Εσείς τι μέθοδο διαπαιδαγώγησης χρησιμοποιείτε με τα παιδιά σας, με ποιο τρόπο τα μαθαίνετε να συμπεριφέρονται και τα βοηθάτε να ακολουθήσουν τους κανόνες τους σπιτιού σας ώστε να γίνεται η οικογενειακή ζωή πιο εύκολη? Προσωπικά δεν πιστεύω στην τιμωρία, στις γωνιές/καρέκλες σκέψης, στις φωνές και στο ρητό “όπου δεν τύπτει λόγος, τύπτει ράβδος” ότι είναι αποτελεσματικές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Για να πούμε την αλήθεια, τα αγγελούδια μου είναι φορές που μόνο αγγελούδια δεν είναι και έχουν το μοναδικό ταλέντο (όπως πολλά παιδιά άλλωστε) να με βγάζουν εκτός εαυτού. Όμως πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά μου είναι η συζήτηση, η δική μου αυτοκυριαρχία και ηρεμία από την οποία θα παραδειγματιστούν και φυσικά η επιβράβευση με λόγια που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους αλλά και με…. μήλα! Ναι, καλά διαβάσατε, ένας πίνακας επιβράβευσης μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει μια κατάσταση που τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχό μας.
Για να γίνω πιο ακριβής, παίρνουμε ένα χαρτόνι πράσινο κι ένα καφέ, μερικές κόκκινες πινέζες κι ένα ψαλίδι. Κόβουμε ένα δέντρο (φύλλα και κορμός) τα κολλάμε μεταξύ τους και τοποθετούμε τη μηλιά μας πάνω σε έναν πίνακα από φελλό. Εξηγούμε στα παιδιά μας ποιοι είναι οι κανόνες τους σπιτιού μας και τους γράφουμε σε ένα χαρτί.
Για παράδειγμα, λέμε ότι ένα παιδί κερδίζει από ένα μήλο (πινέζα) όταν:
- μαζεύει τα παιχνίδια του
- είναι ευγενικό
- ακούει τη μαμά και το μπαμπά
ενώ χάνει ένα μήλο όταν:
- χτυπάει το αδερφάκι του
- τσιρίζει
- πετάει τα παιχνίδια του
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο κίνητρο μπορεί να αποτελέσει αυτό το μηλαράκι (πινέζα) που θα κερδίσει ένα παιδάκι (ούτε εγώ το φανταζόμουν)! Φυσικά, χρειάζεται να έχουμε κάνει ξεκάθαρους τους κανόνες τους σπιτιού στα παιδιά μας (ειδικά στα μικρότερα που δεν ξέρουν να διαβάζουν) και να τους τηρούμε κι εμείς. Δηλαδή, δεν είναι λογικό να ουρλιάζω στα παιδιά μου λέγοντάς τους να μην τσιρίζουν!
Για ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο μπορείτε να ορίσετε μαζί με τα παιδιά σας ότι όταν θα φτάνουν τα 10 μήλα τότε θα μπορούν για παράδειγμα να επιλέξουν να κάνετε όλοι μαζί κάτι που τους αρέσει πολύ.
Η προσωπική μου εμπειρία μου λέει ότι είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε κι όχι να επικρίνουμε τα παιδιά μας κι αυτό είναι ένα ωραίο παιχνιδάκι που θα μας βοηθήσει όταν η κούραση και η έλλειψη υπομονής υπερτερούν της ηρεμίας και της αυτοκυριαρχίας μας ως γονείς.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Σας φιλώ!
Σωτηρία μου πολύ καλή ιδέα σου. Θα το δοκιμάσω. Την τελευταία φορά εφτιαξα πίνακα επιβράβευσης για κάθε βράδυ που κοιμόταν στο κρεβάτι του. Θες να σου πω το αποτέλεσμα; έχει 6 μήνες και ο πίνακας έχει μόνο ένα αυτοκόλλητο. Τι δώρα του έταξα το παιχνίδια δεν φαντάζεσε. Τον βλέπει και απλά δεν του κάνει εντύπωση.
Θα δοκιμάσω ομως αυτό!
Μαρίνα μου κατά την προσωπική μου άποψη το θέμα του ύπνου είναι πολύ ιδιαίτερο και δεν ξέρω εάν αρκεί ένα αυτοκόλλητο, μήλο, ακόμα και δώρο για να αλλάξει τη γνώμη του παιδιού σχετικά με το εάν θα κοιμηθεί στο κρεβάτι του ή στο κρεβάτι της μαμάς. Ίσως ο πίνακας επιβράβευσης να είναι για πιο απλά και διαδικαστικά ζητήματα. Δοκίμασέ το και μου λες! Φιλιάαααα
Ααααα πολύ ωραία ιδέα πραγματικά! Εγώ κυρίως θα ήθελα να το δοκιμάσω στο συμμάζεμα του δωματίου, τα υπόλοιπα τα έχουμε λύσει, χεχε!
Μια δοκιμή δεν βλάπτει Κάλη μου, χαχαχα! Πολλά φιλιααααα