to top

Πινακας Επιβραβευσης: η μηλιά μας

Εσείς τι μέθοδο διαπαιδαγώγησης χρησιμοποιείτε με τα παιδιά σας, με ποιο τρόπο τα μαθαίνετε να συμπεριφέρονται και τα βοηθάτε να ακολουθήσουν τους κανόνες τους σπιτιού σας ώστε να γίνεται η οικογενειακή ζωή πιο εύκολη? Προσωπικά δεν πιστεύω στην τιμωρία, στις γωνιές/καρέκλες σκέψης, στις φωνές και στο ρητό “όπου δεν τύπτει λόγος, τύπτει ράβδος”   ότι είναι αποτελεσματικές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Για να πούμε την αλήθεια, τα αγγελούδια μου είναι φορές που μόνο αγγελούδια δεν είναι και έχουν το μοναδικό ταλέντο (όπως πολλά παιδιά άλλωστε) να με βγάζουν εκτός εαυτού. Όμως πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά μου είναι η συζήτηση, η δική μου αυτοκυριαρχία και ηρεμία από την οποία θα παραδειγματιστούν και φυσικά η επιβράβευση με λόγια που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους αλλά και με…. μήλα! Ναι, καλά διαβάσατε, ένας πίνακας επιβράβευσης μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει μια κατάσταση που τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχό μας.

πινακας-επιβραβευσης-υλικα 1

Για να γίνω πιο ακριβής, παίρνουμε ένα χαρτόνι πράσινο κι ένα καφέ, μερικές κόκκινες πινέζες κι ένα ψαλίδι. Κόβουμε ένα δέντρο (φύλλα και κορμός) τα κολλάμε μεταξύ τους και τοποθετούμε τη μηλιά μας πάνω σε έναν πίνακα από φελλό. Εξηγούμε στα παιδιά μας ποιοι είναι οι κανόνες τους σπιτιού μας και τους γράφουμε σε ένα χαρτί.

Για παράδειγμα, λέμε ότι ένα παιδί κερδίζει από ένα μήλο (πινέζα) όταν:

 • μαζεύει τα παιχνίδια του
 • είναι ευγενικό
 • ακούει τη μαμά και το μπαμπά

κερδιζω-μηλα 1

 

ενώ χάνει ένα μήλο όταν:

 • χτυπάει το αδερφάκι του
 • τσιρίζει
 • πετάει τα παιχνίδια του

χανω-μηλα 1

 

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο κίνητρο μπορεί να αποτελέσει αυτό το μηλαράκι (πινέζα) που θα κερδίσει ένα παιδάκι (ούτε εγώ το φανταζόμουν)! Φυσικά, χρειάζεται να έχουμε κάνει ξεκάθαρους τους κανόνες τους σπιτιού στα παιδιά μας (ειδικά στα μικρότερα που δεν ξέρουν να διαβάζουν) και να τους τηρούμε κι εμείς. Δηλαδή, δεν είναι λογικό να ουρλιάζω στα παιδιά μου λέγοντάς τους να μην τσιρίζουν!

 

πινακας-επιβραβευσης 1

Για ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο μπορείτε να ορίσετε μαζί με τα παιδιά σας ότι όταν θα φτάνουν τα 10 μήλα τότε θα μπορούν για παράδειγμα να επιλέξουν να κάνετε όλοι μαζί κάτι που τους αρέσει πολύ.

Η προσωπική μου εμπειρία μου λέει ότι είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε κι όχι να επικρίνουμε τα παιδιά μας κι αυτό είναι ένα ωραίο παιχνιδάκι που θα μας βοηθήσει όταν η κούραση και η έλλειψη υπομονής υπερτερούν της ηρεμίας και της αυτοκυριαρχίας μας ως γονείς.

Για να είμαστε σε επαφή, κάνετε like στη σελίδα του My Little World  στο facebook ή  συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog.

Sotiria

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (7 ετών) και της Έλλης (4,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου και για το σχόλιό σας!

 • Marina by Little Box of Luv

  Σωτηρία μου πολύ καλή ιδέα σου. Θα το δοκιμάσω. Την τελευταία φορά εφτιαξα πίνακα επιβράβευσης για κάθε βράδυ που κοιμόταν στο κρεβάτι του. Θες να σου πω το αποτέλεσμα; έχει 6 μήνες και ο πίνακας έχει μόνο ένα αυτοκόλλητο. Τι δώρα του έταξα το παιχνίδια δεν φαντάζεσε. Τον βλέπει και απλά δεν του κάνει εντύπωση.
  Θα δοκιμάσω ομως αυτό!

  January 23, 2017 at 10:50 am Reply
 • Callie

  Ααααα πολύ ωραία ιδέα πραγματικά! Εγώ κυρίως θα ήθελα να το δοκιμάσω στο συμμάζεμα του δωματίου, τα υπόλοιπα τα έχουμε λύσει, χεχε!

  February 19, 2017 at 3:50 pm Reply

Leave a Comment

})(jQuery)