Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας: Νόστιμο και υγιεινό

keik_sokolatas_nistisimo_mylittleworldgr
Αγαπημένο αυτό το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας κι αν το δοκιμάσετε θα το αγαπήσετε κι εσείς.  Το κέικ αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι μία συνταγή μπορεί να είναι και νηστίσιμη και νόστιμη. Γιατί μπορεί να μου αρέσουν τα πιο υγιεινά και ελαφριά γλυκά όπως τα νηστίσιμα, όμως εκπτώσεις στη γεύση δεν κάνω! Κι ακόμα περισσότερο δεν κάνουν οι μικρές μου γευσιγνώστες που πιστέψτε με είναι αυστηροί κριτές! Επίσης να σας πω ότι με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλά τραπέζια και επισκέψεις φίλων.
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Όταν η πρώτη μου κόρη είχε εμφανίσει αλλεργία στο αβγό έψαχνα για ένα νόστιμο, ελαφρύ και νηστίσιμο κέικ. Στον παιδικό σταθμό που πήγαινε τότε ήταν το μοναδικό παιδάκι με αλλεργία στο αβγό. Έτσι δεν γινόταν να παρασκευάζουν ξεχωριστό κέικ χωρίς αβγό μόνο για ένα παιδάκι. Εγώ πάλι δεν ήθελα να αισθάνεται άσχημα η κόρη μου όταν τα άλλα παιδάκι θα έτρωγαν κέικ.  Έτσι, ψάχνοντας για συνταγές, ξεχώρισα αυτό το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας.
Τα χρόνια πέρασαν, η κόρη μου ξεπέρασε την αλλεργία στο αβγό αλλά η νηστίσιμη αυτή συνταγή παραμένει αγαπημένη μας για όλο το χρόνο και σίγουρα για την Σαρακοστή. Τη φτιάχνω συχνά και πραγματικά κανείς δεν πιστεύει ότι είναι κέικ χωρίς αβγό και βούτυρο. Αφήστε που αρέσει σε όλους και ειδικά αν προσθέσετε δίπλα μία μπάλα παγωτό!
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Η αρχική συνταγή είναι της γνωστής σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας: Υλικά

-3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-3 κ.γ. backing powder
-μισό φλ. κακάο
-3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
-1 βανίλια
-ξύαγπσμα από 2 πορτοκάλια
-2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
-1 φλ. ζάχαρη καρύδας
-1 κ.γλ. σόδα
-1 + 1/2 κουτ. σούπας ξίδι
-1 + 1/2 κουτ. σούπας κονιάκ
-1 πρέζα αλάτι
-1 φλ. χλιαρό νερό

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιών, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η μαύρη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Επειδή το υγρό μείγμα αφρίζει το κάνουμε πάνω από το μπολ. Έπειτα προσθέτουμε το νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το κουτάλι χωρίς να παραδουλεύουμε το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας (εγώ προτίμησα φόρμα με πεταλούδες και λουλουδάκια) και ψήνουμε στο φούρνο στους 190°c για περίπου 20 λεπτά.
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Καλή μας όρεξη!

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ!

 

Δείτε επίσης

45 Comments
  1. Και εγώ με αφορμή τις αλλεργίες της κόρης μου ανακάλυψα αυτήν τη συνταγή.Όντως είναι πολύ νόστιμη και δεν της λείπει τίποτα.

  2. Έψαχνα κάποια στιγμή ένα νηστίσιμο κέικ και δοκίμασα μία συνταγή αλλά δεν έμεινα ικανοποιημένη οπότε το είχα αφήσει σαν ιδέα! Θα δοκιμαστεί το συντομότερο! Επειδή δε χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο ξέρεις αν μπορώ να το κάνω με ελαιόλαδο;; και λογικά θα πρέπει να λιγότερο..

  3. Θα το φτιάξουμε άμεσα γιατί είμαστε λάτρεις της σοκολάτας οικογενειακώς!!Νηστεία δεν κάνουμε αλλά μ'αρέσει που δεν έχει βούτυρο και έτσι είναι πιο ελαφρύ και πολύ πιο υγιεινό!!!Ζάχαρη εννοείς την καστανή ή τη μαύρη;

  4. Καλέ μου άνοιξες την όρεξη! Φαίνεται νοστιμότατο και η απουσία βουτύρου το κάνει αυτόματα πιο ελαφρύ και υγιεινό! Θα το δοκιμάσουμε με την πρώτη ευκαιρία!!! Φιλιά πολλά

  5. Φαίνεται πολυ αφράτο. Μοιάζει με μπραουνι; Ειναι λιγο υγρό μεςα; ΕΣΥ αν δεν το κανεις σε ατομικά φορμάκια τι ψήνεις σε ταψάκι ή σε μακρόστενη φόρμα; Σε ρωτάω γιατί εχω προβλημα με το ψήσιμο του φούρνου μου!

  6. Κοριτσι είναι πολύ αφρατο αλλά δεν μοιάζει με μπραουνις και μέσα δεν είναι υγρό. Το ψηνω σε μακρόστενη φόρμα σιλικόνης συνήθως (επειδή δεν έχω μικρό ταψακι) αλλά χρειάζεται παραπάνω ώρα (περιπου 10λεπτα πιο πολυ) από τα ατομικά φορμακια. Ή αρχική συνταγή πάντως προτείνει ψήσιμο στον αέρα αλλά ο δικός μου φούρνος δεν έχει αέρα! Δοκίμασε το αξίζει! Φιλιαααααα

  7. Πωπω μιαμ μιαμ!!! Φαίνεται τέλειο!!! Τα αγαπάω τα σοκολατένια κέικ χωρίς γάλα και αυγά!!! Μπήκε στη λίστα με αυτά που πρέπει να κάνω!! 🙂

  8. Έχω εξασφαλίσει κι εγώ πολλές συνταγές από τότε που ο μικρός μου ήταν αλλεργικός στο αυγό (τις φτιάχνω ακόμα χιχιχι), αυτήν όμως δεν την έχω δοκιμάσει. Στα προσεχώς!

  9. Και πρέπει να είναι και πολύ αφράτο ε; Έτσι φαίνεται στις φωτογραφίες!
    Στείλε ένα κομματάκι βρε Σωτηρία μου στην έγκυο! :p

  10. Αααα νιστησιμο σοκολατενιο κεικ; κατωχειρώνεται.. και οτι εψαχνα για μια τετοια συνταγή μμμμμμ Σωτηρία μου..θα φτιαχτεί προσεχως..ευχαριστουμε.. να περνας ομορφα .. με τα κορίτσια σου . σου αφηνω φιλακιααα!!

  11. Ωωωωω τέεεεεεελειο! Είχα κι εγώ δοκιμάσει μια συνταγή νηστίσιμου κέικ αλλά ήταν εντελώς άνοστο. Το κάνω pin για να το δοκιμάσω άμεσα. Φιλάκια πολλά Σωτηρία μου!

  12. Έχεις δίκιο Χριστίνα μου πολλά από τα νηστίσιμα είναι ανοστα! Είχα δοκιμάσει κι εγώ διάφορα όταν τα εψαχνα και κατέληξα σε αυτό! Νομιζω αξίζει να το δοκιμασεις! Πολλά φιλιααα

    1. Νομίζω ότι με το χαρουπάλευρο δεν θα έχει τόσο σοκολατένια γεύση το κέικ. Η ζάχαρη καρύδας μπορεί να αντικαταστήσει τη μαύρη ζάχαρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link