to top

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Σήμερα θα σας δείξω ένα νηστίσιμο και νόστιμο κέικ που αγαπώ και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλά τραπέζια και επισκέψεις φίλων! Το κέικ αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι μία συνταγή μπορεί να είναι και νηστίσιμη και νόστιμη. Γιατί μπορεί να μου αρέσουν τα πιο υγιεινά και ελαφριά γλυκά όπως τα νηστίσιμα, όμως εκπτώσεις στη γεύση δεν κάνω, κι ακόμα περισσότερο δεν κάνουν οι μικρές μου γευσιγνώστες που πιστέψτε με είναι αυστηροί κριτές!
κέικ σοκολάτας νηστίσιμο

cake without eggs and butter
νηστίσιμο κέικ σοκολάτασ
cake without eggs and butter
Όταν η πρώτη μου κόρη είχε εμφανίσει αλλεργία στο αβγό έψαχνα για ένα νόστιμο, ελαφρύ και νηστίσιμο κέικ προκειμένου να μην στερηθεί το κολατσιό της στον παιδικό σταθμό που πήγαινε τότε, καθώς δεν μπορούσαν να φτιάχνουν ξεχωριστό κέικ χωρίς αβγό μόνο για ένα παιδάκι και δεν ήθελα και να αισθάνεται άσχημα όταν θα έτρωγαν τα άλλα παιδάκια κέικ.
Τα χρόνια πέρασαν, η κόρη μου ξεπέρασε την αλλεργία στο αβγό αλλά η νηστίσιμη αυτή συνταγή παραμένει αγαπημένη μας για όλο το χρόνο και σίγουρα για την Σαρακοστή. Τη φτιάχνω συχνά και πραγματικά κανείς δεν πιστεύει ότι είναι κέικ χωρίς αβγό και βούτυρο. Αφήστε που αρέσει σε όλους και ειδικά αν προσθέσετε δίπλα μία μπάλα παγωτό (εκτός νηστείας βέβαια)!
κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο
Την αρχική συνταγή μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Πάμε να δούμε τα υλικά μας

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. backing powder
μισό φλ.κακάο
3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
1 βανίλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα
1 + 1/2 κουτ. σούπας ξίδι
1 + 1/2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. χλιαρό νερό

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιών, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η μαύρη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε αλλά επειδή το υγρό μείγμα αφρίζει το κάνουμε πάνω από το μπολ. Έπειτα προσθέτουμε το νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το κουτάλι χωρίς να παραδουλεύουμε το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα σε ό,τι φόρμα μας αρέσει (εγώ προτίμησα πεταλούδες και λουλουδάκια) και ψήνουμε στο φούρνο στους 190 για περίπου 20 λεπτά.
cake without eggs and butter

 

Καλή μας όρεξη!

Aν θέλετε να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog.

Δείτε επίσης

My World

  • Eleana-My Home My Memories

    Έψαχνα κάποια στιγμή ένα νηστίσιμο κέικ και δοκίμασα μία συνταγή αλλά δεν έμεινα ικανοποιημένη οπότε το είχα αφήσει σαν ιδέα! Θα δοκιμαστεί το συντομότερο! Επειδή δε χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο ξέρεις αν μπορώ να το κάνω με ελαιόλαδο;; και λογικά θα πρέπει να λιγότερο..

    March 21, 2016 at 3:11 am Reply
  • My Little Cosy World

    Ελεάνα μου φυσικά γίνεται και με ελαιόλαδο αλλά και θέλει κάτι λιγότερο (2 φλ. και κατι) για να μη βγει λαδιλα! Φιλιααααα

    March 21, 2016 at 4:01 am Reply
  • Φαίη

    Θα το φτιάξουμε άμεσα γιατί είμαστε λάτρεις της σοκολάτας οικογενειακώς!!Νηστεία δεν κάνουμε αλλά μ'αρέσει που δεν έχει βούτυρο και έτσι είναι πιο ελαφρύ και πολύ πιο υγιεινό!!!Ζάχαρη εννοείς την καστανή ή τη μαύρη;

    March 21, 2016 at 6:11 am Reply
  • My Little Cosy World

    Κοριτσάκι εννοούσα περίπου 1/2 φλ. ελαιόλαδο! 🙂 Φιλιάααα

    March 21, 2016 at 6:26 am Reply
  • My Little Cosy World

    Φαίη μου εγώ το έχω φτιάξει και με καστανή και με μαύρη αλλά και άσπρη ζάχαρη και είναι εξίσου νόστιμο. Αυτό στις φώτο το έχω κάνει με μαύρη. Πολλά φιλάκιααα

    March 21, 2016 at 6:28 am Reply
  • Despoina Apazoglou

    Και εγώ με αφορμή τις αλλεργίες της κόρης μου ανακάλυψα αυτήν τη συνταγή.Όντως είναι πολύ νόστιμη και δεν της λείπει τίποτα.

