17 πράγματα για να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στη φύση

17_pragmata_gia_na_feroume_ta_paidia_mas_konta_sti_fusi_mylittleworldgr
Πηγή φώτο: pexels.com

Η επαφή με τη φύση έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Ο ήλιος , ο καθαρός αέρας, ο ανοιχτός ουρανός, το πράσινο, η σωματική άσκηση, η θαλασσινή αύρα «ανοίγουν τη ψυχή» μας. Μας χαλαρώνουν, μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και φυσικά λιγότερο αγχωμένους.

Για τα παιδιά η επαφή με τη φύση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τις δεξιότητες τους. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι είμαστε κομμάτι της φύσης, τρέχουν και αθλούνται, εξασκούνται σωματικά και πνευματικά, εξασκούν τον προσανατολισμό τους, μαθαίνουν να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον τους, είναι πιο ανέμελα και πιο χαρούμενα.  Παρατηρήστε τα και θα με θυμηθείτε!

Ας φέρουμε λοιπόν τα παιδιά μας κοντά στη φύση με απλούς και εύκολους τρόπους, κατάλληλους για όλη την οικογένεια!

1) Πηγαίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα παιδιά σας στα πάρκα και στις παιδικές χαρές

2) Μαζέψτε φύλλα και κάντε με αυτά όμορφα στεφάνια ή ζωγραφίστε τα

3) Κάντε πικ νικ με φίλους σε κάποιο κοντινό πάρκο ή άλσος

4) Μαζέψτε βότσαλα από την παραλία και ζωγραφίστε τα

5) Πετάξτε χαρταετό μαζί με τα παιδιά σας κι ας μην είναι Καθαρά Δευτέρα

6) Αφήστε τα παιδιά σας να σκαρφαλώσουν σ΄ένα δέντρο. Η αναρρίχηση, πάντα με την επίβλεψη μας, βοηθάει τα παιδιά να μάθουν τι ρίσκο παίρνουν αλλά και μέχρι που μπορούν να φτάσουν, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις κινητικές τους δεξιότητες.

7) Επιλέξτε να μελετήσετε μαζί ένα θέμα σχετικό με τη φύση (φυτά, ζώα, λίμνες, ποτάμια, βουνά). Μπορείτε να προμηθευτείτε σχετικά βιβλία από δανειστικές βιβλιοθήκες, να τυπώσετε εικόνες ή να ψάξετε στο διαδίκτυο.

8) Επισκεφτείτε ένα κοντινό σας αγρόκτημα και δείτε πως καλλιεργούνται τα φρούτα και τα λαχανικά. Ρωτήστε εάν μπορείτε να συμμετέχετε στη συλλογή τους (συγκομιδή).

9) Επισκεφτείτε το ζωολογικό κήπο (αγαπημένη βόλτα όλων των παιδιών).

10) Φτιάξτε παρατηρητήριο ζουζουνιών, όλα τα παιδιά τρελαίνονται γι΄αυτό! Σκάψτε μια τρύπα στο χώμα και βάλτε μέσα ένα διάφανο πλαστικό κύπελλο και μόλις τα ζουζούνια πέσουν μέσα παρατηρήστε τα! Μην ξεχάσετε να τα βοηθήσετε να βγουν από το κύπελλο μετά!

11) Πηγαίνετε βόλτα στο δάσος και μαζέψτε σ΄ ένα κουτί τους “θησαυρούς” της φύσης, δηλαδή ότι σας αρέσει και θα σας θυμίζει τις όμορφες στιγμές που περάσατε.

12) Δείτε τον κόσμο μέσα από κιάλια. Αν σας βρίσκεται στο σπίτι ένα ζευγάρι κιάλια είναι ευκαιρία να τα πάρετε μαζί σας σε μια βόλτα στο δάσος και να τα αξιοποιήσετε παρατηρώντας τη φύση.

13) Μαζέψτε κοχύλια, πέτρες και βότσαλα από την παραλία και παίξτε με αυτά, φτιάξτε κολιέ, ζωγραφίστε τα ή κάνετε χειροτεχνίες.

14) Πετάξτε βότσαλα στη θάλασσα και δείτε πιο θα πάει πιο μακριά και θα κάνει τις περισσότερες αναπηδήσεις (άκρως χαλαρωτικό για μικρούς και μεγάλους, χειμώνα και καλοκαίρι).

15)Μαζέψτε λουλούδια και αρωματικά φυτά, μυρίστε τα, φτιάξτε μ΄αυτά ένα μπουκέτο για το σπίτι σας ή ένα στεφάνι.

16) Παίξτε με τους ήχους της φύσης. Ξαπλώστε κάτω από ένα δέντρο και μαντέψτε τι ακούτε.

17)Παίξτε με τα σύννεφα. Ξαπλώστε στο γρασίδια και παρατηρήστε τους σχηματισμούς που κάνουν τα σύννεφα και πείτε όλοι τι βλέπετε.

Η επαφή με τη φύση μας φέρνει πιο κοντά σαν οικογένεια. Δημιουργεί δεσμούς και αναμνήσεις που θα συνοδεύουν τα παιδιά μας σε όλη τους τη ζωή. Σκεφτείτε τον εαυτό σας, πόσες φορές έχετε αναπολήσει εκδρομές που κάνατε εσείς με τους γονείς σας όταν είσασταν παιδιά? Για αυτό φροντίστε να κάνετε πράγματα στη φύση που αρέσουν σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας και να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα αποζητούν ένα απόγευμα που περάσατε μαζί στη φύση πολύ περισσότερο από ένα απόγευμα που έβλεπαν τηλεόραση ή έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ!

 

Δείτε επίσης

Το ομαδικό παιχνίδι και η σημασία του

Καλοκαίρι στην πόλη

Παιδί και ατυχήματα το καλοκαίρι

Φτιάχνουμε πλαστελίνη με σαπούνι και καλαμποκάλευρο

 

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link