Παιδί και καλοκαιρινά ατυχήματα – τι να προσέξουμε

paidi_kai_kalokairina_atuximata_mylittleworldgr

Επειδή το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι κι επειδή όλοι θέλουμε να χαλαρώσουμε, νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους που συμβαίνουν περισσότερα ατυχήματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά που συμβαίνουν στην θάλασσα χωρίς όμως να παραβλέπουμε αυτά που γίνονται στην ύπαιθρο. Οι γονείς και γενικά όσοι προσέχουν τα παιδιά (πχ γιαγιά, παππούς) είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουν έγκαιρα τους κινδύνους και να προστατεύουν τα παιδιά.

Θάλασσα

Νούμερο ένα κίνδυνος ατυχήματος το καλοκαίρι στην θάλασσα είναι ο πνιγμός. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς ένα παιδί μπορεί να πνιγεί στα ρηχά, δηλαδή σε βάθος μικρότερο των 30 εκατοστών, σε λιγότερο από 3 λεπτά!

Γι΄αυτό:

-Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του κοντά στο νερό, ακόμα κι αν ξέρει να κολυμπάει

-Φορέστε στο παιδί σας το σωστό για την ηλικία και το βάρος του σωσίβιο (μπρατσάκια, κουλούρες, τουβλάκια, κ.α.) αλλά σε καμία περίπτωση μην βασίζεστε σε αυτό για την ασφάλειά του

-Φροντίστε το παιδί να μάθει κολύμπι από μικρό και από έμπειρους δασκάλους κολύμβησης

-Μην αφήνετε το παιδί να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι (πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά το φαγητό)

-Αποφύγετε το κολύμπι των παιδιών σε περιοχές με δυνατά θαλάσσια ρεύματα ή όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη

-Προτιμήστε το κολύμπι σε οργανωμένες παραλίες που επιτηρούνται από ναυαγοσώστη

-Τα πιο μεγάλα παιδιά που κάνουν βουτιές θα πρέπει να έχουν ελέγξει το βάθος των νερών και την ύπαρξη βράχων, εμποδίων, κτλ

-Τα πιο μεγάλα παιδιά που ψαρεύουν ή κάνουν θαλάσσια σπορ θα πρέπει να είναι σωστά εξοπλισμένα και να γνωρίζουν καλά πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό τους

Γενικά, σε περίπτωση που το παιδί κινδυνεύει να πνιγεί, αμέσως του ρίχνουμε ένα αντικείμενο να πιαστεί (πχ σχοινί) και το ελκύουμε προς τα έξω. Αποφεύγουμε να το πάρουμε αγκαλιά και να το τραβήξουμε γιατί τότε κινδυνεύουμε να πνιγούμε κι εμείς και το παιδί. Αφού το σύρουμε έξω από το νερό το ξαπλώνουμε ανάσκελα με το κεφάλι στο πλάι και καλούμε σε βοήθεια ή αν γνωρίζουμε δίνουμε εμείς τις πρώτες βοήθειες. Κατά την προσωπική μου άποψη καλό είναι όλοι οι γονείς να έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών ακόμα κι αν δεν τα χρειαστούν ποτέ (ναι, έχω κι εγώ παρακολουθήσει αλλά μετά από καιρό τα ξεχνάω και χρειάζεται να ξαναπαρακολουθήσω)!

Mujer corriendo con su mascota

Ύπαιθρος

Στην ύπαιθρο συμβαίνουν εξίσου σημαντικά ατυχήματα με πιο συνηθισμένα τις πτώσεις, τους τραυματισμούς, τη θερμοπληξία, τα δαγκώματα/τσιμπήματα και τους τραυματισμούς από ζώα.

-Οι πτώσεις που γίνονται συνήθως από δέντρα, μάντρες, πεζούλια, κτλ ακολουθούνται από εκδορές και μώλωπες έως κατάγματα και κακώσεις και οφείλονται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς επίβλεψης από ενήλικες.

