Πως θα ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας

Έχετε ακούσει αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία? Με απλά λόγια σημαίνει ότι αυτό που πιστεύεις ότι είναι το παιδί σου αυτό ακριβώς θα γίνει. Αν για παράδειγμα του λες ότι είσαι τεμπέλης, θα γίνει τεμπέλης, αν του λες είσαι γκρινιάρης, θα γίνει γκρινιάρης. Γενικά, όποιο σπόρο σπείρεις στην παιδική ψυχή και καρδιά αυτός θα φυτρώσει! Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε στα παιδιά μας να τους λέμε τα θετικά τους στοιχεία, τα προτερήματα τους και πράγματα που τονώνουν και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους. Κανέναν δεν ωφελεί η κριτική και ο σαρκασμός και μπορεί να έχει τρομακτικά αρνητικές επιπτώσεις κυρίως για τα παιδιά που διανύουν την δύσκολη περίοδο της εφηβείας.

Όμως μην ξεχνάμε ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται λιθαράκι, λιθαράκι από πολύ μικρή ηλικία! Αυτό σημαίνει ότι όσο είναι ακόμα μικρά τα παιδιά μας φροντίζουμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση τους ώστε να φτιάξουμε ανθρώπους ανεξάρτητους, που πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους! Όλα τα παιδιά γεννιούνται με πολλές δυνατότητες και εξαρτάται από εμάς να τα βοηθήσουμε να τις εξελίξουν σε ικανότητες. Πιστεύουμε στα παιδιά μας, γιατί αν δεν πιστεύουμε εμείς πως θα πιστέψουν τα ίδια στον εαυτό τους? Και το λέμε. Τους μιλάμε για τα προτερήματα τους, για το πόσο τα θαυμάζουμε που κατάφεραν κάτι και πόσο περήφανοι αισθανόμαστε για εκείνα!

Στο σεμινάριο “Σχολής γονέων” που παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες, προτάθηκε μια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι με τα παιδιά μας που δείχνει πόσο υψηλή αυτοπεποίθηση έχουν (ή χαμηλή) και παράλληλα δίνει έμφαση στα θετικά τους στοιχεία. Αφορά σε παιδιά όλων των ηλικιών και κυρίως εκείνα που βρίσκονται στην εφηβεία. Εντάξει, τα δικά μου παιδιά είναι κάπως μικρά και καθόλου εσωστρεφή θα έλεγα, ωστόσο δεν έχανα κάτι να την δοκιμάσω αφού μόνο καλό κάνει!

ηλιος αυτοπεποιθησης

Σε ένα χαρτί ζωγράφισα ένα κύκλο και ζήτησα από τη μεγάλη μου κόρη (ετών 6, Ά δημοτικού) να μου πει κάτι που πιστεύει ότι καταφέρνει καλά ή κάτι στο οποίο είναι πολύ καλή. Μου είπε δυο πράγματα και τα έγραψα μέσα στον κύκλο.

Μετά, της ζήτησα να μου πει τα προτερήματα της, δηλαδή σε τι πιστεύει οτι ειναι καλή και επίσης τι την έχει βοηθήσει να πετύχει αυτά που γράψαμε μέσα στον κύκλο. Τραβήξαμε γραμμές και ο κύκλος μας έγινε ήλιος όπου σε κάθε ακτίδα του γράψαμε τα θετικά της στοιχεία. Προσοχή, εστιάζουμε μόνο στα θετικά και δεν αναφερόμαστε σε τίποτα αρνητικό.

Όπως μου είπε η Ελένη μου πέτυχε:

    • να κάνει πολύ ωραία γράμματα
  • να κερδίσει στο επιτραπέζιο (είχε παίξει λίγο νωρίτερα με τους φίλους της)

Τα προτερήματα της και τα στοιχεία που την βοήθησαν να πετύχει τους στόχους της είναι (σύμφωνα με την ίδια πάντα):

  • διαβάζει πολύ καλά
  • είναι γελαστή
  • είναι χαρούμενη
  • παίζει καλά με τους φίλους της και δεν τους πειράζει
  • ζωγραφίζει καλά
  • της αρέσει το σχολείο και είναι καλή μαθήτρια
  • λέει την αλήθεια
  • έχει χιούμορ (όντως έχει φοβερό για την ηλικία της χιούμορ!)
  • είναι κάλο παιδί
  • προσπαθεί
  • ακούει τη μαμά και τον μπαμπά
  • κάνει εξάσκηση
  • είναι έξυπνη
  • είναι καλή στο τένις

Αφού ο ήλιος της γέμισε με πολλές ακτίδες, της διάβασα όλα αυτά που γράψαμε στο χαρτί και μετά σχολίασα το πόσα πολλά καλά έχει, το πόσο σπουδαίο παιδάκι είναι και το πόσο μα πόσο περήφανη είμαι για εκείνη”!

Το μόνο που θα πω είναι το παιδάκι μου έμοιαζε να ανθίζει μπροστά στα μάτια μου, το μουτράκι της έλαμψε και ήταν σαν χίλια αστέρια να φωτίζουν μέσα στα ματάκια της!

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ!

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

7 Comments
  1. Πάνω από όλα, χρειάζεται η Αγάπη και η πίστη στις δυνατότητες/ικανότητες
    τών παιδιών μας κι όλα τους μπορούν να κάνουν θαύματα! Τα φιλιά μου σε ΄όλη την οικογένεια 🙂 ❤

    1. Ειναι απο μόνα τους μικρά θαύματα όλα τα παιδάκια, απλα χρειάζονται όπως είπες κι εσύ πίστη, αγάπη και ενθάρρυνση! Σε ευχαριστώ ! Φιλιααααα ?

  2. Η αυτοπεποίθηση είναι απο τα πιο σημαντικά πράγματα σε εναν ανθρωπο. Και με τη τόση αμφισβήτηση απο τους γυρω μας δύσκολα δεν την χάνεις. Για τα παιδιά που είναι και πιο σκληρά μεταξύ τους, η αίσθηση οτι κάποιος σε εκτιμά και είναι περήφανος παίρνει ακόμα πιο μεγάλη σημασία.

    1. Ακριβώς Κάλη μου, αν πιστεύουμε εμείς στα παιδια μας και τους το δείχνουμε τότε κι αυτά θα πιστεύουν στον εαυτό τους! Φιλάκια ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link