Παίζουμε με το αλάτι και τα χρώματα του ουρανιου τοξου

προγραφικές ασκήσεις με αλάτι, messy play

Πριν γίνω μαμά ούτε που φανταζόμουν ότι το αλάτι μέσα σε ένα δίσκο μπορεί να γίνει το τέλειο παιχνίδι αισθήσεων για τα μικρά παιδιά! Το να βουτάνε τα δαχτυλάκια τους μέσα στο αλάτι, να το πιάνουν, να το αγγίζουν, να σχηματίζουν με αυτό κύκλους, τετράγωνα, τρίγωνα, ήλιους, λουλούδια, γράμματα και αριθμούς είναι μαγευτική εμπειρία για τα παιδιά! Κι αν το συνδυάσεις με χρώμα και ζωγραφική παίρνει έξτρα πόντους στα μάτια των παιδιών και τα δικά μου! Από όταν είδα το παιχνίδι αυτό εδώ παίζουμε πολύ συχνά με το αλάτι καθώς είναι ένα υλικό που πάντα υπάρχει στο σπίτι μας και φυσικά η Ελένη και η Έλλη διασκεδάζουν πολύ με το παιχνίδι αυτό που θα μπορούσα να πω ότι είναι τέλειο αισθητηριακό -εκπαιδευτικό παιχνίδι!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

ένας δίσκος σερβιρίσματος (ή ένα χάρτινο κουτί)

αλάτι

ένα κομμάτι λευκό χαρτί στις διαστάσεις του δίσκου

μαρκαδόρους

 Πάμε να δούμε πως παίζεται!

%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b6%cf%89-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b9-1

Χώρισα το χαρτί σε επτά λωρίδες, όσα και τα χρώματα του ουράνιου τόξου και η Ελένη χρωμάτισε κάθε λωρίδα με το αντίστοιχο χρώμα.

%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b6%cf%89-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b9

Αδειάσαμε όλο το αλάτι μέσα στον δίσκο και το παιχνίδι ξεκίνησε!

%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%cf%89-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b9

Η Ελένη έγραφε τα γράμματα του αλφάβητου που είχε μάθει στο νηπιαγωγείο πότε με το δαχτυλάκι και πότε με ένα μαρκαδόρο (με κλειστό το καπάκι του). Κάθε φορά που έκανε μία γραμμή και παραμεριζόταν το αλάτι, φαινόταν το χρώμα που υπήρχε από κάτω και τα κορίτσια ενθουσιάζονταν (ειδικά η μικρή μου)!

%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%cf%89-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b9-2

Μετά, μέσα στο δίσκο με το αλάτι έγραφε τα νούμερα και κάναμε και μερικές πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης για να θυμηθεί όσα είχε μάθει αλλά και για να μάθει καινούργια πράγματα.

%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%cf%89-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b9-3

Η Έλλη, που είναι πιο μικρούλα, το ευχαριστήθηκε εξίσου αφού έφτιαξε αλατισμένα κυκλάκια, ήλιους, μαργαρίτες  και μερικά σχήματα, όπως τρίγωνο, τετράγωνο, ορθογώνιο, ρόμβο, κτλ.

Και στα δυο κορίτσια μου άρεσε πολύ που όταν έγραφαν και ζωγράφιζαν εμφανίζονταν τα χρώματα μέσα από το αλάτι!

Το παιχνίδι αυτό το παίζαμε πολύ το περασμένο καλοκαίρι, φυσικά είναι κατάλληλο για όλο το χρόνο. Το αναφέρω αυτό γιατί τώρα που η μεγάλη μου κόρη, η Ελενη, είναι στην Ά δημοτικού, η δασκάλα της το σύστησε σε όλα τα παιδάκια γιατί, όπως μας είπε, βοηθάει πολύ να μάθουν τα παιδιά τη σωστή φορά γραφής των γραμμάτων και των αριθμών. Μάλιστα υπάρχει και στην τάξη της κόρη μου ένα κασελάκι με αλάτι και παίζουνε την ώρα του μαθήματος!

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Tips: 1) Αν το παιδί δεν θέλει να χρωματίσει το χαρτί που θα βάλετε κάτω από το αλάτι χρησιμοποιείστε ένα έτοιμο χρωματιστό χαρτί ή παραλείψετε το εντελώς.

         2) Ρίξτε μια λεπτή στρώση αλατιού γιατί αλλιώς τα παιδάκια δεν θα μπορούν να γράψουν/ ζωγραφίσουν εύκολα.

Σας φιλώ!

Δείτε επίσης

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

22 Comments
    1. Προσπαθούμε να απασχολούμαστε δημιουργικά όσο συχνά γίνεται! Πάντα η μάθηση μέσα από το παιχνίδι είναι πιο ευχάριστη και πιο αποτελεσματική! Φιλιααα

    1. Κι εγώ αγαπώ τα χρωματα γιατί δίνουν άλλο τόνο στην καθημερινότητα μας! Σε ευχαριστώ Αλεξανδρα μου! Καλο μήνα! Φιλιααα

  1. Αααααα !! Σωτηρία μου είναι πανέμορφη ιδέα και, βέβαια, τα πιτσιρίκια θα ξετρελαθούν και θα απασχοληθούν δημιουργικά για πολλή ώρα!!!
    Καλή εβδομάδα!

  2. Τι πρωτότυπη ιδέα, δεν είχα ποτέ κάτι τέτοιο!!! Τελικά μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας παιχνίδια και μην γεμίζουμε συνέχεια με “πλαστικούρες” από τα γνωστά πολυκαταστήματα 🙂

    Ευχές για μια όμορφη μέρα Σωτηρία!

  3. Καλά ε΄χω μείνει!! Δεν είχα ξαναδεί αυτό το παιχνίδι και σίγουρα δεν ήξερα πως βοηθάει τα παιδιά στο γράψιμο!!
    Σωτηρία μου θα γίνεις ‘ευρετήριο’ κατασκευών και παιχνιδιών για πολλές μαμάδες. 🙂 Σε θαυμάζω που έχεις τόση διάθεση!!
    Καλό Σαββατοκύριακο

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link