Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του

mathe_to_paidi_na_prostateuei_to_soma_tou_mylittleworldgr

“Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του”! Είναι μια φράση που θυμίζω συχνά στον εαυτό μου και σε άλλες μανούλες. Από τη στιγμή που το παιδί φεύγει από τις φτερούγες της μητρικής αγκαλιάς και βρίσκεται σε χώρους εκτός σπιτιού (πχ παιδικός σταθμός) καλό είναι να το ενημερώνουμε για το σώμα του. Καταρχήν το σώμα του είναι δικό του. Το σώμα του του ανήκει. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να δέχεται οτιδήποτε το κάνει να δυσανασχετεί.

Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του


Αγκαλιές, φιλιά, γαργαλητά, τσιμπήματα, κτλ είναι μέσα σε εκείνα που το παιδί πρέπει να μάθει να μην τα δέχεται εφόσον το ενοχλούν.
Χαϊδέματα και αγγίγματα σε απόκρυφα σημεία, κατέβασμα εσωρούχου, κτλ είναι απαραίτητο να μάθει να λέει ΌΧΙ!

“Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του”

Εξίσου σημαντικό είναι:

-να επιτρέπεται στο παιδί σας να λέει όχι σε φιλιά κι αγκαλιές. Ακόμα κι αν προέρχονται από φιλικά πρόσωπα, θείες και θείους. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, πόσο πολύ απεχθανόμουν τα τσιμπήματα στα μάγουλα από θείες και θείους επειδή, λέει, ήμουν… χαριτωμένη!

-να μάθετε στο παιδί σας ότι δεν επιτρέπεται να δείχνει τα γεννητικά του όργανα στους φίλους του

-το παιδί να ξέρει ότι αν κάποιος του ζητήσει να κρατήσει κάτι μυστικό από τους γονείς του πρέπει να σας το πει ΑΜΕΣΩΣ.

-το παιδί να ξέρει το παιδί ποιον θα εμπιστευτεί σε περίπτωση που συμβεί να το αγγίξουν σε μέρη του σώματος που δεν επιτρέπεται.

Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του


Αφουγκράσου το παιδί και συζήτησε μαζί του.

Όταν ρωτάς ένα μικρό παιδί πως πέρασες στο σχολείο σήμερα, η πιο συνηθισμένη απάντηση (κατά 99,9%) είναι ένα σκέτο καλά. Ο καλύτερος τρόπος για να σου περιγράψει το παιδί τα πιο σημαντικά γεγονότα της ημέρας του, είναι να το ρωτήσεις την ώρα που η προσοχή του είναι στραμμένη αλλού. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή που παίζει ήρεμο με τα παιχνίδια του, όταν ζωγραφίζει ή φτιάχνει ένα παζλ. Σίγουρα πάντως όχι όταν βλέπει παιδικό!

"Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του"

Ενημέρωσε το μεγαλύτερο παιδί σου για τις αλλαγές στο σώμα του.

Τα παιδιά, συνήθως μετά τα 8-9 έτη, αρχίζουν να βλέπουν αλλαγές στο σώμα τους που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Για αυτό είναι καλύτερο να εξηγήσεις εσύ με σωστό τρόπο κάποια πράγματα στο παιδί σου. Να του μιλήσεις εσύ για τις διαφορές στο σώμα των κοριτσιών και των αγοριών. Έτσι θα αποφύγεις να μαθαίνει το παιδί σου από τρίτους ανακρίβειες και πράγματα που δεν είναι για την ηλικία του.

Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του: Βιβλία

Προσωπικά, εξηγώ στα παιδιά μου ότι το σώμα τους τους ανήκει από την ηλικία των 3 ετών περίπου. Δηλαδή από όταν ξεκίνησαν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. Από τότε συζητάμε κι επαναλαμβάνουμε κάποια πράγματα ξανά και ξανά!

Σε αυτό μας βοηθάνε και κάποια βιβλία που έχω επιλέξει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, όπως τα παρακάτω:

Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ

Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ!

Ένα βιβλίο για να αποκτήσουν τα παιδιά γνώσεις και δεξιότητες ως προς τη σωματική τους ασφάλεια. Ένα βιβλίο με χαρούμενη και αρμονική εικονογράφηση που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το σώμα τους τους ανήκει. Ένα βιβλίο που κάθε γονιός πρέπει να διαβάσει στο παιδί του. Περισσότερα για το βιβλίο αυτό θα διαβάσετε εδώ.

