5 συμβουλές για να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά

5_symvoules_gia_exupna_paidia_mylittleworldgr

Όλοι οι γονείς θέλουμε να έχουμε έξυπνα παιδιά και προσπαθούμε πολύ γι αυτό. Όμως προσπαθούμε με τον σωστό τρόπο;

Κάθε παιδί γεννιέται με πολλές δυνατότητες και στόχος μας σαν γονείς είναι να τις αφουγκραστούμε. Να τις  ανακαλύψουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας να τις κάνει ικανότητες και να τις εξελίξει. Και πως θα το κάνουμε αυτό;

Το θέμα έχει τρεις πτυχές:

-η μία αφορά στο συναισθηματικό κομμάτι

-η άλλη στα υλικά αγαθά που του παρέχουμε και

-η τρίτη στη σωστή διατροφή του.

Κατά την προσωπική μου άποψη η συναισθηματική ισορροπία και ενδυνάμωση έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Θεωρώ ότι είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά, ανεξάρτητα και γεμάτα αυτοπεποίθηση. Παιδιά που θα έχουν σημαντική εξέλιξη στο σχολείο, στις προσωπικές τους σχέσεις και φυσικά στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

μεγαλώνοντας έξυπνα παιδιά

Πώς να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά

Για να το καταφέρουμε αυτό είναι πολύ σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παιδιού μας. Να θέτουμε βέβαια υψηλές προσδοκίες και ταυτόχρονα να σεβόμαστε την προσωπικότητα του παιδιού χωρίς να είμαστε  «υπερβολικοί» γονείς.

Λέγοντας υπερβολικοί γονείς εννοώ εκείνους τους γονείς που είναι σαν τη σκιά του παιδιού τους, τα ελέγχουν, ασκούν κριτική, απογοητεύονται σε κάθε αποτυχία και αποσκοπούν μόνο στην επιτυχία.

Φυσικά όλοι οι γονείς θέλουμε να έχουμε επιτυχημένα παιδιά όμως ο ορισμός της μπορεί να διαφέρει. Επιτυχία θεωρώ να μεγαλώσω παιδιά αυτόνομα, που πατάνε στα πόδια τους και στηρίζονται στις δυνάμεις τους. Αυτή είναι συνταγή για να είναι τα παιδιά έξυπνα και φυσικά επιτυχημένα!

μεγαλώνοντας έξυπνα παιδιά

Μεγαλώνοντας έξυπνα παιδιά: 1η συμβουλή

Βοηθάμε το παιδί να είναι όσο αυτόνομο γίνεται γιατί έτσι αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή του.

Από τη στιγμή που ένα παιδί είναι σε θέση να κάνει κάτι μόνο του το αφήνουμε χωρίς να επεμβαίνουμε. Κι αυτό γιατί η συνεχής και αχρείαστη παρέμβαση κάνει τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους, αυξάνει την εξάρτησή τους από εμάς , τους κόβει τα φτερά και τα εκνευρίζει.

Μεγαλώνοντας έξυπνα παιδιά: 2η συμβουλή

Αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν λάθη (χωρίς αυτό να συνεπάγεται αδιαφορία κι έλλειψη προστασίας από εμάς) γιατί μέσα από αυτά μαθαίνουν και δυναμώνουν.

Το να καταφέρει ένας γονιός να αποδεχτεί ότι θα αφήσει το παιδί του ελεύθερο να δοκιμάσει και να κάνει λάθη έχει αποδειχτεί από τα δυσκολότερα πράγματα. Όμως, αν το παιδί δεν ανέβει στην ψηλότερη τσουλήθρα, αν δεν σκαρφαλώσει στο δέντρο, αν δεν βγει έξω με τους φίλους του στην εφηβεία, αν δεν νιώσει υπεύθυνο για τον εαυτό του και τα πράγματά του πως θα αναπτυχθεί και θα δυναμώσει;

Μεγαλώνοντας έξυπνα παιδιά: 3η συμβουλή

Θέτουμε όρια στη συμπεριφορά και τις πράξεις του παιδιού μας χωρίς να του ασκούμε ψυχολογική πίεση που γεννά ντροπή και ενοχές.

Πολλές φορές οι γονείς, χωρίς να το θέλουμε, στην προσπάθειά μας να νουθετήσουμε τα παιδιά τους ασκούμε έντονη ψυχολογική πίεση και κριτική. Αυτό τα κάνει να ντρέπονται για τον εαυτό τους και να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν την αγάπη τη δική μας και των γύρω μας. Φυσικά κάτι τέτοιο που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ανάπτυξη και εξέλιξή τους.

Μεγαλώνοντας έξυπνα παιδιά: 4η συμβουλή

Επαινούμε την προσπάθεια που καταβάλλει το παιδί μας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Εστιάζουμε στη διαδρομή κι όχι στον τελικό προορισμό. Συχνά οι γονείς παθιαζόμαστε και ταυτιζόμαστε με όσα καταπιάνονται τα παιδιά μας. Έτσι όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό παραβλέπουμε να επαινέσουμε την καλή τους προσπάθεια και τον κόπο τους με αποτέλεσμα να μειώνουμε την αυτοεκτίμησή τους.

μεγαλώνοντας έξυπνα παιδιά

Μεγαλώνοντας έξυπνα παιδιά: 5η συμβουλή

Όπως έχει πει κι ο Albert Einstein «Αν θέλεις να κάνεις έξυπνα παιδιά, διάβασέ τους παραμύθια. Αν θέλεις να κάνεις ακόμα πιο έξυπνα παιδιά, διάβασε τους ακόμα περισσότερα παραμύθια»

Τα παραμύθια αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία μάθησης των παιδιών αφού τους ξυπνούν συναισθήματα, εξηγούν πολύπλοκες έννοιες, αναπτύσσουν το μυαλό τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, κεντρίζουν τη φαντασία τους και φυσικά τα διασκεδάζουν.

Αυτά είναι τα δικά μου πιστεύω για να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά. Θα χαρώ να ακούσω και τις δικές σας απόψεις και συμβουλές!

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ)  ή ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ…

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτοδημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

Πηγή φωτογραφιών: pexels.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments
  1. Συμφωνώ απόλυτα στον τρόπο στο πλαίσιο που θέτεις ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν καλύτερα τον εαυτό τους.
    Το μόνο που έχω να συμπληρώσω, είναι όχι απλά να μην κριτικάρουμε τα παιδιά μας, αλλά να μην φοβόμαστε την αποτυχία τους.
    Προσωπικά θεωρώ πως εμπεριέχουν γι αυτά μεγάλα μαθήματα και πως μέσα από κάθε αποτυχία έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακαλύψεις και να αισθανθείς την επιτυχία.

    Όταν θα καταφέρουμε να τα αφήσουμε να ανακαλύψουν τον κόσμο με τρόπο που δεν θα αδιαφορούμε, πιστεύω θα βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά.

    1. Έχεις πολύ δίκιο, όλοι οι γονείς φοβόμαστε την αποτυχία των παιδιών μας, ίσως γιατί την χρεώνουμε ως δική μας αποτυχία, με αποτέλεσμα να προτρέχουμε ή να τα υπερπροστατεύουμε, να είμαστε κυριολεκτικά από πάνω τους μη τυχόν κι αποτύχουν στερώντας τους τη δυνατότητα μέσα από μια αποτυχία να μάθουν, να γνωρίσουν τις δυνάμεις τους και να έρθουν πιο κοντά στην επιτυχία!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link