Φτιάχνουμε απολιθώματα από χρωματιστό πηλό ή πλαστελίνη

Έχετε μιλήσει στα παιδιά σας για τα απολιθώματα, για το τι είναι και πως δημιουργούνται? Αν όχι είναι ευκαιρία να το κάνετε αφού είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν! Γενικώς τα απολιθώματα “είναι υπολείμματα φυτικών ή ζωικών οργανισμών. Έζησαν πριν από τη σημερινή γεωλογική εποχή και κλείσθηκαν σε στρώματα γης (ιζήματα). Επίσης, απολιθώματα θεωρούνται και τα ίχνη (ενδείξεις) ύπαρξης ζωής στο παρελθόν. Ένα απολίθωμα μπορεί να είναι είτε ολόκληρο σκελετικό στοιχείο ενός οργανισμού είτε μέρος αυτού. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος των απολιθωμάτων μπορεί να ποικίλει σημαντικά από πελώριους οργανισμούς έως μικροσκοπικούς” (πηγή: wikipedia).

Φτιάχνουμε απολιθώματα: Υλικά

-Μερικά κοχύλια

-Φύλλα από δέντρο

-Διάφορα μικρά παιχνιδάκια όπως αστερία, χταπόδι, καβούρι

-Χρωματιστό πηλό ή πλαστελίνη

-Πλάστη για τον πηλό (προαιρετικά)

Απολιθώματα

Επιλέξαμε τον πηλό γιατί είναι λίγο πιο σκληρός σαν υλικό και έχει πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα (και γιατί είχαμε ήδη στο σπίτι μας). Ωστόσο μπορείτε εύκολα να φτιάξετε απολιθώματα και από πλαστελίνη ή αλατοζύμη.

-Συνταγή για εύκολη σπιτική πλαστελίνη θα βρείτε εδώ.

-Συνταγή για αλατοζύμη θα βρείτε εδώ.

Αρχικά η Ελένη και η Έλλη πήραν από ένα κομμάτι χρωματιστού πηλού και το έκαναν μπαλίτσα. Με τον πλάστη ¨άνοιξαν” τη μπαλίτσα πηλού για να γίνει λεία (εναλλακτικά μπορεί το παιδί να πιέσει τον πηλό με το χέρι του). Μετά πίεσαν κάθε ένα από τα παιχνίδια, τα κοχύλια ή τα φύλλα πάνω στο πηλό μέχρι να φαίνεται καθαρά το αποτύπωμά του. Αφήσαμε τον πηλό να στεγνώσει καλά και τα απολιθώματα μας ήταν έτοιμα να τα μελετήσουμε!

Φτιάξαμε το απολίθωμα ενός αστερία:

Απολιθώματα

Το απολίθωμα ενός καβουριού:

Απολιθώματα

Τοπ απολίθωμα δύο κοχυλιών που είχαμε βρει στην παραλία:

Απολιθώματα

Απολιθώματα

Το απολίθωμα ενός χταποδιού:

Απολιθώματα

και τέλος το απολίθωμα ενός φύλλου (από νερατζιά):

Απολιθώματα

Να κι όλα τα απολιθώματα μας συγκεντρωμένα:

Απολιθώματα

Κάπως έτσι συνδυάσαμε παιχνίδι και μάθηση. Μπορώ να πω ότι η  Ελένη και η Έλλη ενθουσιάστηκαν πολύ με τα απολιθώματα που φτιάξαμε αλλά και με όσα μάθανε για αυτά.


Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).


Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας τα δικά σας απολιθώματα με υλικά που έχετε στο σπίτι και θα με θυμηθείτε!

Καλό παιχνίδι!

Σας φιλώ…

Δείτε επίσης

Χιονισμένο τοπίο: Κολάζ με μπατονέτες

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link