Η επιστροφή: Βιβλιο-πρόταση

“Η επιστροφή” είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα Χισάμ Ματάρ, κι αποτελεί ένα καλογραμμένο, συγκλονιστικό, αυτοβιογραφικό οδοιπορικό στη Λιβύη του καθεστώτος Καντάφι. Ο συγγραφέας, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, αναζητά τα ίχνη του πατέρα του, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια και οδύνη που αισθάνεται, το βάρος της του οικογενειακού ονόματος που κουβαλάει και την επούλωση των εσωτερικών τραυμάτων του.

Ο Χισάμ έζησε με την οικογένειά του στην Τρίπολη και μετά στο Κάιρο σε συνθήκες αβεβαιότητας αφού ο πατέρας του, ως πολιτικός αντίπαλος του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, αυτοεξορίστηκε από τη Λιβύη.  Στα 19 του χρόνια βρίσκεται φοιτητής στο Λονδίνο όταν μαθαίνει ότι οι λυβικές δυνάμεις ασφαλείας απήγαγαν τον πατέρα του Τζάμπαλα Ματάρ και τον μετέφεραν στη διαβόητη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη. Έκτοτε ξεκίνησε η περιπέτειά του και το χρονικό της αναζήτησης του πατέρα του που δεν τον ξαναείδε ποτέ.

Στις 29 Ιουνίου 1996, σε μια τυπική για το καθεστώς του Καντάφι επίδειξη ισχύος και βαρβαρότητας, περίπου 1270 κρατούμενοι σφαγιάστηκαν και ο Χισάμ δεν κατάφερε ποτέ να μάθει εάν ανάμεσά τους ήταν και ο πατέρας του. Οι ελπίδες του Χισάμ ότι ο πατέρας του είναι ζωντανός συχνά αναζωπυρώνονται από φήμες και ψευδείς πληροφορίες. Ωστόσο όταν το 2011 άνοιξαν οι πύλες της της φυλακής και εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι ελευθερώθηκαν, ο Τζαμπάλα δεν ήταν ανάμεσά τους.

Ο Χισάμ αποφασίζει, μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, να επιστρέψει στην πατρίδα του προκειμένου να ανακαλύψει τα ίχνη του πατέρα του και να μάθει εάν τελικά επιβίωσε της μακροχρόνιας κτηνωδίας που βίωσε. Στη ρημαγμένη Λιβύη έρχεται σε επαφή με τους συγγενείς του, με την οικογένειά του και το παρελθόν του. Προσπαθεί να γιατρέψει τις χρόνιες εσωτερικές πληγές του και να αποδεχτεί τελικά το γεγονός ότι ο Τζάμπαλα Ματάρ δεν επέζησε κι ότι η κατεστραμμένη χώρα του υπέφερε πολύ από το στυγνό καθεστώς.

Το βιβλίο “Η επιστροφή”, που δικαίως τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ 2017, είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό που μαρτυράει τις καταστροφικές συνέπειες των πρακτικών ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος στις ζωές όχι μόνο των θυμάτων αλλά και των αγαπημένων τους προσώπων.

Συγγραφέας: Χισάμ Ματάρ

Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελίδες: 288

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Κατηγορία: Ιστορία, Μαρτυρία

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου εδώ και να το παραγγείλετε εδώ.

Σημείωση:

Η χειροποίητη θήκη βιβλίου είναι από το Dok_creations(δείτε εδώ)

Ο χειροποίητος σελιδοδείκτης από το Ονειροτέχνημα (δείτε εδώ)

 

Καλό διάβασμα!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

Δείτε επίσης

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments
  1. Φαίνεται ενδιαφέρουσα πρόταση, Σωτηρία μου! Δεν το γνώριζα το βιβλίο. Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στη σελίδα μου και χαίρομαι που “τρύπωσε” ο σελιδοδείκτης μου στην ομολογουμένως υπέροχη φωτογραφία σου! Πολύ ωραία ανάρτηση!

    1. Εγώ σε ευχαριστώ Μαρία μου για τους υπέροχους σελιδοδείκτες σου που μας συντροφεύουν καθημερινά στις αναγνώσεις μας!Φιλιάααα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link