Τι είναι οι Απόκριες;

apokries

Οι Απόκριες είναι μια γιορτή γεμάτη σερπαντίνες, κομφετί, χρώματα, γέλια και τραγούδια που την περιμένουν τα παιδιά με ανυπομονησία. Όμως και οι μεγάλοι αναμένουν τις Απόκριες καθώς όλοι αυτές τις ημέρες γίνονται παιδιά!

Οι Απόκριες σηματοδοτούν την προετοιμασία των χριστιανών για τη μεγάλη σαρακοστή. Για αυτό η λέξη αποκριά σημαίνει την αποχή από την κρεατοφαγία και περιλαμβάνει τις τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Οι Απόκριες και οι μασκαράδες είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης.  Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας την περίοδο αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις, γλέντια και καρναβάλια, με πρώτιστο εκείνο της Πάτρας. Το καρναβάλι της Πάτρας έχει μεγάλη παράδοση και μετρά πάνω από 180 χρόνια ζωής.

Τα οφέλη που έχουν οι Απόκριες

Το σημαντικό όμως την περίοδο αυτή είναι ότι οι Απόκριες κάνουν καλό στην ψυχολογία μικρών και μεγάλων.

Κι αυτό γιατί για τα μικρότερα παιδιά είναι μια ευκαιρία:

-να κατανοήσουν καλύτερα το παιχνίδι των ρόλων

-να παίξουν και να περάσουν όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά οι Απόκριες έχουν οφέλη καθώς

-αναπτύσσουν τη φαντασία τους

-ενισχύουν την ομαδικότητα καθώς τα παιδιά συμμετέχουν στη διοργάνωση εορτών

-ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας τους , το φόρτο των μαθημάτων και ζουν στιγμές ανεμελιάς και ξενοιασιάς

-τονώνουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τις χειροτεχνίες και κατασκευές που καλούνται να ετοιμάσουν

-αποκτούν όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια

Κοστούμια για τις Απόκριες

Αφήστε τα μικρότερα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους το κοστούμι τους, ενώ με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να ετοιμάσετε από κοινού ένα κοστούμι της αρεσκείας τους. Παλιά σεντόνια, κουρτίνες, καπέλα και άλλα υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι είναι ότι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ευφάνταστες στολές. Φυσικά υπάρχει και η λύση να επισκεφτείτε κάποιο από τα καταστήματα όπου θα βρείτε αμέτρητες στολές σε χαμηλό αντίτιμο.

τι γιορτάζουμε τις απόκριες

Τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν να μεταμφιέζονται. Ωστόσο, μη ξεχνάτε πως υπάρχουν κάποια παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, που μπορεί να τρομάξουν. Αυτό οφείλεται στο ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ φανταστικού και πραγματικού. Αποδεχτείτε το φόβο του παιδιού και εξηγείστε του με λόγια απλά τι ακριβώς κάνουμε στις Απόκριες. Επίσης, εξηγήστε στο παιδί ότι πίσω από τη μάσκα βρίσκεται πιθανόν κάποιος που γνωρίζει. Ακόμα, μιλήστε του για το τι ντυνόσασταν εσείς σαν παιδιά και για τις όμορφες αναμνήσεις που έχετε από τις Απόκριες.

Πάντως εκτός από τα παιδιά, οι Απόκριες είναι μια καλή ευκαιρία και για τους μεγάλους να διασκεδάσουμε. Να χαρούμε με τα παιδιά μας, να αφήσουμε τις αναστολές και να μασκαρευτούμε, να διώξουμε το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας μέσα από ένα γλέντι.

Γενικώς για να περάσετε ακόμα πιο όμορφα:

-ενημερωθείτε για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που γίνονται στην περιοχή σας και επιλέξτε εκείνες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

-στολίστε το δωμάτιο του παιδιού με σερπαντίνες και μάσκες που θα φτιάξετε μαζί από χαρτόνι, ύφασμα, πλαστικά πιάτα και ποτήρια

-χαρείτε τη γιορτή αυτή παρέα με τα παιδιά σας ή απλά γίνετε κι εσείς παιδιά!

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Καλές Απόκριες και Καλά Κούλουμα!

Σας φιλώ…

apokriatiko_kapelo_kamilopardali_mylittleworldgrΤο παραπάνω άρθρο μου πρωτο-δημοσιεύτηκε ελαφρώς διαφοροποιημένο στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

Φωτογραφίες από το Pixabay.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Comments are closed

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link