Τα Λαζαράκια είναι μικρά ψωμάκια που μοιάζουν με ανθρωπάκια και τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου. Για μάτια τους βάζουν καρφάκια από γαρύφαλλο, ενώ το σώμα τους μοιάζει να είναι τυλιγμένο με φασκιές (φασκιωμένο ή αλλιώς σπαργανωμένο).

Είναι κυρίως νησιώτικο έθιμο κι ανάλογα με τον τόπο οι νοικοκυρές τα γεμίζουν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι και μυρωδικά. Αφού τα ψήσουν, τα δίνουν στα παιδιά ζεστά ζεστά!
Εμείς τα φτιάξαμε λίγο νωρίτερα φέτος γιατί ενθουσιαστήκαμε με τη συνταγή που βρήκαμε στο βιβλίο “Η πασχαλινή περιπέτεια του Λαζαράκου στις Κυκλάδες”, που σας είχα μιλήσει εδώ. Η δική μας συνταγή είναι ελαφρώς παραλλαγμένη από την αρχική για να ταιριάζει στα γούστα μας. Πάμε να την δούμε!

Λαζαράκια
Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)
-1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 φακελάκι ξηρή μαγιά
-1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
-περίπου 150γρ. ζάχαρη
-1 κ.σούπας κανέλα
-1 κ.γλυκού αλάτι
-λίγο γλυκάνισο
-2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
-περίπου 3 κουταλιές λάδι
-μερικά καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση της συνταγής για Λαζαράκια
Ετοιμάζουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ, διαλύοντας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και το ανακατεύουμε με ενάμιση φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σκεπασμένο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με το προζύμι.

Ζυμώνουμε έως ότου γίνει η ζύμη μαλακή, αφράτη και δίχως να κολλάει. Παίρνουμε μικρές μπάλες από τη ζύμη μας και τις πλάθουμε μακρόστενες, (όχι πολύ παχουλές γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσουν τα Λαζαράκια).
Σε κάθε μπαλίτσα βάζουμε δύο “κορδόνια” ζύμης σταυρωτά (ή και πλεγμένα όπως στις φωτογραφίες). Βάζουμε και 2 καρφάκια γαρύφαλλο για μάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°c για περίπου 40 λεπτά (ή ανάλογα με τον φούρνο).
Τα δικά μας βγήκαν λιγότερα από 20 κομμάτια και κάπως καλοθρεμμένα! Άρεσαν και στις δύο κόρες μου και κυρίως στη μικρή μου που δεν άφησε ούτε ψίχουλο!

Αν σας άρεσε το άρθρο αυτό μοιραστείτε το κι ακολουθήστε μας:
–Instagram
–Tik Tok
–Facebook
–Newsletter

.
Παρακάτω θα βρείτε διάφορες Πασχαλινές χειροτεχνίες που έχουμε κάνει κατά καιρούς:
Διάφορες Πασχαλινές χειροτεχνίες
Κι αν θέλετε να μάθετε και τα κάλαντα του Λαζάρου (όπως μας τα έχει μάθει η δασκάλα στο σχολείο της κόρη μου) διαβάστε παρακάτω:
Τα κάλαντα του Λαζάρου
– Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
– Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.
Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρια, τον κολιό
και την άλλη Κυριακή, ψήνουν το παχύ αρνί.
Σας φιλώ…

Δείτε επίσης
-Ελιόψωμο σαν τσουρέκι (νηστίσιμο)

.
-Πάστα Φλόρα πεντανόστιμη και νηστίσιμη

.
-Μπουκιές ενέργειας με βρώμη, ταχίνι και κακάο

Σωτηρία μου ετσι που τα παρουσιασες τα λαζαρακια σας.. τα ζηλεψα και εγω φιλη μου ζεστα ζεστα θα ειναι πεντανοστιμα..και σιγουρα τα κοριτσια σου θα τα περιποιηθηκαν ιδιαιτερως ε; χαιρομαι που ειστε καλα παντα ετσι χαρουμενες και δημιουργικες …την αγαπη μου φιλακιαααα!!!
Σε ευχαριστούμε πολύ Ρούλα μου! Έγιναν πεντανόστιμα και μάλιστα τους τα έβαλα ως κολατσιό στο σχολείο τους! Τα φιλιά μου!
τα λατρευω τα ψωμάκια αυτά! ευχαριστούμε για τη συνταγη 🙂
Είναι πολύ νόστιμα και παιχνιδιάρικα! Παρακαλώ! Τα φιλιά μου!