to top

Φτιάχνουμε το ηλιακό μας σύστημα τρισδιάστατο

Αφού διαβάσαμε το βιβλίο “Το Διάστημα” και άρεσε πολύ στην Ελένη και στην Έλλη, οι οποίες εντυπωσιάστηκαν από τους πλανήτες και τα ουράνια σώματα που μας περιβάλλουν και οι απορίες τους ήταν πολλές, σκέφτηκα να φτιάξουμε μια βιωματική χειροτεχνία με το δικό μας Ηλιακό σύστημα και μάλιστα τρισδιάστατο για να συνδυάσουμε μάθηση και παιχνίδι!

Τα υλικά που χρειαστήκαμε είναι:

-Ένα μαύρο χαρτόνι

-Δέκα μπαλάκια από φελιζόλ σε διάφορα μεγέθη

-Έναν λαμπτήρα σποτ (καμένο)

-Εύκαμπτο σύρμα χειροτεχνίας

-Χρώματα και πινέλα

-Ψαλίδι

-Κόλλα στικ, κόλλα υγρή

-Χρυσόσκονη και ασημόσκονη

Αρχικά η Ελένη και η Έλλη έβαψαν τις μπάλες από φελιζόλ σύμφωνα με τα χρώματα και το μέγεθος των πλανητών και τις αφήσαμε να στεγνώσουν. Για παράδειγμα αφού το ηλιακό μας σύστημα είναι ηλιοκεντρικό, τη μεγαλύτερη μπάλα φελιζόλ την έβαψαν κίτρινη κι αναπαριστά τον ήλιο.  Με την Ελένη κόψαμε από ένα κομμάτι σύρμα χειροτεχνίας για κάθε πλανήτη, όσο πιο μακριά είναι ο πλανήτης από τον ήλιο, τόσο πιο μακρύ κόβαμε το σύρμα χειροτεχνίας.

Στην άκρη κάθε σύρματος εφαρμόσαμε από έναν πλανήτη. Είναι πολύ εύκολο να μπήξουμε το σύρμα χειροτεχνίας μέσα στη μπάλα από φελιζόλ, για την ακρίβεια η Ελένη το έκανε μόνη της. Τον λαμπτήρα σποτ τον χρησιμοποιήσαμε ως βάση του ήλιου (τοποθετώντας τον ανάποδα) και αφού κολλήσαμε τον ήλιο πάνω του, τυλίξαμε κάθε σύρμα στον “λαιμό” του λαμπτήρα.

Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από τον ήλιο και 8 πλανήτες: τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Άρη, το Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Η σειρά που τους αναφέρω δείχνει την απόστασή τους από τον ήλιο. Εμείς φτιάξαμε και τη Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι, που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη Γη και τον Άρη.

Μερικές πληροφορίες που μάθαμε με τα κορίτσια μου για το ηλιακό μας σύστημα είναι οι εξής:

Ο Ήλιος είναι αστέρας του ηλιακού μας συστήματος και από τα πιο λαμπρά σώματα του ουρανού. Είναι τόσο λαμπερός που κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβει με το φως του όλα τα άλλα ουράνια σώματα.

Ο Έρμής είναι ο πιο κοντινός στον Ήλιο πλανήτης και ο μικρότερος στο Ηλιακό μας σύστημα. Πήρε το όνομα του από τον Ολύμπιο θεό και αγγελιοφόρο Ερμή.

Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο του ουρανού μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Πήρε το όνομά του από τη θεά Αφροδίτη που προσωποποιούσε την ομορφιά.

Η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης που γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή και έχει φυσικό δορυφόρο τη Σελήνη. Το όνομά της προέρχεται από την αρχαιοελληνική θεά Γαία.

Ο Άρης είναι ο 4ος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης και ονομάζεται και “ερυθρός” εξαιτίας του κόκκινου χρώματός του. Το όνομά του προέρχεται από τον Ολύμπιο θεό του πολέμου Άρη.

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και 5ος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης και ανήκει στους 4 αέριους γίγαντες πλανήτες, δηλαδή  αποτελείται κυρίως από αέρια αντί πετρώματα ή άλλη στερεή ύλη. Πήρε το όνομά του από τον αρχηγό των θεών του Ολύμπου.

Ο Κρόνος είναι ο 6ος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο και ανήκει κι αυτός στους 4 αέριους πλανήτες. Έχει εντυπωσιακούς δακτύλιους γύρω του που τον κάνουν έναν από τους ομορφότερους πλανήτες. Εμείς του βάλαμε έναν δακτύλιο από σύρμα χειροτεχνίας! Το όνομά του προέρχεται από τον τιτάνα Κρόνο που σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία σχετίζεται με τη λέξη χρόνος.

Ο Ουρανός είναι ο 7ος  σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης, ανήκει κι αυτός στους αέριους πλανήτες και πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική θεότητα του Ουρανού.

Ο Ποσειδώνας είναι ο 8ος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης κι ο 4ος αέριος πλανήτης. Αν τον παρατηρήσουμε με ισχυρό τηλεσκόπιο μοιάζει με πράσινο δίσκο. Το όνομά του προέρχεται από το θεό της θάλασσας, Ποσειδώνα.

Η Σελήνη ή αλλιώς φεγγάρι, είναι ο μοναδικός δορυφόρος της Γης και το φωτεινότερο σώμα της ουράνιας σφαίρας μετά τον Ήλιο.

Τα κορίτσια μου εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα της χειροτεχνίας μας και έπαιξαν αρκετά με το Ηλιακό μας σύστημα, στο οποίο ταξίδεψε και η Λάικα, η πρώτη σκυλίτσα που πήγε στο διάστημα, αν και απέφυγα να τους πω για την τύχη της διάσημης σκυλίτσας!

Αφού το κρατήσαμε αρκετές ημέρες στο σπίτι μας και τα κορίτσια μου “ταξίδεψαν” στο φτιάχνοντας τις δικές τους διαστημικές ιστορίες, τελικά το Ηλιακό μας σύστημα το πήγαμε στο σχολείο της Ελένης για να το δούνε και οι φίλοι της και τώρα στολίζει την τάξη της!

Σας φιλώ!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram.

Sotiria

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (7 ετών) και της Έλλης (4,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου και για το σχόλιό σας!

 • Stella

  Σωτηρία τι να πω! Μπράβο!!! Είναι τέλειο!Φαίνεται δύσκολο αλλά το παρουσιάζεις τόσο απλό! Συγχαρητήρια

  May 14, 2018 at 2:17 pm Reply
 • Yianna panou

  ΥΠΈΡΟΧΟ!!!! Θα το κάνουμε εννοείται!!!!!

  May 14, 2018 at 3:36 pm Reply
 • Lisa F

  This is so clever and fun!! What a fabulous project!! Have a great day!! Big hugs 🙂

  Lisa
  A Mermaid’s Crafts

  May 14, 2018 at 9:28 pm Reply

Leave a Comment

})(jQuery)