to top

Τι θα μάθει το παιδί στο νηπιαγωγείο

Το νηπιαγωγείο είναι το πρώτο βήμα πριν το Δημοτικό σχολείο και παίζει σημαντικό ρόλο για το ξεκίνημα και την μετέπειτα πορεία του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Στόχος του νηπιαγωγείου είναι να βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει τον προφορικό και γραπτό του λόγο αλλά και να γίνει «κομμάτι» της ομάδας.
Τα περισσότερα παιδιά πηγαίνοντας στο νηπιαγωγείο είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τη γλώσσα στην οικογένειά τους, στο παιχνίδι και στον ευρύτερο περίγυρό τους ανάλογα με τις εμπειρίες τους και τα ερεθίσματα που ήδη έχουν. Γενικά, το νηπιαγωγείο μέσα από το καθημερινό του πρόγραμμα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη των γλωσσικών γνώσεων και ικανοτήτων του παιδιού που συνδυάζουν παιχνίδι και μάθηση.

Σύμφωνα με τον Οδηγό Νηπιαγωγείου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το παιδί στο νηπιαγωγείο:

Θα μάθει να συμμετέχει σε συζητήσεις, παίρνοντας διαδοχικά το λόγο και αναλαμβάνοντας ρόλους ομιλητή και ακροατή

-Θα μάθει να διηγείται προσωπικές του εμπειρίες, προσπαθώντας να τηρήσει τη διαδοχική σειρά των γεγονότων

-Θα μάθει να αφηγείται παραμύθια και ιστορίες

-Θα μάθει να περιγράφει αντικείμενα και γεγονότα

-Θα μάθει να επιχειρηματολογεί και να διαπραγματεύεται για να πείσει τους άλλους για τις επιλογές και τις αποφάσεις του.

Όσον αφορά στον γραπτό λόγο το παιδί μέσα από το πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον του νηπιαγωγείου θα μάθει μηχανικά και φωτογραφικά να αναγνωρίζει και να γράφει λέξεις ακόμα κι αν δεν γνωρίζει τα γράμματα. Δηλαδή από τους διάφορους πίνακες αναφοράς που υπάρχουν μέσα στην τάξη, από τα ονόματά τους στον φάκελό τους ή στο ντουλαπάκι τους και από διάφορες εικόνες-αφίσες-ζωγραφιές τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν και να εξοικειώνονται με λέξεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με το καθημερινό τους πρόγραμμα.

wp_ss_20160915_0002-2

Από την προσωπική μου εμπειρία, την περασμένη χρονιά που η κόρη μου ήταν στο νηπιαγωγείο, ομολογώ ότι έμαθε πάρα πολλά πράγματα, σε σημείο που εντυπωσιάστηκα.

-Κατ΄ αρχήν έμαθε να γράφει και να διαβάζει σε βαθμό ικανοποιητικό για την ηλικία της.

-Εμπλούτισε το λεξιλόγιό της

-Βελτίωσε τις λεκτικές της ικανότητες και την ικανότητά της να περιγράφει

-Άρχισε να αφηγείται ιστορίες καλύτερα δομημένες (πχ όταν «διαβάζει» στην αδερφή της ένα παραμύθι η αφήγησή της είναι πιο ολοκληρωμένη)

-Έμαθε να ξεχωρίζει καλύτερα τον τρόπο επικοινωνίας ανάλογα με την περίσταση (πχ αλλιώς μιλάμε με τα αδέρφια και τους φίλους μας και αλλιώς με τους δασκάλους μας και γενικά άλλους ενήλικες)

-Έμαθε να κάνει πρόσθεση και αφαίρεση σε βαθμό ικανοποιητικό για την ηλικία της

-Βελτιώθηκε στα παιχνίδια ρόλων

-Αυτονομήθηκε όσον αφορά στη χρήση της τουαλέτας

-Έμαθε να είναι πιο υπομονετική όταν μιλούν οι άλλοι και να περιμένει τη σειρά της

-Προετοιμάστηκε ψυχολογικά για το «μεγάλο» σχολείο που θα ακολουθούσε

Θεωρώ πως σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να «πιέσουμε» το παιδί να μάθει στο νηπιαγωγείο περισσότερα από όσα εκείνο μπορεί ανάλογα με την ωριμότητα που διαθέτει. Ωστόσο, αν η καλή προσπάθεια του νηπιαγωγείου συνεχίζεται και στο σπίτι, πάντα μέσα από το παιχνίδι και ποτέ με άγχος και πίεση τότε κάθε παιδάκι θα μπορέσει να αναπτύξει τις δυνατότητές του και να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε η μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο να γίνει παιχνιδάκι!

Καλή σχολική χρονιά!

Σας φιλώ!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

Sotiria

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (7 ετών) και της Έλλης (4,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου και για το σχόλιό σας!

 • Δεσποινα Κ

  Πολυ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!

  September 15, 2016 at 3:12 pm Reply
 • Σμαραγδάκη Ρούλα

  Διάβασα πριν λίγο καιρό δεν θυμαμαι που Σωτηρία μου.. για ένα μεγαλο και γνωστο ξενο συγγραφεα.. που οταν τον ρώτησαν πόσα χρονια σπουδαζε να μαθει αυτά που ήξερε; και απαντησε .. ότι έχω μαθεις στην ζωή μου τα έμεθα στο νηπιαγωγειο… με τα εξελισομουν..!! και νομίζω φιλη μου πως είχε απόλυτο δικιο.. αν σκεφτεις πόσα μαθενουν για πρωτη φορα τα παιδια όταν πηγαινουν στο νηπιαγωγείο .. καλη προοδο να έχουν τα κορίτσια σου… φιλη μου να περασετε ενα ομορφο Σαββατοκύριακο.. φιλακιαααα!!

  September 17, 2016 at 12:56 am Reply
 • Alejandra

  Hi dear! You hve a fantastic blog, I really ike it!!!
  HAPPY WEEKEND
  xoxo
  http://stylishpatterns.blogspot.com.es/

  September 17, 2016 at 10:49 am Reply

Leave a Comment

})(jQuery)