    March 21, 2016 at 7:31 am Reply
  • Neanikon Pastry Blog

    Ωραίο φαίνεται! Μου αρέσει που το φόρμαρες σε μικρά σχηματάκια, για γρήγορες μπουκιές 😉

    March 21, 2016 at 5:17 pm Reply
  • kathycallie

    Φαίνεται πολυ αφράτο. Μοιάζει με μπραουνι; Ειναι λιγο υγρό μεςα; ΕΣΥ αν δεν το κανεις σε ατομικά φορμάκια τι ψήνεις σε ταψάκι ή σε μακρόστενη φόρμα; Σε ρωτάω γιατί εχω προβλημα με το ψήσιμο του φούρνου μου!

    March 22, 2016 at 3:06 am Reply
  • Iris mama goes vintage

    Πολύ ωραίο Σωτηρία, εγώ είμαι φαν όλων των κέικ!!!

    March 22, 2016 at 4:02 am Reply
  • My Little Cosy World

    Συμφωνώ απόλυτα! Ελπίζω ναωεχετε κι εσείς ξεπεράσει τις αλλεργίες σας! Φιλιαααααα

    March 22, 2016 at 4:55 am Reply
  • My Little Cosy World

    Ευχαριστώ Άρη! Αφού τα κορίτσια προτιμούν μπουκιτσες και σχεδια εγω ακολουθώ και αξιοποιώ τις κάμποσες φόρμες που έχω στην κουζίνα μου! Φιλιααα

    March 22, 2016 at 4:57 am Reply
  • My Little Cosy World

    Κοριτσι είναι πολύ αφρατο αλλά δεν μοιάζει με μπραουνις και μέσα δεν είναι υγρό. Το ψηνω σε μακρόστενη φόρμα σιλικόνης συνήθως (επειδή δεν έχω μικρό ταψακι) αλλά χρειάζεται παραπάνω ώρα (περιπου 10λεπτα πιο πολυ) από τα ατομικά φορμακια. Ή αρχική συνταγή πάντως προτείνει ψήσιμο στον αέρα αλλά ο δικός μου φούρνος δεν έχει αέρα! Δοκίμασε το αξίζει! Φιλιαααααα

    March 22, 2016 at 5:06 am Reply
  • My Little Cosy World

    Κι εγω το ίδιο Ίρις μου αλλά έχω μια αδυναμία στη σοκολάτα! Φιλιαααααα

    March 22, 2016 at 5:07 am Reply
  • Neraides kai Drakoi

    Καλέ μου άνοιξες την όρεξη! Φαίνεται νοστιμότατο και η απουσία βουτύρου το κάνει αυτόματα πιο ελαφρύ και υγιεινό! Θα το δοκιμάσουμε με την πρώτη ευκαιρία!!! Φιλιά πολλά

    March 22, 2016 at 6:00 am Reply
  • My Little Cosy World

    Και εμένα για αυτό μου αρέσει! Επειδή είναι νόστιμο, λαχταριστο και ελαφρύ! Δοκίμασε το! Φιλιαααααα

    March 22, 2016 at 6:34 am Reply
  • - spoonstories-

    Φαίνονται τόοοοσο αφράτα!!!Ωραία και στο σχήμα!!!Μπράβο κοριτσάκι!

    March 22, 2016 at 8:17 am Reply
  • Zina Z

    κραταω τη συνατγη!!!!!! θα το δοκιμασω το ΣΚ 🙂

    March 22, 2016 at 10:45 am Reply
  • Liza Kava

    Πωπω μιαμ μιαμ!!! Φαίνεται τέλειο!!! Τα αγαπάω τα σοκολατένια κέικ χωρίς γάλα και αυγά!!! Μπήκε στη λίστα με αυτά που πρέπει να κάνω!! 🙂

    March 22, 2016 at 4:58 pm Reply
  • Christina Perraki

    Κι επειδή πάντα βρισκόμαστε σε μια γλυκιά περίοδο θα δοκιμάσουμε το γλυκό σου Σωτηρία μου! Φιλιά!!!

    March 23, 2016 at 12:00 am Reply
  • My Little Cosy World

    Ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι! Πολλά φιλακιααααα!

    March 23, 2016 at 3:08 am Reply
  • My Little Cosy World

    Καλή επιτυχία Ζήνα μου, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Φιλιαααααα

    March 23, 2016 at 3:09 am Reply
  • My Little Cosy World

    Κι εγώ το ίδιο, προτιμώ πιο ελαφριά κέικ και γλυκά γενικότερα! Πολλά φιλιααα

    March 23, 2016 at 3:10 am Reply
  • My Little Cosy World

    Ετσι Χριστίνα μου, να είστε πάντα σε καλή και γλυκιά διάθεση! Τα φιλιααα μου!

    March 23, 2016 at 3:11 am Reply
  • emama christina

    Έχω εξασφαλίσει κι εγώ πολλές συνταγές από τότε που ο μικρός μου ήταν αλλεργικός στο αυγό (τις φτιάχνω ακόμα χιχιχι), αυτήν όμως δεν την έχω δοκιμάσει. Στα προσεχώς!