-Οι τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά στις διάφορες αθλοπαιδιές που συμμετέχουν τα παιδιά, γι΄αυτό η συμμετοχή τους σε οργανωμένα αθλήματα υπό την εποπτεία έμπειρου και εξειδικευμένου προπονητικού προσωπικού είναι αναγκαία.

θερμοπληξία προκαλείται από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και ανεπαρκή πρόσληψη υγρών. Για την αποφυγή της φροντίστε το παιδί να λαμβάνει αρκετά υγρά και κυρίως νερό και να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο τις ώρες υψηλού κινδύνου (μεσημέρι).

-Τα δαγκώματα/τσιμπήματα και οι τραυματισμοί από κατοικίδια και μη ζώα όπως φίδια, τσοπανόσκυλα, γαϊδούρια, κτλ συμβαίνουν πιο συχνά το καλοκαίρι που τα παιδιά έρχονται περισσότερο σε επαφή με τη φύση (πχ διακοπές στο χωριό). Σε τέτοιες περιπτώσεις συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την αποφυγή μετάδοσης νόσου από ζώο στον άνθρωπο, για τη φροντίδα και επούλωση του τραύματος καθώς και για την ανακούφιση του παιδιού.

Γενικά στην ύπαιθρο,

-δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά να παίζουν δίπλα σε ποτάμια, παλιά πηγάδια, στέρνες, εγκαταλειμμένες αποθήκες, δηλητηριώδη φυτά. Ελέγχουμε την ασφάλεια του εξωτερικού χώρου και αποτρέπουμε το παιχνίδι όπου κρίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος

-αποφεύγουμε να περπατάμε μέσα σε ψηλά χόρτα καθώς και να βάζουμε τα χέρια μας σε χαραμάδες και τρύπες που δεν έχουμε ορατότητα γιατί υπάρχει κίνδυνος να κρύβονται φίδια, σκορπιοί, έντομα, κ.α.

-ανάλογα με τη δραστηριότητα που κάνουμε (πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, κ.α.) έχουμε κατάλληλο ντύσιμο και εξοπλισμό (υποδήματα, καπέλο, κράνος, κτλ)

-επιλέγουμε να συμμετάσχουμε σε οργανωμένες δραστηριότητες (rafting, αναρρίχηση, ανάβαση) που επιτηρούνται από έμπειρους οδηγητές

-ενημερώνουμε τα παιδιά για τις καλοκαιρινές καταιγίδες ώστε να μην στέκονται κάτω από τα δέντρα ή να κολυμπούν σε περίπτωση που πέφτουν κεραυνοί.

Όλα τα παραπάνω βέβαια σκεφτόμαστε ότι είναι κάτι που δεν θα συμβεί στο δικό μας παιδί ή στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να έχουμε ήρεμο και απολαυστικό καλοκαίρι είναι η δική μας προνοητικότητα ως γονείς ώστε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Άλλωστε καμία συμβουλή δεν υποκαθιστά την επίβλεψη των παιδιών από τους γονείς τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται υπερπροστασία που συχνά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ)  ή ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ…

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτοδημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

Πηγή φωτογραφιών: pexels.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

8 Comments
    1. Συμφωνώ απόλυτα! Κι εγώ τα παιδια μου τα έχω πάει σε κολυμβητήριο απο ενός έτους για να έχω όσο πιο ήσυχο γίνεται το κεφάλι μου!

  1. Τέλειο το καλοκαιράκι, σε θάλασσα ή βουνό, ό,τι κι αν προτιμά κανείς είναι τέλειο και τα παιδιά πραγματικά ξεδίνουν! Έλα όμως που υπάρχουν και οι κίνδυνοι! Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου λοιπόν, από τις καλύτερες οδηγίες που έχω διαβάσει!!!Καλή συνέχεια!!!

    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κική! Τα παιδιά έχουν πολυ ανάγκη να ξεδώσουν και να ζήσουν το καλοκαίρι τους! Αλλα επειδή ακριβώς ειναι έχουμε, ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να περάσουμε όσο πιο χαλαρά γίνεται! Φιλιααααα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link