Τι να αποφύγετε κατά την αποθήκευση του κρασιού σας. Η σωστή αποθήκευση του κρασιού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής κατάστασής του. Κι αυτό είτε μιλάμε για ένα μπουκάλι, είτε μιλάμε για δεκάδες μπουκάλια στη συλλογή σας. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια και τις δυνατότητες για μια προσωπική κάβα ποτών και κρασιών στο σπίτι τους. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις βασικές ενέργειες της αποθήκευσης κρασιού και τι είναι εκείνα που πρέπει να αποφύγετε. Έτσι, θα εξασφαλίσετε την φρεσκάδα και τη γευστικότητα που τόσο επιζητείτε, ακόμη και ας μην έχετε στη κατοχή σας ένα κελάρι αποθήκευσης. Ας ξεκινήσουμε με τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε κατά την αποθήκευση του κρασιού:
Να κρατάτε το κρασί πέραν από την πραγματική του διάρκεια
Μια από τις χειρότερες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε, είναι να αποθηκεύετε ποσότητες κρασιού στο σπίτι σας, χωρίς να τις καταναλώνετε. Ως αποτέλεσμα η διάρκεια της γεύσης και της ποιότητας του κρασιού να χάνεται με το πέρας του χρόνου. Θυμηθείτε πως συνήθως το κρασί είναι προσβάσιμο και προορίζεται για καθημερινή απόλαυση. Επίσης μέσω ενός e shop με κρασιά μπορείτε να έχετε οποιοδήποτε μπουκάλι επιθυμείτε άμεσα στην πόρτα σας.
Αφήνετε το φελλό του μπουκαλιού να στεγνώσει
Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 15.5 βαθμούς Κελσίου και με υγρασία που δεν ξεπερνά το 60%. Το κρασί πρέπει επίσης να φυλάσσεται στο πλάι ή ανάποδα σε κουτί για να προστατεύεται περαιτέρω ο φελλός του από το στέγνωμα. Η υψηλότερη υγρασία από την άλλη, προστατεύει το φελλό από το στέγνωμα, όμως μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ωρίμανση του κρασιού σας.
Αποθήκευση του κρασιού σας σε χώρο με έκθεση στον ήλιο
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη συλλογή σας. Στην ουσία καταστρέφει το κρασί, προκαλώντας του πρόωρη ωρίμανση και έντονη δυσοσμία. Με απλά λόγια ο ήλιος είναι ο “εχθρός” του καλού κρασιού. Γι’ αυτό πολλά κρασιά που προορίζονται για ωρίμανση, εμφιαλώνονται συνήθως σε χρωματιστά μπουκάλια, ως μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον ήλιο.
Τι να αποφύγετε κατά την αποθήκευση του κρασιού σας.
Αφήνετε το κρασί σας μετά το άνοιγμα
Ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος που παρατηρείται. Τι μπορείτε κάνετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κρασιού που έχετε εν μέρει καταναλώσει; Μπορείτε να τοποθετήσετε το υπόλοιπό του σε ένα μικρότερο μπουκάλι ή δοχείο, το οποίο προστατεύεται με ένα βιδωτό καπάκι. Έτσι θα μειωθεί η ποσότητα αέρα που υπάρχει μέσα στο δοχείο και θα παραταθεί η διάρκεια ζωής του. Προτιμήστε γυάλινο έναντι πλαστικού μπουκαλιού αποθήκευσης.
Από τις παραπάνω ενέργειες που αναφέρθηκαν συμπεραίνουμε πως η αποθήκευση και η διατήρηση του κρασιού μας, συνδέεται άμεσα με την κατανάλωσή του. Ένα κρασί με την έντονη γεύση του, τα πλούσια αρώματα του και την λαμπερή του όψη, μπορεί εύκολα να διεγείρει τις αισθήσεις. Ταυτόχρονα με τις λάθος ενέργειές μας είναι πιθανόν να χάσει αιφνιδίως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που το κάνουν συναρπαστικό εξ’ αρχής.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Μακαρόνια στον φούρνο με σάλτσα βασιλικού, κρέμα γάλακτος και ρεγκάτο
.
Σούπα βελουτέ με παντζάρια, πράσινο μήλο και τραγανές μπουκιές φέτας
Μακεδονικό τσομπλέκι στο φούρνο
.