Λατρεύω να δοκιμάζω διάφορες γεύσεις τσάτνεϊ (chatney), δηλαδή γλυκόξινες μαρμελάδες από φρούτα ή λαχανικά που έχουν σιγομαγειρευτεί με τη συνοδεία ξιδιού και μπαχαρικών. Τα τσάτνεϊ ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα, από κρέας και κοτόπουλο, μέχρι πικάντικα τυριά και αλλαντικά, αλλά και σαλάτες και σάλτσες. Για παράδειγμα, μια όμορφη βραδιά με φίλους μπορείτε να ετοιμάσετε μια πιατέλα με πικάντικα τυριά κι αλλαντικά, κριτσίνια, κριτσανιστό ψωμί, κράκερς ή παξιμάδια και διάφορες γεύσεις τσάτνεϊ και με όλα αυτά να συνοδέψετε το κρασί σας! Ακόμα προσθέτοντας μερικές κουταλιές τσάτνεϊ στη σάλτσα σας μπορείτε να δώσετε ιδιαίτερη γεύση και να “απογειώσετε” ένα φαγητό. Επίσης το τσάτνεϊ μπορείτε να το προσθέσετε στα σάντουιτς ή τοστ και να δώσετε μια διαφορετική γεύση σε κάτι τόσο συνηθισμένο.
Τις προάλλες λοιπόν ένας συνάδελφος του συζύγου μας επισκέφτηκε στο σπίτι μας και μας έφερε μια μεγάαααλη τσάντα με δαμάσκηνα από το κτήμα του. Νόστιμα και φρέσκα δαμάσκηνα που βρίσκονται στα φόρτε τους αυτή την εποχή και που δυστυχώς… μόνο εγώ τρώω στην οικογένειά μας! Τι θα έκανα λοιπόν τόοοοσα δαμάσκηνα? Μα φυσικά τσάτνεϊ !
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές συνταγές αλλά επειδή είχαν πολλά υλικά ή χρειάζονταν αρκετό χρόνο μαγειρέματος, αποφάσισα να ακολουθήσω το ένστικτό μου (έκανα και κάποιες δοκιμές εννοείται) και κατέληξα στα παρακάτω υλικά:
1 κ. δαμάσκηνα (χωρίς φλούδα και κουκούτσι)
1/2 κούπα γλυκό κρασί (εγώ χρησιμοποίησα μαυροδάφνη, Πατρινιά γαρ)
1/2 κούπα νερό
2 κ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κ. σούπας μέλι
1 πρέζα τριμμένο τζίντζερ
Έπλυνα, ξεφλούδισα και έκοψα τα δαμάσκηνα σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα έβαλα τα δαμάσκηνα, το νερό και το γλυκό κρασί και τα άφησα να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Έλιωσα στο μούλτι τα δαμάσκηνα αφού πάγωσαν λίγο (χμμ, αυτό ίσως θα μπορούσα να το είχα κάνει από την αρχή). Τα ξαναέβαλα στην κατσαρόλα και πρόσθεσα το μέλι, το τζίντζερ και το μπαλσάμικο και έβρασα για ακόμα 5-10 λεπτά μέχρι να “δέσει” το τσάτνεϊ. Φύλαξα το τσάτνεϊ σε καθαρό βάζο (αν έχετε σκοπό να το καταναλώσετε μετά από καιρό καλύτερα να φυλάξετε σε αποστειρωμένο βάζο). Ανάλογα με τη γεύση που επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο μέλι για πιο γλυκιά γεύση ή περισσότερο ξύδι για πιο έντονη γεύση.
Το τσάτνεϊ έγινε ακριβώς όπως το ήθελα και ανυπομονώ για μια βραδιά με φίλους, καλό κρασί και νόστιμα εδέσματα που θα τα συνοδεύσουμε με το τσάτνεϊ δαμάσκηνο!
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Σας φιλώ!
Δείτε επίσης
Ομολογώ πως δεν ήξερα καν τι σημαίνει η λέξη αυτή όπως επίσης ότι μπορείς να το συνδυάσεις με το αλμυρό!Θα το δοκιμάσω όμως σίγουρα κάποιο βράδυ με φίλους και καλό κρασί!
