to top

Φτιάχνουμε τσάτνεϊ (chatney) δαμάσκηνο

Λατρεύω να δοκιμάζω διάφορες γεύσεις τσάτνεϊ (chatney), δηλαδή γλυκόξινες μαρμελάδες από φρούτα ή λαχανικά που έχουν σιγομαγειρευτεί με τη συνοδεία ξιδιού και μπαχαρικών. Τα τσάτνεϊ ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα, από κρέας και κοτόπουλο, μέχρι πικάντικα τυριά και αλλαντικά, αλλά και σαλάτες και σάλτσες. Για παράδειγμα, μια όμορφη βραδιά με φίλους μπορείτε να ετοιμάσετε μια πιατέλα με πικάντικα τυριά κι αλλαντικά, κριτσίνια, κριτσανιστό ψωμί, κράκερς ή παξιμάδια και διάφορες γεύσεις τσάτνεϊ και με όλα αυτά να συνοδέψετε το κρασί σας! Ακόμα προσθέτοντας μερικές κουταλιές τσάτνεϊ στη σάλτσα σας μπορείτε να δώσετε ιδιαίτερη γεύση και να “απογειώσετε” ένα φαγητό. Επίσης το τσάτνεϊ μπορείτε να το προσθέσετε στα σάντουιτς ή τοστ και να δώσετε μια διαφορετική γεύση σε κάτι τόσο συνηθισμένο.

Τις προάλλες λοιπόν ένας συνάδελφος του συζύγου μας επισκέφτηκε στο σπίτι μας και μας έφερε μια μεγάαααλη τσάντα με δαμάσκηνα από το κτήμα του. Νόστιμα και φρέσκα δαμάσκηνα που βρίσκονται στα φόρτε τους αυτή την εποχή και που δυστυχώς… μόνο εγώ τρώω στην οικογένειά μας! Τι θα έκανα λοιπόν τόοοοσα δαμάσκηνα? Μα φυσικά τσάτνεϊ !

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές συνταγές αλλά επειδή είχαν πολλά υλικά ή χρειάζονταν αρκετό χρόνο μαγειρέματος, αποφάσισα να ακολουθήσω το ένστικτό μου (έκανα και κάποιες δοκιμές εννοείται) και κατέληξα στα παρακάτω υλικά:

1 κ. δαμάσκηνα (χωρίς φλούδα και κουκούτσι)

1/2 κούπα γλυκό κρασί (εγώ χρησιμοποίησα μαυροδάφνη, Πατρινιά γαρ)

1/2 κούπα νερό

2 κ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο

1 κ. σούπας μέλι

1 πρέζα τριμμένο τζίντζερ

Έπλυνα, ξεφλούδισα και έκοψα τα δαμάσκηνα σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα έβαλα τα δαμάσκηνα, το νερό και το γλυκό κρασί και τα άφησα να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Έλιωσα στο μούλτι τα δαμάσκηνα αφού πάγωσαν λίγο (χμμ, αυτό ίσως θα μπορούσα να το είχα κάνει από την αρχή). Τα ξαναέβαλα στην κατσαρόλα και πρόσθεσα το μέλι, το τζίντζερ και το μπαλσάμικο και έβρασα για ακόμα 5-10 λεπτά μέχρι να “δέσει” το τσάτνεϊ. Φύλαξα το τσάτνεϊ σε καθαρό βάζο (αν έχετε σκοπό να το καταναλώσετε μετά από καιρό καλύτερα να φυλάξετε σε αποστειρωμένο βάζο). Ανάλογα με τη γεύση που επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο μέλι για πιο γλυκιά γεύση ή περισσότερο ξύδι για πιο έντονη γεύση.

Το τσάτνεϊ έγινε ακριβώς όπως το ήθελα και ανυπομονώ για μια βραδιά με φίλους, καλό κρασί και νόστιμα εδέσματα που θα τα συνοδεύσουμε με το τσάτνεϊ δαμάσκηνο!

Aν θέλετε να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog.

 

Δείτε επίσης

Sotiria

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (7 ετών) και της Έλλης (4,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου και για το σχόλιό σας!

  • evi

    Ομολογώ πως δεν ήξερα καν τι σημαίνει η λέξη αυτή όπως επίσης ότι μπορείς να το συνδυάσεις με το αλμυρό!Θα το δοκιμάσω όμως σίγουρα κάποιο βράδυ με φίλους και καλό κρασί!

    September 15, 2017 at 9:37 am Reply
  • Ευγενία

    Καλημέρα κι από μένα!!! Μου αρέσουν κι εμένα πολύ κι έφτιαξα κι εγώ ένα με δαμάσκηνα πέρυσι που είχε πολύ επιτυχία!! Πολύ μου άρεσε η επιλογή της Μαυροδάφνης στη δική σου συνταγή!!! Φιλάκια πολλά!

    September 15, 2017 at 12:04 pm Reply
  • Eleana Apst.

    Στην Αγγλία συνηθίζουν να το συνοδεύουν με κρέατα αλλά εγώ ως γνήσια Ελληνίδα έλεγα κατηγορηματικά όχι.. :)) Αν και στο κινέζικο υπάρχει μία σως δαμάσκηνου που είναι τέλεια και στην φέρνουν όταν παραγγέλνεις την πάπια με τις λεπτές κρέπες. Ξέρω ίσως να είναι και ανάποδη.. :p Βέβαια τώρα που είπες για τυρί και αλλαντικά με κρασί και να προσθέσω εγώ την συνοδεία γαλλικής μπαγκέτας.. μου άρεσε σαν ιδέα! Είναι ιδιαίτερος συνδυασμός!! Πρέπει να βρω δαμάσκηνα επειγόντως!!
    Γίνεται άραγε και με σύκο?

    September 15, 2017 at 12:10 pm Reply
  • Lisa F

    The jam looks and sounds delicious!! Have a great weekend!! Big hugs 🙂

    Lisa
    A Mermaid’s Crafts

    September 15, 2017 at 3:27 pm Reply
  • Mia

    Σωτηρία μου, πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Θα τη δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία. Είμαι βέβαιη ότι θα είναι ωραιότατη. Σε φιλώ, φίλη μου.

    September 16, 2017 at 4:45 am Reply
  • Woman in Blogs

    Αγνοούσα και την ύπαρξή του και μάλλον θα συνεχίσω να το αγνοώ, γιατί δεν μου αρέσουν αυτές οι γεύσεις. Αλλά σε θαύμασα, Σωτηρία μου, την αλήθεια θα την πω! Μπελαλίδικο μου φάνηκε! ♥

    September 17, 2017 at 8:12 pm Reply
  • Κατερίνα Κωνσταντίνου

    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τσάτνεϊ και να που τώρα έχω και συνταγή! Γεια στα χέρια σου Σωτηρία μου!

    September 18, 2017 at 8:04 pm Reply
  • zina

    Με τυρι παρακαλω!!! λατρευω αυτες τις γευσεις και ανετα τις συνδυαζω και με κατι πιο αλμυρο! ευχαριστω για τη συνταγη 🙂

    September 20, 2017 at 2:37 pm Reply
  • Christina Makri

    Κι εγώ με τυρί σαν την Τζίνα θα το συνδύαζα! Πρόσφατα γεύτηκα chutney με ροδάκινα και ήταν επίσης άκρως ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε για την συνταγή Σωτηρία μου… φιλάκια!

    September 21, 2017 at 3:50 pm Reply

Leave a Comment

})(jQuery)