Συγγραφέας: Sanders Jayneen

ΕκδότηςΜίνωας

Σειρά βιβλίου: Μιλάμε στα παιδιά για…

Μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή

Σελίδες: 40

Ηλικία: 4+

Η Ντανιέλα λέει όχι

Η Ντανιέλα λέει ΟΧΙ!

Η Ντανιέλα αγαπάει πολύ το θείο Κανέλο, τον αδελφό της μαμάς της. Μια μέρα όμως ζωγραφίζει κόκκινες βούλες στο πρόσωπό της και λέει σε όλους πως έχει ιλαρά. Δε θέλει να δει το θείο της γιατί τη γαργαλάει. Και στην Ντανιέλα δεν αρέσει καθόλου το γαργαλητό. Μέχρι που μαθαίνει πως το σώμα της είναι δικό της και πως, αν δε θέλει, κανένας δεν μπορεί να το αγγίξει.

Συγγραφέας: Ρένα Ρώσση – Ζαίρη

Εκδότης: Ψυχογιός

Σειρά: Φραουλίτσα

Σελίδες: 56

Ηλικία: 3-6 ετών

Δεν πάω πουθενά με ξένους!

Το σχολείο τελείωσε. Όλοι οι συμμαθητές της Μελίνας έχουν φύγει. Μόνο εκείνη περιμένει υπομονετικά έξω στο πεζοδρόμιο. Μια κυρία περνάει από μπροστά της. “Έλα μαζί μου”, της λέει. “Δεν έρχομαι, γιατί δε σας ξέρω”, απαντά η Μελίνα. Κι όσο κι αν επιμείνει η κυρία, η Μελίνα θα περιμένει, όπως της είπε να κάνει η μαμά… Μια ιστορία που εξηγεί με όμορφο τρόπο στα παιδιά ότι δεν πρέπει να ακολουθούν ποτέ τους ξένους.

Συγγραφέας: Νταγκμαρ Γκάισλερ

Εκδότης: Ψυχογιός

Σειρά: Φραουλίτσα

Σελίδες: 40

Ηλικία: 3-6 ετών

Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια

Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια

Ένα βιβλίο που δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα τα “δύσκολα” θέματα που απασχολούν τα παιδιά. Τι αλλαγές γίνονται στο σώμα του παιδιού, τι είναι το σεξ, τι συμβαίνει στην εφηβεία, πως γίνονται τα μωρά, κα. Οι απαντήσεις του είναι δοσμένες με ειλικρίνεια και γλώσσα κατανοητή σε παιδιά από 6 ετών. Στην περαιτέρω κατανόηση των εννοιών βοηθάει και η ευχάριστη εικονογράφηση του βιβλίου.

Συγγραφέας: Molly Potter

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Εικονογράφηση: Σάρα Τζένινγκς

Σελίδες: 48

Ηλικία: 6

Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ

Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ

To βιβλίο αυτό ενημερώνει τα παιδιά για το σεξ και τη σεξουαλικότητα με τρόπο άμεσο, τρυφερό και σαφή. Έχει πολύ όμορφη εικονογράφηση και κείμενα γραμμένα από ειδικούς. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά μας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ταυτόχρονα μαθαίνουν για εκείνες τις διαφορές που μας κάνουν μοναδικούς.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Επιστημονική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Καππάτου

ΕκδότηςΜίνωας

Σελίδες: 112

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του

Τέλος, μία πολύ χρήσιμη (μικρή) ταινία κινουμένων σχεδίων για τα παιδιά είναι το: Το Μυστικό της Νίκης (παραμύθι και τραγούδι) Αξίζει να τη δείτε παρέα με τα παιδιά σας.

Μη ξεχνάτε ότι η σωματική και ψυχολογική ασφάλεια των παιδιών μας είναι ότι σημαντικότερο!

It’s easier to build strong children than to repair broken adults. (F.Douglass)

Σας φιλώ….

Δείτε επίσης

-Μαμά άκουσέ με…

-Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι – πώς το αντιμετωπίζω

-5 συμβουλές για να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link