to top

Τι γιορταζουμε τις Απόκριες;

Άνηθος, σπανάκι, ρύζι και …. το καρναβάλι αρχίζει!

Μια γιορτή γεμάτη σερπαντίνες, κομφετί, χρώματα, γέλια και τραγούδια που την περιμένουν τα παιδιά με ανυπομονησία αλλά και οι μεγάλοι, καθώς όλοι αυτές τις ημέρες γίνονται παιδιά!

Οι απόκριες σηματοδοτούν την προετοιμασία των χριστιανών για τη μεγάλη σαρακοστή, για αυτό η λέξη αποκριά σημαίνει την αποχή από την κρεατοφαγία και περιλαμβάνει τις τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Οι απόκριες και οι μασκαράδες είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας την περίοδο αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις, γλέντια και καρναβάλια, με πρώτιστο εκείνο της Πάτρας, που μετρά πάνω από 180 χρόνια ζωής.

Το σημαντικό όμως την περίοδο αυτή είναι ότι οι απόκριες κάνουν καλό στην ψυχολογία μικρών και μεγάλων. Κι αυτό γιατί για τα μικρότερα παιδιά είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα το παιχνίδι των ρόλων, να παίξουν και να περάσουν όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά οι απόκριες έχουν οφέλη καθώς

  • αναπτύσσουν τη φαντασία τους
  • ενισχύουν την ομαδικότητα καθώς τα παιδιά συμμετέχουν στη διοργάνωση εορτών
  • ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας τους , το φόρτο των μαθημάτων και ζουν στιγμές ανεμελιάς και ξενοιασιάς
  • τονώνουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τις χειροτεχνίες και κατασκευές που καλούνται να ετοιμάσουν
  • αποκτούν όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια

Αφήστε τα μικρότερα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους το κοστούμι τους, ενώ με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να ετοιμάσετε από κοινού ένα κοστούμι της αρεσκείας τους από παλιά σεντόνια, κουρτίνες, καπέλα και άλλα υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι. Φυσικά υπάρχει και η λύση να επισκεφτείτε κάποιο από τα καταστήματα όπου θα βρείτε αμέτρητες στολές σε χαμηλό αντίτιμο.

Ωστόσο, μη ξεχνάτε πως αν και τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν το να μεταμφιέζονται, υπάρχουν κάποια παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, που μπορεί να τρομάξουν καθώς δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ φανταστικού και πραγματικού. Αποδεχτείτε το φόβο του παιδιού και εξηγείστε του με λόγια απλά τι ακριβώς κάνουμε στις απόκριες και ότι πίσω από τη μάσκα βρίσκεται πιθανόν κάποιος που γνωρίζει. Επίσης, μιλήστε του για το τι ντυνόσασταν εσείς σαν παιδιά και για τις όμορφες αναμνήσεις που έχετε από τις απόκριες.

Πάντως εκτός από τα παιδιά, οι απόκριες είναι μια καλή ευκαιρία και για τους μεγάλους να διασκεδάσουμε, να χαρούμε με τα παιδιά μας, να αφήσουμε τις αναστολές και να μασκαρευτούμε, να διώξουμε το άχγος και την πίεση της καθημερινότητας μέσα από ένα γλέντι.

Γενικώς για να περάσετε ακόμα πιο όμορφα, ενημερωθείτε για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που γίνονται στην περιοχή σας και επιλέξτε εκείνες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Στολίστε το δωμάτιο του παιδιού με σερπαντίνες και μάσκες που θα φτιάξετε μαζί από χαρτόνι, ύφασμα, πλαστικά πιάτα και ποτήρια

Χαρείτε τη γιορτή αυτή παρέα με τα παιδιά σας ή απλά γίνετε κι εσείς παιδιά!

Aν θέλετε να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog.

Καλές απόκριες και καλά κούλουμα!

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτο-δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

Sotiria

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (7 ετών) και της Έλλης (4,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου και για το σχόλιό σας!

Sorry, the comment form is closed at this time.

})(jQuery)