Εύη μου η λέξη έχει ινδική καταγωγή και σημαίνει “πολύ καρυκευμένο”, συνηθίζονται πολύ στη Βρετανική κουζίνα (αν πας στα marks n spenser θα βρεις μεγάλη ποικιλία, αλλά εγώ προτιμώ τα χειροποίητα). Είναι πολύ ωραίος γευστικός συνδυασμός με τα αλμυρά αλλά και με τα πικάντικα τυριά και λίγο κρασάκι βεβαίως βεβαίως!
Καλημέρα κι από μένα!!! Μου αρέσουν κι εμένα πολύ κι έφτιαξα κι εγώ ένα με δαμάσκηνα πέρυσι που είχε πολύ επιτυχία!! Πολύ μου άρεσε η επιλογή της Μαυροδάφνης στη δική σου συνταγή!!! Φιλάκια πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Ευγενία! Τα φιλιά μου!
Στην Αγγλία συνηθίζουν να το συνοδεύουν με κρέατα αλλά εγώ ως γνήσια Ελληνίδα έλεγα κατηγορηματικά όχι.. :)) Αν και στο κινέζικο υπάρχει μία σως δαμάσκηνου που είναι τέλεια και στην φέρνουν όταν παραγγέλνεις την πάπια με τις λεπτές κρέπες. Ξέρω ίσως να είναι και ανάποδη.. :p Βέβαια τώρα που είπες για τυρί και αλλαντικά με κρασί και να προσθέσω εγώ την συνοδεία γαλλικής μπαγκέτας.. μου άρεσε σαν ιδέα! Είναι ιδιαίτερος συνδυασμός!! Πρέπει να βρω δαμάσκηνα επειγόντως!!
Γίνεται άραγε και με σύκο?
Ελεάνα μου από όσο ξέρω το τσάτνει γίνεται και με σύκο αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Μου βάζεις όμως ιδέες, οπότε εσύ πήγαινε να βρεις δαμάσκηνα κι εγώ θα πάω για σύκα, χαχαχα! Κι όταν το δοκιμάσεις μου λες, ε? Τα φιλιά μου!
The jam looks and sounds delicious!! Have a great weekend!! Big hugs 🙂
Lisa
A Mermaid’s Crafts
Thank you very much Lisa! Big hugs to you too!
Σωτηρία μου, πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Θα τη δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία. Είμαι βέβαιη ότι θα είναι ωραιότατη. Σε φιλώ, φίλη μου.
Σε ευχαριστώ πολύ Μία μου! Πολλά πολλά φιλιάαααα
Αγνοούσα και την ύπαρξή του και μάλλον θα συνεχίσω να το αγνοώ, γιατί δεν μου αρέσουν αυτές οι γεύσεις. Αλλά σε θαύμασα, Σωτηρία μου, την αλήθεια θα την πω! Μπελαλίδικο μου φάνηκε! ♥
Χαχαχα, κι εμένα μου φαινόταν μπελαλίδικο αλλά πίστεψέ με είναι πολύ εύκολο! Τα φιλιά μου Αλεξάνδρα μου!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τσάτνεϊ και να που τώρα έχω και συνταγή! Γεια στα χέρια σου Σωτηρία μου!
Ευκαιρία να το δοκιμάσεις Κατερίνα μου! Σε ευχαριστώ! Φιλιάαα
Με τυρι παρακαλω!!! λατρευω αυτες τις γευσεις και ανετα τις συνδυαζω και με κατι πιο αλμυρο! ευχαριστω για τη συνταγη 🙂
Είναι ιδιαίτερη γεύση που αν σου ταιριάζει, σίγουρα την απολαμβάνεις πολυ! Φιλιάαα
Κι εγώ με τυρί σαν την Τζίνα θα το συνδύαζα! Πρόσφατα γεύτηκα chutney με ροδάκινα και ήταν επίσης άκρως ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε για την συνταγή Σωτηρία μου… φιλάκια!
Ωραίο ακούγεται και το ροδάκινο! Τελικά υπάρχουν πάρα πολλές γεύσεις που μπορείς να κάνεις με αυτή τη συνταγή! Τα φιλιά μου Χριστίνα!