες σοκολάτας, ρόδια, smarties, κουβερτούρα, κτλ.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά γεμάτη υγεία και όμορφες στιγμές!
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Τρουφάκια σοκολάτας με κάστανο & λευξή κουβερτούρα
Μέσα στο μυαλό μου ήσουνα Σωτηρία μου;
Αύριο το πρωί θέλω να φτιάξω. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου και θα σου πω.
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.
Χαίρομαι πολύ που βοήθησα!