    March 23, 2016 at 5:02 am Reply
  • Sophia OhMyDeer

    To έχουμε φτιάξει και είναι πραγματικά τέλειο!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    March 23, 2016 at 6:54 am Reply
  • ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Καλησπέρα Σωτηρία!! Αγαπώ πολύ τις συνταγές χωρίς ζωικά λιπαρά…Τις φτιάχνω όλο το χρόνο!!!Καλή Σαρακοστή Σε φιλώ…

    March 23, 2016 at 2:36 pm Reply
  • nieneke nia

    φαίνεται πολύ νόστιμο … θα δοκιμασω και θα σε
    πω ποσο νόστιμο είναι χαχαχα
    καλο βραδυ

    March 24, 2016 at 12:59 am Reply
  • Martha Blogging

    Και πρέπει να είναι και πολύ αφράτο ε; Έτσι φαίνεται στις φωτογραφίες!
    Στείλε ένα κομματάκι βρε Σωτηρία μου στην έγκυο! :p

    March 24, 2016 at 8:01 am Reply
  • My Little Cosy World

    Κι εγώ το ίδιο Χριστίνα μου! Είναι εξαιρετικη συνταγή και για αυτό την προτείνω! Πολλά φιλιααα

    March 25, 2016 at 2:27 am Reply
  • My Little Cosy World

    Πολύ χαίρομαι! Τα φιλιά μου κορίτσι!

    March 25, 2016 at 2:28 am Reply
  • My Little Cosy World

    Ειρήνη μου κι εγώ το ίδιο, γιατί να επιβαρυνουμε μία συνταγή με λιπαρά αφού είναι εξίσου νόστιμη και χωρίς αυτά? Πολλά φιλιααα

    March 25, 2016 at 2:30 am Reply
  • My Little Cosy World

    Ειρήνη μου κι εγώ το ίδιο, γιατί να επιβαρυνουμε μία συνταγή με λιπαρά αφού είναι εξίσου νόστιμη και χωρίς αυτά? Πολλά φιλιααα

    March 25, 2016 at 2:30 am Reply
  • My Little Cosy World

    Μα με πεις! Καλή επιτυχία! Πολλά φιλιααα

    March 25, 2016 at 2:31 am Reply
  • My Little Cosy World

    Χαχα, ένα μόνο κομματάκι τι σου κάνει! Θα στείλω ολόκληρη φόρμα! Φιλιααα Μαρθα μου!

    March 25, 2016 at 2:32 am Reply
  • Σμαραγδένια Ρούλα

    Αααα νιστησιμο σοκολατενιο κεικ; κατωχειρώνεται.. και οτι εψαχνα για μια τετοια συνταγή μμμμμμ Σωτηρία μου..θα φτιαχτεί προσεχως..ευχαριστουμε.. να περνας ομορφα .. με τα κορίτσια σου . σου αφηνω φιλακιααα!!

    March 25, 2016 at 3:26 pm Reply
  • eleni_tzeni

    φαινεται τελιοο… θα θελα να το δοκιμασω… !!!!!

    March 25, 2016 at 4:17 pm Reply
  • Christina Makri

    Ωωωωω τέεεεεεελειο! Είχα κι εγώ δοκιμάσει μια συνταγή νηστίσιμου κέικ αλλά ήταν εντελώς άνοστο. Το κάνω pin για να το δοκιμάσω άμεσα. Φιλάκια πολλά Σωτηρία μου!

    March 26, 2016 at 2:33 pm Reply
  • My Little Cosy World

    Σε ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου! Καλή επιτυχία όταν τη φτιάξεις! Κι εσύ να περνάς όμορφα! Πολλά φιλιααα

    March 27, 2016 at 3:32 pm Reply
  • My Little Cosy World

    Οπωσδήποτε να το δοκιμασεις κι εσύ που από ότι έχω καταλάβει προσέχεις τη διατροφή σου! Φιλιαααααα

    March 27, 2016 at 3:33 pm Reply
  • My Little Cosy World

    Έχεις δίκιο Χριστίνα μου πολλά από τα νηστίσιμα είναι ανοστα! Είχα δοκιμάσει κι εγώ διάφορα όταν τα εψαχνα και κατέληξα σε αυτό! Νομιζω αξίζει να το δοκιμασεις! Πολλά φιλιααα

    March 27, 2016 at 3:35 pm Reply
  • Katerina Konstantinou

    Ωχχ Σωτηρία και είμαι σε δίαιτα! Η υφή του μοιάζει ζουμερή και λαχταριστή! Δεν θα καταφέρω να αντισταθώ και θα το φτιάξω!

    March 29, 2016 at 10:29 am Reply
  • My Little Cosy World

    Κατερίνα μου είναι από τα ελαφριά κέικ οπότε φάε άφοβα ένα κομμάτι! Φιλιαααααα

    March 29, 2016 at 10:34 am Reply
  • Mom Styles

    βρήκα τι θα κάνω σήμερα! ευχαριστούμε για την ιδέα!

    April 2, 2016 at 4:53 pm Reply

Leave a Comment

})(jQuery)