Φτιάχνουμε την Κυρά Σαρακοστή με χρωματιστό πηλό + Δωρεάν Εκτυπώσιμο

Kira_Sarakosti_mylittleworldgr

Την Κυρά Σαρακοστή που ΄ναι έθιμο παλιό,

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά,

κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να ΄ρθει η Πασχαλιά.

Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής το έμαθα όταν η μεγάλη μου κόρη πρωτοπήγε στον παιδικό σταθμό. Μια μέρα γύρισε σπίτι κρατώντας στα χέρια της μια ζυμαρένια Κυρά Σαρακοστή, λέγοντας μου το παραπάνω ποιηματάκι. Από τότε, κάθε χρόνο φτιάχνουμε στο σπίτι μας τη Κυρά Σαρακοστή. Είναι ένα διασκεδαστικό έθιμο, με διδακτικό χαρακτήρα και φυσικά μια καλή ευκαιρία να περάσουμε τον χρόνο μας δημιουργικά.

Κυρά Σαρακοστή με πολύχρωμο πηλό

Την Κυρά Σαρακοστή λοιπόν την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας με νερό κι αλεύρι και τη χρησιμοποιούσαν σαν ημερολόγιο για να μετράνε τις εβδομάδες της νηστείας μέχρι το Πάσχα. Μπορείτε να δείτε εδώ τη συνταγή της αλατοζύμης.

Εμείς φέτος δοκιμάσαμε να φτιάξουμε λίγο διαφορετικά την Κυρά Σαρακοστή με χρωματιστό πηλό, χρησιμοποιώντας υλικά από την Fila Hellas.

Υλικά για την Κυρά Σαρακοστή από πηλό

Das Junior πηλός ειδικός για παιδιά από 3 ετών.

Σετ ξύλινων εργαλείων πηλού Das, (προαιρετικά)

Ο πηλός Das Junior, είναι εύπλαστος σαν πλαστελίνη κι έτοιμο για χρήση. Επίςης είναι διαθέσιμος σε 10 χρώματα (άσπρο, κόκκινο, πορτοκαλί, μοβ, πράσινο, καφέ, μπλε, μαύρο, κίτρινο και σκούρο πράσινο) σε μπλοκ των 100γρ. Ο πηλός παραμένει μαλακός ακόμα και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας (αρκεί να την κλείσετε καλά). Ο πηλός αυτός είναι εντελώς άοσμος και κατάλληλος για παιδιά άνω των 3 ετών και δε χρειάζεται ψήσιμο, καθώς στεγνώνει στον αέρα!

Για τη δε διαμόρφωση, χάραξη και κοπή του πηλού χρησιμοποιήσαμε το Σετ ξύλινων εργαλείων πηλού Das, με τα οποία η Ελένη μου ενθουσιάστηκε πολύ, αφού έκοψε, χάραξε και έκανε σχεδιάκια πάνω στον πηλό με αρκετή ευκολία, πάντα υπό τη δική μου επίβλεψη!

Πως φτιάξαμε την Κυρά Σαρακοστή με πηλό.

Κυρά Σαρακοστή με πολύχρωμο πηλό

Αρχικά η Ελένη έφτιαξε το κεφάλι της Κυράς Σαρακοστή με άσπρο χρώμα πηλού, το οποίο έστρωσε με τον ξύλινο μικρό πλάστη. Μετά, πάλι με τον πλάστη, φτιάξαμε τον κορμό από το σώμα της Κυρά Σαρακοστής με μοβ χρώμα πηλού. Στη συνέχεια φτιάξαμε τη φούστα της Κυράς Σαρακοστής με κόκκινο χρώμα, από το οποίο η Ελένη χάραξε και έκοψε με το εργαλείο κοπής τα κομμάτια που περίσσευαν, για να έχουμε το σωστό σχήμα. Σειρά είχαν τα χέρια της Κυρά Σαρακοστής, τα οποία κάναμε από πορτοκαλί πηλό και είναι σταυρωμένα, επειδή προσεύχεται.

Κυρά Σαρακοστή

Το κεφάλι της το στολίσαμε με ένα μπλε μαντήλι κι από πάνω βάλαμε έναν καφέ σταυρό, επειδή η Κυρά Σαρακοστή πηγαίνει συνέχεια στην εκκλησία. Όσο για τη φούστα της, επειδή μας φαινόταν κάπως σκέτη, η Ελένη με τα διάφορα εργαλεία διαμόρφωσης του πηλού έκανε αρκετά σχεδιάκια. Έτσι η φούστα της γέμισε λουλουδάκια και ζικ ζακ γραμμούλες, ενώ στην μπλούζα της βάλαμε και δύο καφέ κουμπάκια.

Έπειτα φτιάξαμε από καφέ πηλό μάτια και μύτη, όχι όμως στόμα, γιατί η Κυρά Σαρακοστή νηστεύει. Τέλος της φτιάξαμε 7 πολύχρωμα ποδαράκια, από τα οποία θα κόβουμε ένα κάθε Σάββατο μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Έτσι θα ξέρουμε πόσες εβδομάδες απομένουν μέχρι το Πάσχα!

Κυρά ΣαρακοστήΌταν ολοκληρώσαμε ενθουσιασμένες την κατασκευή, ξεπλύναμε εύκολα με νερό τα υπολείμματα του πηλού από τα χέρια μας. Μετά μιλήσαμε για όλα τα νηστίσιμα φαγητά που μπορούμε να τρώμε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Παράλληλα αφήσαμε την Κυρά Σαρακοστή να στεγνώσει στον αέρα και στη συνέχεια την τοποθετήσαμε στην κουζίνα μας.  Τη βλέπουμε έτσι πολύχρωμη και μας γεμίζει με χαρά με τα λαμπερά κι όμορφα χρώματά της!

Συμβουλή: Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως πατρόν το δωρεάν εκτυπώσιμο που σας ετοίμασα. Εκτυπώστε το παρακάτω:

================================================================

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

================================================================

Καλή Σαρακοστή!

Δείτε επίσης

Συνταγή για την Κυρά Σαρακοστή + Δωρεάν Εκτυπώσιμο

Kira_Sarakosti_mylittleworldgr

Φτιάχνουμε χαρταετό από γλωσσοπίεστρα

ftiaxnoume_hartaeto_apo_glossopiestra_mylittleworldgr

Φτιάχνουμε πασχαλίτσες από καρυδότσουφλα

pashalitses_apo_karidotsoufla_mylittleworldgr

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link