to top

Παιδί και αλλεργίες την άνοιξη: Πως να διαμορφώσετε το σπίτι σας

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, η άνοιξη, είναι η περίοδος που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά λόγω των αλλεργιών που τη συνοδεύουν. Αν το παιδί σας έχει προδιάθεση σε αλλεργίες που εκδηλώνεται με κόκκινα μάτια που δακρύζουν, συνάχι, ξερό βήχα, φτάρνισμα, κ.α., σίγουρα θα πρέπει να διαμορφώσετε στο σπίτι σας ένα όσο το δυνατόν πιο αντι-αλλεργικό περιβάλλον γίνεται.

-Κατ΄αρχήν ο αερισμός του σπιτιού έχει πολύ μεγάλη σημασία και ιδιαίτερα στους χώρους που περνάει πολλές ώρες το παιδί. Συγκεκριμένα, ανανεώνουμε τον αέρα του σπιτιού ανοίγοντας συχνά τα παράθυρα σε όλο το σπίτι, αλλά ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού όταν παίζει, διαβάζει ή πριν κοιμηθεί. Θυμηθείτε ότι στα καινούργια σπίτια τα διπλά ή τριπλά τζάμια και τα κουφώματα αλουμινίου εμποδίζουν τον καλό αερισμό τους καθώς στεγανοποιούν το χώρο, οπότε έχετε έναν λόγο παραπάνω για να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα.

-Η σκόνη του σπιτιού και τα ακάρεα συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Γι΄αυτό καθημερινά αερίζουμε, τινάζουμε τα κλινοσκεπάσματα και τα αφήνουμε να τα δει ο ήλιος που με τις ακτίνες του εξολοθρεύει τα ακάρεα. Αποφεύγουμε μεγάλα χαλιά και μοκέτες από τοίχο σε τοίχο και προτιμάμε μικρά χαλιά που τινάζονται εύκολα. Σκουπίζουμε συχνά το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονίζουμε συχνά με νωπό πανάκι. Καθαρίζουμε συχνά και τις κουρτίνες καθώς συγκρατούν μεγάλες ποσότητες σκόνης.

-Αποφεύγουμε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι καθώς ο καπνός του τσιγάρου περιέχει βλαπτικά αέρια που συντελούν στην ανάπτυξη αλλεργιών όπου υπάρχει σχετική προδιάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 75% του καπνού ενός τσιγάρου διοχετεύεται στο περιβάλλον και δεν εισπνέεται μόνο από τον καπνιστή, αυτό ισοδυναμεί με ενεργητικό κάπνισμα 60-150 τσιγάρων το χρόνο!

-Εστιάζουμε την προσοχή μας στα κατοικίδια ζώα που αν και είναι καλοί φίλοι των παιδιών αποτελούν συνήθη πηγή εισπνεόμενων αλλεργιογόνων τα οποία βρίσκονται στο τρίχωμά τους, στο σάλιο και στα ούρα τους. Αν δεν θέλουμε να τα απομακρύνουμε τότε φροντίζουμε να τα πλένουμε συχνά. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα παιδί γεννιέται σε περιβάλλον όπου προϋπάρχουν κατοικίδια τότε μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης αλλεργίας.

-Αποφεύγουμε να έχουμε λουλούδια με χώμα μέσα στο σπίτι και ιδιαίτερα στο παιδικό δωμάτιο

-Αποφεύγουμε τα λούτρινα παιχνίδια των παιδιών καθώς συγκρατούν σκόνη και πλένονται πιο δύσκολα σε σχέση με τα πλαστικά παιχνίδια.

-Μειώνουμε την υγρασία στο σπίτι γιατί ευνοεί τους μύκητες που με τη σειρά τους συντελούν στην ανάπτυξη αλλεργιών.

Όσον αφορά στο παιχνίδι στον κήπο και τη βόλτα στην εξοχή ή το πάρκο, μπορεί να ταλαιπωρούν τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό. Η επαφή με φυτά όπως το πεύκο, η ελιά, το κυπαρίσσι, η γύρη των λουλουδιών, οι κάμπιες, κ.α. είναι η κύρια αιτία που προκαλεί αλλεργίες όπως η ρινίτιδα, το βρογχικό άσθμα, το έκζεμα, η φαγούρα και η αναφυλακτική αντίδραση.

-Η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως εμφανίζεται με μπούκωμα στη μύτη, φτάρνισμα, καταρροή και κόκκινα μάτια που δακρύζουν και τσούζουν.

-Το βρογχικό άσθμα εκδηλώνεται κυρίως με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βράσιμο και οφείλεται στα αλλεργιογόνα της άνοιξης.

-Η κνίδωση εμφανίζεται με φαγούρα, κοκκινίλα κι ενίοτε πρήξιμο σε χείλη, βλέφαρα, γλώσσα, λάρυγγα και χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

-Η αναφυλαξία, δηλαδή το αλλεργικό σοκ που παθαίνει ο οργανισμός από την έκθεσή του σε κάποιο αλλεργιογόνο, είναι επικίνδυνη κατάσταση και χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τα παραπάνω είδη αλλεργιών, είναι να αποφεύγουμε την επαφή τους με το αλλεργιογόνο που τους προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα. Δηλαδή συνίσταται:

-Να αποφεύγουμε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όπου η παραγωγή της γύρης είναι μεγαλύτερη κατά τις ώρες αυτές.

-Να αποφεύγουμε το κόψιμο λουλουδιών, φρούτων, χορταριών, κλαδιών με γυμνά χέρια.

-Να κλείνουμε τα παράθυρα του σπιτιού όταν φυσάει.

-Να αποφεύγουμε να απλώνουμε τα πλυμένα ρούχα για πολλές ώρες έξω ώστε να μη μεταφέρουν στο σπίτι τη γύρη που κόλλησε πάνω τους.

-Τα παιδιά να μην περπατάνε με γυμνά πόδια.

-Τα παιδιά να φοράνε πάντα γυαλιά ηλίου.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας των αλλεργικών παθήσεων παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 4 παιδιά αναμένεται να εκδηλώσει κάποια αλλεργία. Επειδή σαν γονείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον οργανισμό του παιδιού μας και την όποια προδιάθεση έχει στις αλλεργίες, μπορούμε όμως να κινηθούμε προληπτικά ακολουθώντας όλα όσα προαναφέραμε. Σε κάθε περίπτωση που το παιδί μας εμφανίσει κάποια αλλεργία και τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο μας προκειμένου να μας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Σας φιλώ!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτοδημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

Πηγή φώτο: pexels.com

Sotiria

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (7 ετών) και της Έλλης (4,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου και για το σχόλιό σας!

Leave a Comment

})(jQuery)