Φτιάχνουμε τσάτνεϊ (chatney) δαμάσκηνο

Λατρεύω να δοκιμάζω διάφορες γεύσεις τσάτνεϊ (chatney), δηλαδή γλυκόξινες μαρμελάδες από φρούτα ή λαχανικά που έχουν σιγομαγειρευτεί με τη συνοδεία ξιδιού και μπαχαρικών. Τα τσάτνεϊ ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα, από κρέας και κοτόπουλο, μέχρι πικάντικα τυριά και αλλαντικά, αλλά και σαλάτες και σάλτσες. Για παράδειγμα, μια όμορφη βραδιά με φίλους μπορείτε να ετοιμάσετε μια πιατέλα με πικάντικα τυριά κι αλλαντικά, κριτσίνια, κριτσανιστό ψωμί, κράκερς ή παξιμάδια και διάφορες γεύσεις τσάτνεϊ και με όλα αυτά να συνοδέψετε το κρασί σας! Ακόμα προσθέτοντας μερικές κουταλιές τσάτνεϊ στη σάλτσα σας μπορείτε να δώσετε ιδιαίτερη γεύση και να “απογειώσετε” ένα φαγητό. Επίσης το τσάτνεϊ μπορείτε να το προσθέσετε στα σάντουιτς ή τοστ και να δώσετε μια διαφορετική γεύση σε κάτι τόσο συνηθισμένο.

Τις προάλλες λοιπόν ένας συνάδελφος του συζύγου μας επισκέφτηκε στο σπίτι μας και μας έφερε μια μεγάαααλη τσάντα με δαμάσκηνα από το κτήμα του. Νόστιμα και φρέσκα δαμάσκηνα που βρίσκονται στα φόρτε τους αυτή την εποχή και που δυστυχώς… μόνο εγώ τρώω στην οικογένειά μας! Τι θα έκανα λοιπόν τόοοοσα δαμάσκηνα? Μα φυσικά τσάτνεϊ !

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές συνταγές αλλά επειδή είχαν πολλά υλικά ή χρειάζονταν αρκετό χρόνο μαγειρέματος, αποφάσισα να ακολουθήσω το ένστικτό μου (έκανα και κάποιες δοκιμές εννοείται) και κατέληξα στα παρακάτω υλικά:

1 κ. δαμάσκηνα (χωρίς φλούδα και κουκούτσι)

1/2 κούπα γλυκό κρασί (εγώ χρησιμοποίησα μαυροδάφνη, Πατρινιά γαρ)

1/2 κούπα νερό

2 κ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο

1 κ. σούπας μέλι

1 πρέζα τριμμένο τζίντζερ

Έπλυνα, ξεφλούδισα και έκοψα τα δαμάσκηνα σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα έβαλα τα δαμάσκηνα, το νερό και το γλυκό κρασί και τα άφησα να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Έλιωσα στο μούλτι τα δαμάσκηνα αφού πάγωσαν λίγο (χμμ, αυτό ίσως θα μπορούσα να το είχα κάνει από την αρχή). Τα ξαναέβαλα στην κατσαρόλα και πρόσθεσα το μέλι, το τζίντζερ και το μπαλσάμικο και έβρασα για ακόμα 5-10 λεπτά μέχρι να “δέσει” το τσάτνεϊ. Φύλαξα το τσάτνεϊ σε καθαρό βάζο (αν έχετε σκοπό να το καταναλώσετε μετά από καιρό καλύτερα να φυλάξετε σε αποστειρωμένο βάζο). Ανάλογα με τη γεύση που επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο μέλι για πιο γλυκιά γεύση ή περισσότερο ξύδι για πιο έντονη γεύση.

Το τσάτνεϊ έγινε ακριβώς όπως το ήθελα και ανυπομονώ για μια βραδιά με φίλους, καλό κρασί και νόστιμα εδέσματα που θα τα συνοδεύσουμε με το τσάτνεϊ δαμάσκηνο!

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ!

Δείτε επίσης

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

18 Comments
  1. Ομολογώ πως δεν ήξερα καν τι σημαίνει η λέξη αυτή όπως επίσης ότι μπορείς να το συνδυάσεις με το αλμυρό!Θα το δοκιμάσω όμως σίγουρα κάποιο βράδυ με φίλους και καλό κρασί!

    1. Εύη μου η λέξη έχει ινδική καταγωγή και σημαίνει “πολύ καρυκευμένο”, συνηθίζονται πολύ στη Βρετανική κουζίνα (αν πας στα marks n spenser θα βρεις μεγάλη ποικιλία, αλλά εγώ προτιμώ τα χειροποίητα). Είναι πολύ ωραίος γευστικός συνδυασμός με τα αλμυρά αλλά και με τα πικάντικα τυριά και λίγο κρασάκι βεβαίως βεβαίως!

  2. Καλημέρα κι από μένα!!! Μου αρέσουν κι εμένα πολύ κι έφτιαξα κι εγώ ένα με δαμάσκηνα πέρυσι που είχε πολύ επιτυχία!! Πολύ μου άρεσε η επιλογή της Μαυροδάφνης στη δική σου συνταγή!!! Φιλάκια πολλά!

  3. Στην Αγγλία συνηθίζουν να το συνοδεύουν με κρέατα αλλά εγώ ως γνήσια Ελληνίδα έλεγα κατηγορηματικά όχι.. :)) Αν και στο κινέζικο υπάρχει μία σως δαμάσκηνου που είναι τέλεια και στην φέρνουν όταν παραγγέλνεις την πάπια με τις λεπτές κρέπες. Ξέρω ίσως να είναι και ανάποδη.. :p Βέβαια τώρα που είπες για τυρί και αλλαντικά με κρασί και να προσθέσω εγώ την συνοδεία γαλλικής μπαγκέτας.. μου άρεσε σαν ιδέα! Είναι ιδιαίτερος συνδυασμός!! Πρέπει να βρω δαμάσκηνα επειγόντως!!
    Γίνεται άραγε και με σύκο?

    1. Ελεάνα μου από όσο ξέρω το τσάτνει γίνεται και με σύκο αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Μου βάζεις όμως ιδέες, οπότε εσύ πήγαινε να βρεις δαμάσκηνα κι εγώ θα πάω για σύκα, χαχαχα! Κι όταν το δοκιμάσεις μου λες, ε? Τα φιλιά μου!

  4. Αγνοούσα και την ύπαρξή του και μάλλον θα συνεχίσω να το αγνοώ, γιατί δεν μου αρέσουν αυτές οι γεύσεις. Αλλά σε θαύμασα, Σωτηρία μου, την αλήθεια θα την πω! Μπελαλίδικο μου φάνηκε! ♥

    1. Ωραίο ακούγεται και το ροδάκινο! Τελικά υπάρχουν πάρα πολλές γεύσεις που μπορείς να κάνεις με αυτή τη συνταγή! Τα φιλιά μου Χριστίνα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link