Λαζαράκια: η συνταγή, το έθιμο και τα κάλαντα του Λαζάρου

Συνταγή για Λαζαράκια

Τα Λαζαράκια είναι μικρά ψωμάκια που μοιάζουν με ανθρωπάκια και τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου. Για μάτια τους βάζουν καρφάκια από γαρύφαλλο, ενώ το σώμα τους μοιάζει να είναι τυλιγμένο με φασκιές (φασκιωμένο ή αλλιώς σπαργανωμένο).

Λαζαράκια συνταγή

Είναι κυρίως νησιώτικο έθιμο κι ανάλογα με τον τόπο οι νοικοκυρές τα γεμίζουν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι και μυρωδικά. Αφού τα ψήσουν, τα δίνουν στα παιδιά ζεστά ζεστά!

Εμείς τα φτιάξαμε λίγο νωρίτερα φέτος γιατί ενθουσιαστήκαμε με τη συνταγή που βρήκαμε στο βιβλίο «Η πασχαλινή περιπέτεια του Λαζαράκου στις Κυκλάδες», που σας είχα μιλήσει εδώ. Η δική μας συνταγή είναι ελαφρώς παραλλαγμένη από την αρχική για να ταιριάζει στα γούστα μας. Πάμε να την δούμε!

πασχαλινά έθιμα

Υλικά για Λαζαράκια

-1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-1 φακελάκι ξηρή μαγιά

-1 φλιτζάνι γάλα ζεστό

-περίπου 150γρ. ζάχαρη

-1 κ.σούπας κανέλα

-1 κ.γλυκού αλάτι

-λίγο γλυκάνισο

-2 φλιτζάνια χλιαρό νερό

-περίπου 3 κουταλιές λάδι

-μερικά καρφάκια γαρύφαλλο

πασχαλινά έθιμα

Εκτέλεση της συνταγής για Λαζαράκια

Ετοιμάζουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ, διαλύοντας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και το ανακατεύουμε με ενάμιση φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σκεπασμένο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με το προζύμι.

Λαζαράκια συνταγή

Ζυμώνουμε έως ότου γίνει η ζύμη μαλακή, αφράτη και δίχως να κολλάει. Παίρνουμε μικρές μπάλες από τη ζύμη μας και τις πλάθουμε μακρόστενες. Σε κάθε μπαλίτσα βάζουμε δύο «κορδόνια» ζύμης σταυρωτά (ή και πλεγμένα όπως στις φωτογραφίες). Βάζουμε και 2 καρφάκια γαρύφαλλο για μάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°c για περίπου 40 λεπτά (ή ανάλογα με τον φούρνο).

Με τα παραπάνω υλικά θα σας βγουν αρκετά Λαζαράκια. Δεν μπορώ να σας πω πόσα ακριβώς γιατί εξαρτάται από το πόσο παχουλά ή λεπτά θα τα κάνετε. Τα δικά μας βγήκαν κάπως καλοθρεμμένα! Άρεσαν και στις δύο κόρες μου και κυρίως στη μικρή μου που δεν άφησε ούτε ψίχουλο!

Λαζαράκια συνταγή

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Κι αν θέλετε να μάθετε και τα κάλαντα του Λαζάρου (όπως μας τα έχει μάθει η δασκάλα στο σχολείο της κόρη μου) διαβάστε παρακάτω:

Τα κάλαντα του Λαζάρου

– Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
– Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρια, τον κολιό
και την άλλη Κυριακή, ψήνουν το παχύ αρνί.

Σας φιλώ!

Δείτε επίσης

-Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας: νόστιμο και υγιεινό

-Χειροποίητη σοκολάτα: πως να τη φτιάξετε

-Περίσσεψαν αυγά από το Πάσχα; Κάντε τα ορεχτικό!

-Μπουκιές ενέργειας με βρώμη, ταχίνι και κακάο

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (8 ετών) και της Έλλης (5,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

4 Σχόλια
  1. Σωτηρία μου ετσι που τα παρουσιασες τα λαζαρακια σας.. τα ζηλεψα και εγω φιλη μου ζεστα ζεστα θα ειναι πεντανοστιμα..και σιγουρα τα κοριτσια σου θα τα περιποιηθηκαν ιδιαιτερως ε; χαιρομαι που ειστε καλα παντα ετσι χαρουμενες και δημιουργικες …την αγαπη μου φιλακιαααα!!!

    1. Σε ευχαριστούμε πολύ Ρούλα μου! Έγιναν πεντανόστιμα και μάλιστα τους τα έβαλα ως κολατσιό στο σχολείο τους! Τα φιλιά μου!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link