Τα Πασχαλινά κουλουράκια είναι ένα έθιμο που το τηρούμε πιστά κάθε χρόνο! Κι αφού συνεχίζουμε να μένουμε στο σπίτι, φέτος έχουμε έναν ακόμα λόγο να φτιάξουμε σπιτικά πασχαλινά κουλουράκια. Έλα να σου πω τη συνταγή!
Πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά:
- 125 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. γάλα
- 3 αυγά
- 15 γρ. αμμωνία
- 2 βανίλιες
- 300 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- Αλεύρι όσο πάρει (εμένα μου πήρε λίγο παραπάνω από ένα κιλό)
- 1 αυγό για την επάλειψη
Εκτέλεση
- Αρχικά βγάζουμε όσα υλικά είναι στο ψυγείο εκτός για τουλάχιστον μια ώρα για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μεγάλο σκεύος ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε ή χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, τις βανίλιες και το ξύσμα και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά. Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια αλλά να μην είναι σφιχτή.
- Μετά ξεκινάει η διασκέδαση. Παίρνουμε ζύμη, και φτιάχνουμε ό, τι σχέδιο θέλουμε!
- Μπορείς να πειραματιστείς με διάφορα σχέδια εκτός από το κλασικό στριφτό κουλουράκια. Όσο λεπτά κάνουμε τα κορδόνια για τα κουλουράκια τόσο πιο τραγανά γίνονται! Εγώ τα προτιμώ λίγο πιο μαλακά οπότε έφτιαχνα πιο χοντρά κορδόνια, αλλά αυτά είναι γούστα.
- Απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αρκετά αραιά μιας και φουσκώνουν.
- Αραιώνουμε ένα αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Διατηρούνται για καιρό, ιδανικά σε ένα μεταλλικό σκεύος!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Ελιόψωμο σαν τσουρέκι (νηστίσιμο)
.
Μπουκιές ενέργειας με βρώμη, ταχίνι και κακάο
.
Και του χρονου Σωτηρια μου!Μοσχομυριστά και λαχταριστα φαινονται!